Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRIPADNICI LGBT POPULACIJE NESTALI IZ NATJEČAJA ZA ERASMUS Rektor splitskog Sveučilišta: Najvažniji kriterij nam je nemjerljivost!

PRIPADNICI LGBT POPULACIJE NESTALI IZ NATJEČAJA ZA ERASMUS Rektor splitskog Sveučilišta: Najvažniji kriterij nam je nemjerljivost!

LGBT studenti su prvotno navedeni uz druge kategorije 'nepovoljnijeg položaja' koji se mogu prijaviti za dodatna financijska sredstva prilikom razmjene

Zašto je splitsko Sveučilište u kratkom vremenu promijenilo uvjete natječaja za Erasmus, program razmjene studenata i izbacilo stavku da pripadnici LGBT populacije mogu zatražiti dodatna sredstva od 200 eura? LGBT studenti su prvotno navedeni uz druge kategorije 'nepovoljnijeg položaja' koji se mogu prijaviti za dodatna financijska sredstva prilikom razmjene.


No, nedugo nakon objave, izašao je drugi tekst s istim kriterijima, osim što su doslovce izbrisani LGBT studenti. 


Rektor Sveučilišta Dragan Ljutić demantirao nam je da ponavljanje teksta natječaja ima veze s napadima ekstremne desnice niti je o tome razmišljao. 

- Najvažniji kriterij nam je (ne)mjerljivost. Uz stavku LGBT je stajalo da je potrebna vlastita izjava o pripadnosti, što ovisi samo o pojedincu. Za druge kategorije su mjerljivi kriteriji. To je jedini argument, a nikakve druge špekulacije me ne zanimaju - kazao nam je rektor.

Ukratko, netko bi se, ovom logikom, mogao deklarirati kao gay samo radi dodatnih sredstava. 

Nakon odluke o 'mjerljivosti', ostali su taksativno navedeni studenti čiji roditelji imaju nižu razinu obrazovanja, oni koji studiraju izvan mjesta stanovanja, sa sela ili otoka,  djeca hrvatskih branitelja, studenti na humanističkim i studentice na tehnološkim smjerovima, stariji studenti kao i s djecom, pripadnici romske manjine, tražitelji azila te u riziku od beskućništva. 

Vaša reakcija na temu