PRIHVAĆEN PRORAČUN Sjednicu obilježio sukob Bulja i Sanadera, pogledajte video!

PRIHVAĆEN PRORAČUN Sjednicu obilježio sukob Bulja i Sanadera, pogledajte video!

Di si bio dok smo se mi borili, pod jorgan planinom si bio, eto gdje


Vijećnici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije prihvatili su proračun za iduću godinu koji iznosi milijardu i 770 milijuna kuna. Raspravu o proračunu obilježio je sukob Mostovog Mira Bulja i HDZ-ovog Ante Sanadera.

- Proračun kao i svaki do sada govori da je Županija svrha sama sebi, one su samo i isključivo protočni bojler pun kamenca i zbog Županije i ovakvih proračuna danas imamo demografski slom. Od kada je osnovana Županija je samo 100.000 ljudi iselilo iz Dalmatinske zagore. Mi ne možemo podržati ovu tvorevinu koja je isključivo za uhljebljivanje i opstanak HDZ-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Niti jedan amandman na državnoj razini nije prihvaćen, a svi su bili za projekte koji su važni Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jedino što bi bilo adekvatno za njih je projekt nadogradnje zgrade Županije za nove zaposlene, a projekti navodnjavanja, naše ceste, to im nije bitno niti su u ovom proračunu - govorio je Bulj.

Njegov je govor iznervirao Sanadera.

- Bio si prije godinu dana u Vladi i ništa nisi napravio. Izabran si za vijećnika u Gradu Sinju i ni tamo ništa nisi napravio. Bio si u Odboru za poljoprivredu, a niti jednu maslinu nisi zasadio - odgovorio je Sanader.

Iz redova Mosta se čulo kako zamjeraju Sanaderu što napada hrvatskog branitelja. Bulj Sanaderu nije ostao dužan.

- Šta si to napravio? Županiju si uništio, vatrogasce si uništio, sve si uništio... Narod si uništio, moju Zagoru si uništio! A šta si ti napravio? Di si bio dok smo se mi borili, pod jorgan planinom si bio, eto gdje - odgovorio je Bulj.

Prepirku je prekinuo predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar koji je dao riječ županu kako bi se osvrnuo na tijek rasprave o proračunu. Međutim, kada je župan završio sa svojim izlaganjem ponovno je došlo do sukoba u Skupštini i to zbog amandmana. Miro Bulj iz Mosta i Ante Pranić iz Nezavisne liste mladih tražili su da im se omogući obrazlaganje amandmana na proračun što im Sapunar nije dozvolio. Pozvao je Bulja da preda amandmane Mosta na što ih je on pokidao, a isto je učinio i Ante Pranić, a oporba je nakon toga napustila sjednicu. Ipak, vladajući imaju kvorum potreban za nastavak, a vijećnici stranke Pametno su se vratili nakon što je izglasan proračun.

Vijećnike je ponajviše zanimalo zbog čega je proračun povećan za 770 milijuna kuna i to za plaće zaposlenika, a Boban je objasnio kako je to zato što se Ured državne uprave pripojio Županiji, pa će se radnici koji su se do sada plaćali iz državnog proračuna, od iduće godine plaćati iz proračuna Županije.

- Bilo je tu rasprava ovakvih ili onakvih, ali ja uvijek pamtim ono što je pozitivno pa pamtim i konstruktivne rasprave. Proračun je kao i do sada razvojan, gotovo 350 milijuna kuna će biti vidljivo u 2020. godini kroz projekte - rekao je Boban.

Naglasio je kako ćemo 2020. godine imati zaduženje od 70 milijuna kuna vezano uz izgradnju Regionalnog centra čistog okoliša Lećevica, da nastavaju s projektom 'Tu je tvoj dom' gdje su osigurali sredstva i za 2020. godinu.

- Idu projekti za Županijsku upravu za ceste i za Lučku upravu gdje izuzetno veliki broj projekta što se tiče luka, bit će govora o omišu, kaštelima, Sućurju, govorit ćemo o  prometnicama na području Splitsko-dalmatinske županije, poglavito u ruralnom dijelu koje su u nadležnosti ŽUC-a. U proračunu će biti vidljivo preko 570 milijuna kuna vlastitih i decentraliziranih sredstava. Zdravstvo polako, ali sigurno stabiliziramo, imamo problem oko kadrovskih rješenja - rekao je Boban.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(55110, "");
Pregledaj komentare
29