PRIJAVLJENI ARBITRI U SLUČAJU SPALADIUM ARENE 'Vrši se pritisak kako bi se izmijenila odluka arbitraže'

PRIJAVLJENI ARBITRI U SLUČAJU SPALADIUM ARENE 'Vrši se pritisak kako bi se izmijenila odluka arbitraže'

Dragan Bolanča, profesor Pravnog fakulteta u Splitu, kaže da ga je USKOK već ispitivao, ali da mu se sada još nitko nije javio

Arbitri u slučaju Spaladium Arene kazneno su prijavljeni Državnom odvjetništvu zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Igora Perišu, Davora Babića i Dragana Bolanču sumnjiče da su donijeli odluku iako nisu pregledali više od 80 posto dokumentacije priložene ugovoru o javno-privatnom partnerstvu. 

Arbitraži se pristupilo nakon tužbe banaka koje su financirale gradnju kompleksa u doba Ive Sanadera za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine. Odbačen je zahtjev bankara da im Grad Split odmah isplati više od 60 milijuna eura, no raskinut je ugovor o javno-privatnom partnerstvu, a obaveze tvrtke TPN Sportski grad prešle su na Grad Split. U Trgovačkom sudu u Zagrebu pobija se odluka arbitraže, a jedan od prijavljenih, profesor splitskog Pravnog fakulteta Dragan Bolanča, kaže da je i ova kaznena prijava povezana s tim postupkom. 

'Na ovaj način vrši se pritisak da sud promijeni odluku arbitraže. Iza ovoga stoji Dejan Kružić, čovjek koji je sastavljao ugovor za Arenu. On je ekonomist koji se bavi pravnim pitanjima. O toj prijavi inače ne znam ništa. Zbog Spaladium Arene već me je ispitivao USKOK, htjeli su me osuditi za pravno mišljenje', kazao nam je profesor Bolanča. 

Bolanča i bivši gradonačelnik Splita Ivo Baldasar razgovarali su s USKOK-ovim istražiteljima prije godinu i pol. USKOK se zanimao je li tko utjecao na arbitre tijekom postupka i ima li Bolanča račune u inozemstvu. 

Baldasar je objasnio da je Grad Split izabrao Bolanču kao predstavnika jer je stručan i zna. Sporno mu je bilo propitivanje USKOK-a o tome zašto je arbitraža odlučila kako je odlučila. Drži da je to nedopustivo miješanje u rad sudstva. 

Tom prilikom spomenuo je i sporne anekse ugovore čije pobijanje traži i profesor Kružić, no postupak na Trgovačkom sudu u Splitu nikako da započne. HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret potpisao je anekse bez znanja Gradskog vijeća i time je doveo banke u povoljniji položaj. Baldasar smatra da je time promijenjen duh ugovora, i to na štetu Grada Splita. 

Nešto slično navodi se i u najnovijoj kaznenoj prijavi protiv arbitara. Sumnjiči ih se da su odlučili po odredbama aneksa, a nisu uočili kako se radi u ništetnim dodacima ugovoru i da predstavljaju teško kršenje brojnih zakona i morala. Problematizira se i pitanje plaćanja troškova postupka jer pravorijek arbitraže nije mogao biti izdan dok svaka strana ne podmiri svoje troškove, a Grad Split i TPN nisu platili ni lipe od dva i pol milijuna kuna troškova. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(46931, "");
Pregledaj komentare