Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Prijedlog Županijske udruge slijepih: 'U Splitu ne postoje taktilne trake vodilje, bilo bi dobro da se postavi barem jedna godišnje'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Prijedlog Županijske udruge slijepih: 'U Splitu ne postoje taktilne trake vodilje, bilo bi dobro da se postavi barem jedna godišnje'

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Županijska udruga slijepih Split jedna je od brojnih udruga na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Od 1951. Županijska udruga slijepih Split okuplja slijepe osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije kako bi im se olakšalo ostvarivanje zajedničkih i pojedinačnih prava i interesa te kako bi se osigurala njihova zaštita. Pruža im podršku pri obrazovanju, zapošljavanju, nabavci pomagala, organiziranju kreativnih, kulturnih, sportskih, rekreativnih, edukativnih i drugih aktivnosti kao i izleta. Trenutno broji 309 članova, a na čelu joj je predsjednik Ivan Tokić

'Cilj je udruge promicanjem i provedbom anti-diskriminacije doprinijeti stvaranju društva ravnopravnosti, gdje svaki pojedinac razumije, prihvaća i poštuje različitosti, ali i jednakosti slijepih osoba. Svrha je njenoga djelovanja podizanje kvalitete života članova ostvarivanjem njihovih prava i potreba. 

Područja su u kojima je udruga aktivna: zdravstveno-socijalno, kulturno-obrazovno, pravni propisi, zapošljavanje te bilo koji segment u kojem članovi trebaju podršku. Također, djeluje i na sportsko-rekreativnom-području kako bi im omogućila kvalitetnije provođenje slobodnog vremena', obrazložili su njeni predstavnici. 

'Videću pratnju' Županijske udruge slijepih Split izdvojili su kao jedan od najvažnijih realiziranih projekata. Financiralo ga je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U njegovu su sklopu zaposlene dvije videće pratiteljice koje pružaju usluge videće pratnje za 50 korisnika. Prate ih od kuće na liječničke preglede, u kupovinu, u ljekarnu, na druženja itd. Ova usluga, istaknuli su, veoma im je važna pri obavljanju svakodnevnih poslova.

Nadalje, udruga je do sada provela dvije faze projekta '3P – Pratiteljice, Pomoćnice, Prijateljice', financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz program 'Zaželi'. Prva je faza trajala 12 mjeseci, a druga šest. U obje je zaposleno po 15 teže zapošljivih žena koje su pružile uslugu pomoći u kući za 90 korisnika - osoba s invaliditetom.

'Brojke i slova nek' postanu laka i za slijepog đaka' još je jedan od projekata koje je udruga realizirala u posljednje tri godine. U njegovu je sklopu, a uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, prilagodila literaturu za slijepe i slabovidne učenike na brajici ili na uvećanom tisku. 

Institucionalnom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u posljednje tri godine sufinanciraju se troškovi hladnog pogona, neophodnog za njenog funkcioniranja. Sredstva zaklade pokrivaju i opremu za red te dio režijskih troškova. 

Županijska udruga slijepih Split kroz projekte koje financiraju jedinice lokalne samouprave i Splitsko-dalmatinska županija pokriva troškove nabavke skupih pomagala za slijepe koji si ih ne mogu priuštiti - govornih kuhinjske vage, govornih tlakomjera, elektronskih povećala, govornih kalkulatora, govornih tlakomjera… 

Projekt 'Transnacionalna suradnja za bijeg od socijalne isključenosti' prvi je Erasmus+ projekt udruge. Njime su bile obuhvaćene mlade osobe koje su sudjelovale u pilot testiranjima i koje su se, napomenuli su, naposljetku međusobno povezale. 

Pored spomenutih projekata, od kojih su neki još u tijeku, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva financira i sustavnu podršku udrugama od 1. srpnja do 31. prosinca 2023., čime i Županijskoj udruzi slijepih Split omogućuje stabilnije poslovanje. Ova je udruga ujedno početkom srpnja krenula s provedbom trogodišnjeg programa širenja mreže socijalnih usluga, koji obuhvaća različite kreativne, sportske, edukativne i zabavne aktivnosti. Aktualni su i projekti koje je odobrila županija, dva projekta Grada Splita, projekti koji su odobrili gradovi Trogir, Kaštela, Makarska, Solin i općina Podstrana, a kojima se financiraju pomagala i poslovanje. K tome, uspostavljena je suradnja za socijalno uključivanje mladih oštećena vida kroz mindful art terapiju u sklopu Erasmus programa.

