Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Prijavljivali sporna zapošljavanja i druge nezakonitosti pa dobili otkaze: 'Inspekcija je tumor hrvatskog školstva'

Prijavljivali sporna zapošljavanja i druge nezakonitosti pa dobili otkaze: 'Inspekcija je tumor hrvatskog školstva'

Maja Đerek podržala četvero profesora iz Dalmacije i oštro prozvala HDZ

'Dosta je nezakonitosti i uzurpacije školstva', poručili su danas predsjednica Udruge za razvoj transparentnosti i zaštitu zviždača 'Razvoj' Maja Đerek te profesori Ante Popović, Zrinka Škara, Anđela Vulin i Suzana Piacun ispred zgrade Prosvjetne inspekcije - Područne službe u Splitu. 

Navedeni profesori prijavljivali su nepravilnosti i nezakonitosti u radu škola te potom dobili otkaze. Na konferenciji za medije istaknuli su kako je postupanje inspektora bilo protuzakonito, odnosno kako se nisu poštivali Zakon o općem upravnom postupku, Zakon o  prosvjetnoj inspekciji, Zakon o odgoju i obrazovanju, Zakon o radu i drugi zakonski akti koji obuhvaćaju upravljanje školskom ustanovom. 

Maja Đerek uvodno je istaknula kako se nalazi pred zgradom Prosvjetne inspekcije kako bi podržala četiri prijavitelja nepravilnosti iz Splitsko-dalmatinske županije te Zadarske županije, koji su svi na temelju svojih prijava nepravilnosti dobili otkaze, te je kazala kako u svim tim slučajevima inspekcija nije reagirala u zakonski propisanom roku. 

'U daljnjem tijeku došlo je do sudskih postupaka koji dugo traju, a privremene mjere nisu donesene - dakle, nisu svi profesori vraćeni na posao. U istim postupcima zaštićeni su samo ravnatelji koji su im dali otkaze. Svi su ti ravnatelji ujedno raspisali javne natječaje za popunjavanje njihovih radnih mjesta na neodređeno vrijeme, čime su prejudicirali odluku suda u postupcima', iznijela je Maja Đerek.

Naglasila je kako su osnivači škola županije, a kako je u objema županijama na vlasti HDZ kojem pripisuje izravan utjecaj na postavljanje ravnatelja. Prozvala je potom i predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Matu Šimundića koji je imenovan za prosvjetnog inspektora, što smatra sukobom interesa. 

Ante Popović, inače i nestranački županijski vijećnik na listi Mosta, u Osnovnoj školi Kneza Branimira u Donjem Muću otkaz je dobio 2018. nakon što je, kako je rekao, počeo prijavljivati nepravilnosti i nezakonitosti. Naveo je kako je ravnateljica Lidija Zekan imala političku zaštitu, a da joj je otkaz bio jedini način da ga se 'riješi'. 

'Pravomoćnu presudu dobio sam 2021., međutim tek me u travnju 2022. vratila na radno mjesto. Činjenica da sam nakon tri i pol godine dobio pravomoćnu presudu, a rok je šest mjeseci - dovoljno govori o radu institucija. Po pitanju inspekcije podosta bih mogao govoriti, ona je tumor hrvatskog školstva. Njen je temeljni zadatak da štiti ravnatelje, čime se nanosi materijalna i nematerijalna šteta osobama koje su prijavile nepravilnosti, državnom proračunu, školama i samoj djeci. Prosvjetna inspekcija mora hitno postupiti u slučaju otkazivanja ugovora o radu, to nije učinjeno ni u jednom od naša četiri slučaja. Trebali su donijeti rješenje u roku od 30 dana po Zakonu o općem upravnom postupku, a to naravno nisu uradili. Došli smo tako do četiri sudska postupka te je nanesena financijska šteta i državnom proračunu. 

Godine 2018. na sastanku u Ministarstvu upozorio sam načelnicu prosvjetne inspekcije Marijanu Kozarić Ciković o kriminalnim radnjama u prosvjetnom uredu u Splitu, ali je njena reakcija izostala. Nije odgovarala na pozive i e-mailove čime je pokazala da su moje optužbe bile utemeljene. Zaključno, prosvjetna inspekcija produžena je ruka politike, u ovom slučaju HDZ-a jer oni imenuju i postavljaju ravnatelje koji u konačnici postavljaju HDZ-ove ljude u školske ustanove. Samim time dolazimo do zaključka da je većina natječaja namještena', konstatirao je Popović.

Na upit predstavnika medija o nepravilnostima koje je prijavljivao, kazao je kako je kroz rad u školskom odboru prikazivao kako se zapošljavaju ljudi te ukazivao ne nepoštivanje Zakona o radu i Zakona o odgoju i obrazovanju. Dodao je i kako mu se nekoliko kolega obratilo u protekla dva, tri mjeseca zbog namještenih natječaja te da su sasvim nemoćni. 

