Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRIHVAĆENO IZUZEĆE U OVRSI OD 150 MILIJUNA KUNA 'Ne želimo da se stvori dojam da odlučuje isti sudac'

PRIHVAĆENO IZUZEĆE U OVRSI OD 150 MILIJUNA KUNA 'Ne želimo da se stvori dojam da odlučuje isti sudac'

Predsjednica splitskog suda izuzela je iz rada na ovrhama dr. Kneževića sutkinju koja je presudila u njegovu korist

Ovrhama dr. Nebojše Kneževića ipak se neće baviti sutkinja Dunja Ljubičić. Predsjednica splitskog Općinskog suda Marina Boko prihvatila je zahtjev za izuzećem sutkinje Ljubičić, mentorice sudske savjetnice koja je zaprimila dva od tri slučaja ovrhe teške 150 milijuna kuna. 

Sutkinja Ljubičić donijela je, naime, nepravomoćnu presudu u korist dr. Kneževića i ostalih tužitelja. Kao mentorica sudske savjetnice potpisuje rješenje o ovrsi dok savjetnica izrađuje nacrt. U Gradu Splitu nisu bili uvjereni da to pridonosi objektivnosti postupka pa su odmah zatražili izuzeće. 

Evo što stoji u obrazloženju odluke. 

'Ne postoji izričita zakonska odredba koja bi bila zapreka da u ovršnom postupku sudjeluje sudac koji je odlučivao u parničnom postupku koji je prethodio ovrsi. Međutim, kako se kod stranke ne bi stvorio dojam da joj uvijek isti sudac odlučuje o pravima i obvezama, bilo bi svrsishodno da se, kad god je to moguće, izbjegne takva situacija.'

Kako doznajemo u sudu, u predmetima ovrhe dr. Kneževića do sada nisu poduzete ovršne radnje i nisu donesene odluke. Zatraženo je i izuzeće savjetnice, no o tome još nije odlučeno jer se čeka njezino očitovanje pa u ovom trenutku još nije poznato tko će rješavati predmete dr. Kneževića. 

Radi se o odšteti za zemlju na TTTS-u na koju je Grad Split ucrtao nerazvrstane ceste za vrijeme Željka Keruma. Bivši gradonačelnik Splita s Kneževićem je dogovorio sporazum i zamjenu zemlje, no od toga je odustao njegov nasljednik Ivo Baldasar smatrajući da je riječ o nezakonitom i neprovedivom poslu. Slučaj je završio na sudu, a Grad Split nedavno je pravomoćno izgubio spor. Aktualna administracija Andre Krstulovića Opare pokušala je naći nekakav dogovor, no pregovori su ubrzo propali. Grad Split iščekuje katastrofalni financijski udar od 150 milijuna kuna. 

Vaša reakcija na temu