'U budućnosti udruga planira i dalje provoditi projekte, odnosno programe koje trenutno provodi te pokrenuti nove. 

Djeluje u vlastitom prostoru, međutim taj je prostor derutan i star. Hitno mu je potrebna renovacija. Kako se udruga financira iz projekata, sva sredstva namjenski se troše te novca za renovaciju nema. Učiniti prostor ugodnijim i sigurnijim našim članovima i zaposlenicima velika je zadaća i velik izazov rukovodećim strukturama. Nadalje, ne posjeduje službeni automobil. Planira se, stoga, kada to bude moguće, nabavka preko europskih fondova. 

Predstavnici udruge održavaju edukacije o životu slijepih osoba kako bi osvijestila širu javnost. Mnogo se radi s učenicima osnovnih i srednjih škola, ali taj rad namjeravamo intenzivirati', najavili su sljedeće korake. 

Paralelno s ulaganjem napora u poboljšanje kvalitete života slijepih osoba u okviru svojih mogućnosti, kreiraju prijedloge promjena koje se trebaju pokrenuti na političkoj razini. Naznačili su njih nekoliko…

'Već su dugo u procesu rješavanja besplatne pokazne karte za slijepe osobe. U većini gradova u Hrvatskoj imaju pravo na besplatan javni gradski prijevoz. U Splitu takvo pravo trenutno nemaju. Besplatan pokaz značio bi bolju socijalnu uključenost slijepih osoba, potaklo bi ih se na više izlazaka iz kuće i na interakciju s drugima. Otkada je u Prometovim autobusima uvedena zvučna najava stanica, njihovo je korištenje mnogo sigurnije i ugodnije.

Iako je njihovo postavljanje veoma skupo, svake se godine u Splitu postavi određen broj zvučnih semafora. To je veoma pohvalno. Pojavio se, međutim, problem - isključuju se ili smanjuju pa se ne čuju od buke prometa. Na kraju taj silan novac propada. Slijepim osobama zvučna signalizacija neophodna je za prelazak ceste. Zvučni semafor ima dvije funkcije - prva je stalno ispuštanje zvuka kako bi ga lijepe osobe mogle čuti i pronaći, a druga je najava zelenog svjetla. Tražimo da se ne gase radi što sigurnijeg kretanja po prometnicama. 

Moramo, također, iznijeti podatak da u Splitu ne postoji ni jedna taktilna traka vodilja koja omogućuje slijepim osobama samostalnost pri kretanju. Velika je to investicija, pa bi bilo najbolje da Grad strateški odredi postavljanje barem jedne svake godine', sugerirali su. 

U konačnici su ukazali i na izazove s kojima se organizacije civilnog društva generalno suočavaju kad su posrijedi financijska sredstva. U tom su kontekstu naznačili da se financiraju preko projekata jedinica lokalne i regionalne samouprave, iz nacionalnih izvora i europskih fondova te donacijama. 

'Velik problem predstavlja neizvjesnost financiranja, odnosno raspisivanja javnih natječaja za financiranje projektnih prijedloga udruga. Svi se financiraju na određeno vrijeme. Kada projektno razdoblje završi, završi i njegovo financiranje, a uglavnom se događa da se natječaji za nastavak financijske podrške ne raspisuju na vrijeme. Navedeno dovodi do prestanka aktivnosti za članove i prestanak usluga koje su im neophodne. Nikada, uz to, ne možemo biti sigurni hoće li prijavljeni projekti biti odobreni. 

Stoga je poslovanje udruga vrlo nesigurno, s pauzama i bez kontinuiteta. Zaposlenicima neizvjesna budućnost nije primamljiva, što znači da je teško naći one spremne za rad u takvim uvjetima. Ovaj problem mogao bi se riješiti sustavnim financiranjem udruga kao što je to slučaj u drugim, razvijenim zemljama', konstatirali su. 

U konačnici su poručili kako se Županijska udruga slijepih Split nalazi na adresi Zagrebačka 17 Split, gdje su njezina vrata za zainteresirane građane uvijek otvorena. Više o njoj dostupno je na službenoj web stranici i Facebook stranici. S predstavnicima se može stupiti u kontakt i e-mailom na adresi split@udrugaslijepih.hr kao i pozivom na broj 021/483-655.

Vaša reakcija na temu