Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRIJAVA DORH-u: Upravni odjel za prostorno planiranje i Konzervatorski odjel odgovorni za devastaciju u uvali Ježinac

PRIJAVA DORH-u: Upravni odjel za prostorno planiranje i Konzervatorski odjel odgovorni za devastaciju u uvali Ježinac

'Ako se ovako nastavi, od Marjana neće ostati ništa'

Gradilište u uvali Ježinac i dalje je u neizmijenjenom stanju. S padine je počišćeno zelenilo, maknuti su zidovi, bager dočekuje turiste na najatraktivnijem dijelu gradske obale. Ljudi zastanu, gledaju, čude se i komentiraju. 

Predsjednik Društva Marjan i gradski vijećnik Srđan Marinić podnio je kaznenu prijavu zbog ovog slučaja, a ukratko nam je objasnio zbog čega.   

'U samom početku mi je bilo sumnjivo kako su se radovi odvijali, kada je ušao bager i doslovno pomeo sve ispred sebe. Radi se o zaštićenom dijelu park šume Marjan, kulturno-povijesnoj cjelini Meje s najstrožim mjerama konzervatorske zaštite i sada se dogodi jedan ovakav zahvat. Zelenila više nema, a nalazi se po GUP-u zoni Z6 zaštitno i pejzažno zelenilo. 

Dogodilo se nešto što se nije smjelo dogoditi, a zapravo je razlog najviše u Upravnom odjelu za prostorno planiranje Grada Splita, koji osebujno tumači Generalni urbanistički plan, a tu možemo pridružiti i Konzervatorski odjel u Splitu, koji je izdao posebne uvjete za ovu česticu. Iako je u Zoni A, napisali su da je u Zoni B. U Zoni A su najstroži uvjeti konzervatorske zaštite i ovakav zahvat se ne bi mogao raditi. 

Upravni odjel za prostorno planiranje gleda blagonaklono prema investitorima i ukoliko bi se ovako nastavilo i na drugim lokacijama, Marjan bi bio potpuno uništen. Teško da ćemo ovdje doživjeti da dobijemo zelenilo kakvo je bilo prije ovog zahvata. Ovakvi invazivni zahvati se ne smiju događati', kaže Marinić. 

Javna ustanova Park šuma Marjan izdala je zabranu radova, jer investitor nema sve potrebne suglasnosti za ovakav zahvat. Kako stoje stvari, suglasnost neće ni dobiti pa se postavlja pitanje hoće li ovakva devastacija ostati trajna. 

'Stvarno ne znam kako će se razvijati dalje situacija. Može se tražiti da se vrati u prvobitno stanje, samo na koji način to vratiti ako si promijenio konfiguraciju terena. Ispostavilo se da su izdani papiri samo za dio, ali ne i ovakve radove. 

Grad Split je tumačio da se radovi mogu obavljati po pravilniku o jednostavnim građevinama, Županija je odbila dati suglasnost, a Građevinska inspekcija je zaključila da je sve u redu, ali po onome što su napisali u obrazloženju, očito je da su im prezentirani drugi dokumenti', kaže Marinić. 

Otkrio nam je tko je sve prijavljen i za koja kaznena djela. 

'Očito je da su radovi odstupili od dokumenata koji su izdani. To je potvrđeno i u Županiji, donijeli su rješenje kojim se odbija nastavak radova. Prijave su podnesene protiv odgovornih osoba Upravnog odjela za prostorno planiranje Grada Splita i pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu. Očito je da su davali dokumente koji ne odgovaraju istini. Prijavljeni su za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave', kazao nam je Marinić.

Vaša reakcija na temu