Zrinka Škara zbog takozvanog 'skrivljenog ponašanja' 2021. dobila je otkaz s radnog mjesta profesorice engleskog i francuskog jezika u Srednjoj školi Biograd na Moru. Smatra da se radi o otkazu iz osvete jer je prijavljivala nepravilnosti i nezakonitosti u radu ravnatelja Ivice Kere, inače bivšeg vjeroučitelja.

'O otkazu sam istog trena obavijestila prosvjetnu inspekciju koja po toj hitnoj prijavi nije izašla u nadzor tri mjeseca da bi moj predmet otišao na sud i da po njemu ne bi morala postupati. U to vrijeme odvijalo se mnogo toga lošeg na štetu učenika - između ostalog, profesorica informatike vršila je verbalno nasilje nad učenicima. Ravnatelj je sam izjavio da je godinama znao za verbalno nasilje, a nije ga zaustavio. Prosvjetna inspektorica tom je ravnatelju dala zadatak da prati profesoricu koja uopće nije sankcionirana.

Škola se ne odnosi odgovorno prema sredstvima. Plaća dva odvjetnika za naše slučajeve jer Zadarska županija očito ima viška novca. Odgovorni će morati odgovarati, no oni su naumili da prođe niz godina dok dođemo do toga - pravne bitke uvijek toliko traju', komentirala je Škara.

Poručila je ujedno kako je razočarana radom institucija upravo zato što njena bitka i bitka kolegice pedagoginje traje već tri godine. 

'Sve što smo prijavili dokazano je, ali stojimo ovdje jer nas nitko od inspektora nije zaštitio. Napisali su nam da nije njihov posao utvrditi istinu - ako nije, kako ćemo riješiti situaciju. To je, najskandaloznije što smo čuli u ovoj zgradi, izjavio Jurica Botić dok je bio inspektor.

Za vrijeme inspekcijskog nadzora naš je ravnatelj angažirao odvjetnički ured koji je protiv nas kao djelatnika podnosio kaznene prijave. U ovom trenutku školi je izdano 17 naredbi, tri zabrane, dva djelomična rješenja, raspušten je školski odbor, poništen je natječaj za ravnatelja. Zadarska županija, unatoč tome, istog je ravnatelja imenovala za vršitelja dužnosti', podvukla je. 

U istoj biogradskoj školi, i to u isto vrijeme, otkaz je dobila i pedagoginja Anđela Vulin. U otkazu joj se, kao i kolegici, navodi da je destabilizirala rad škole i uznemiravala djelatnike svojim prijavama. Izdvojila je slučaj iz škole koji je prijavila, a koji smatra najskandaloznijim. 

'Organizirala se humanitarna akcija za dječaka s tumorom na mozgu. Djelatnici i učenici prikupili su oko 5500 kuna. Ravnatelj taj novac nikad nije predao na adresu na kojoj pripada. Tri godine i tri mjeseca stajao je u školi. Dan prije nego je policija iz tog razloga došla u školu, iznos je uplaćen nasumično udruzi za potrebite. Postoji, stoga, sumnja da mu je dojavljeno da je slučaj prijavljen policiji. Nikad nije preuzeo odgovornost, nego je pokušao sve svaliti na računovotkinju koja ga je na tjednoj bazi upozoravala da bi trebalo uručiti taj novac dječaku i koja je zbog cijele situacije u školi na kraju sama dala otkaz. 

Prijavu sam, osim prosvjetnoj inspekciji, podnijela i pučkoj pravobraniteljici, dječjoj kao i državnom odvjetništvu. Državno odvjetništvo odbacilo je prijavu, i to odvjetnica čiji je suprug kasnije postao odvjetnik škole i podnosio kaznene prijave protiv djelatnika', istaknula je Vulin. 

Novinarima se kratko obratila i Suzana Piacun čiji je radni spor u tijeku pa nije iznosila detalje, ali je progovorila o sporosti sustava. 

'Od 2018. čekam pravomoćnu presudu zbog tužbe za mobing koji sustavno proživljavam otkad sam postala članica školskog odbora u ustanovi u kojoj sam radila, izabrana iz redova nastavnika, i kroz koji sam se borila protiv nepravilnosti po pitanju natječaja. Jedan je od natječaja bio prije više od mjesec dana, predala sam prijavu prosvjetnoj inspekciji, a još nemam rješenja. Dosadašnja iskustva svih nas pokazuju da se prekasno reagira ako se uopće reagira i onda nas se prepušta sudstvu koje, nažalost, radne sporove presporo rješava, a zakonski bi trebalo u roku od šest mjeseci', zaključila je Piacun. 

Vaša reakcija na temu