Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Antonio Miše PRIPREMITE KIŠOBRANE Za vikend se najavljuje velika promjena vremena

PRIPREMITE KIŠOBRANE Za vikend se najavljuje velika promjena vremena

Temperatura mora bit će od 21 do 24 stupnjeva

Uragan Helena dosegao je četvrtu kategoriju i stigao do zapadnih obala Floride te donosi velike količine oborina, jak vjetar i visok plimni val. Istovremeno, nad Atlantikom se razvija novi Uragan pod imenom Isaac i premješta se u mlaznoj struji prema zapadnoj obali Europe.

Očekuje se njegov utjecaj na vrijeme u Portugalu, Irskoj i Španjolskoj početkom idućeg tjedna. Hladan i nestabilan oceanski zrak nalazi se nad sjevernom i srednjom Europom te struji sjevernije od Alpa. Mlazna struja nad Atlantikom na visini 12 kilometara razdvaja toplu i hladnu zračnu masu i donosi velike količine vlage nad zapadnu Europu.

Hladna fronta prelazi Alpsku prepreku, a na njezinoj prednjoj strani je jako južno i jugozapadno strujanje koje nad naše krajeve donosi vlažan topao zrak sa Sredozemlja i sjeverne Afrike, piše Bojan Lipovšćak za N1.

Pod utjecajem tople advekcije jutros je bilo toplo, s temperaturama u unutrašnjosti od 17 do 22, a na Jadranu oko 23. Na krajnjem zapadu bilo je povećane naoblake, a mjestimice i slabe kiše. Vrijeme će danas biti promjenjivo oblačno i vjetrovito, uz jak jugozapadnjak, a na Jadranu će puhati jako jugo i oštro.

Prognoziraju se brze promjene sunčanog i oblačnog vremena. U planinskim krajevima, unutrašnjosti, Lici i Gorskom Kotaru te Dalmatinskoj zagori povećana naoblaka, uz mogućnost za pokoji pljusak. U Slavoniji i Baranji te na srednjem i južnom Jadranu sunčano.

Najviše dnevne temperature od 25 do 27, a u Slavoniji i Baranji i do 30. Promjena vremena sa zapada nastupit će navečer i u noći na subotu. Prognoziramo naoblačenje uz obilne pljuskove, mjestimice grmljavinu i osjetan pad temperature zraka.

U subotu oblačno i kišovito, uz jake udare vjetra, što će donijeti pad temperature zraka, grmljavinu, pljuskove te mjestimice obilnu oborinu.

Na Jadranu će vjetar promijeniti smjer i zapuhat će bura, prvo na sjevernom Jadranu, a brzo će se širiti prema jugu. U nedjelju promjenjivo oblačno i hladnije uz jaku mjestimice i olujnu buru. Temperatura mora bit će od 21 do 24 stupnjeva.

Vaša reakcija na temu