Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT Prikupljaju se donacije za kapetana Bekavca: 'Nema nijednog dokaza o umiješanosti u krijumčarenje droge'

Prikupljaju se donacije za kapetana Bekavca: 'Nema nijednog dokaza o umiješanosti u krijumčarenje droge'

'Obitelj ne može financijski podnijeti troškove pravnog tima'

Pokrenuta je crowdfunding kampanja za pokrivanje troškova pravnog tima kapetana Marka Bekavca koji je osuđen na 30 godina zatvora u Turskoj. Na platformi GoGetFunding prikupljaju se donacije.

'Kapetan Marko Bekavac, čovjek s dugogodišnjim iskustvom na moru, osuđen je na 30 godina zatvora u Turskoj bez ijednog dokaza o njegovoj umiješanosti u krijumčarenje droge. Droga, koja je navodno pronađena na brodu, nije nikada ni pokazana njemu niti članovima posade te su svi testovi otisaka prstiju dokazali da ni on ni članovi njegove posade nemaju nikakve veze s krijumčarenjem.

Markova prava borba za pravdu počela je još u Kolumbiji gdje je na brod ukrcavan ugljen. Obalna policija tijekom ukrcavanja pronašla je drogu na brodu. Nakon opsežne pretrage broda kolumbijske vlasti zaključile su da posada nije kriva i dopustile im da isplove. Marko je, kao odgovoran zapovjednik, naredio dodatnu pretragu broda prije isplovljavanja kako bi osigurao da je sve čisto.

Međutim, prilikom dolaska u tursku luku Eregli, ponovno je obavijestio tamošnje vlasti da je brod prethodno bio kompromitiran, što je dovelo do nove pretrage. Ovog puta turska policija tvrdila je da je pronašla 137 kg kokaina iako nitko, uključujući Marka i posadu, nikada nije vidio tu drogu. Unatoč nedostatku dokaza i otisaka, osuđen je po osnovi 'zapovjedne odgovornosti'. Turski zakon ni ne priznaje tu odgovornost za nehaj, već samo za namjeru - koja nije dokazana', stoji u opisu kampanje.

Navedeno je, nadalje, kako je potrebna pomoć šire javnosti. Naime, Bekavčeva obitelj slučaj ne može sama financijski podnijeti. 

'Prikupljamo sredstva za angažiranje vrhunskog pravnog tima koji će pokrenuti žalbeni postupak i osigurati pravdu za Marka. Žalbeni proces dug je i skup, troškovi pravnog tima iznose najmanje 200.000 eura. Svaka donacija, bez obzira na iznos, ključna je u ovoj borbi za oslobođenje čovjeka koji je cijeli svoj život posvetio moru.

Pomozite nam osigurati pravdu za kapetana Bekavca! Vaša podrška može značiti njegov povratak obitelji i kraj ove teške nepravde', stoji u apelu.

Vaša reakcija na temu