Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRISTUPAČNOST TRGOVAČKIH I UGOSTITELJSKIH OBJEKATA OSOBAMA S INVALIDITETOM: Županijska komora i Ured pravobraniteljice zajedno do rješenja

PRISTUPAČNOST TRGOVAČKIH I UGOSTITELJSKIH OBJEKATA OSOBAMA S INVALIDITETOM: Županijska komora i Ured pravobraniteljice zajedno do rješenja

Predstavljena je i interaktivna karta liberato.io s ucrtanih 80 mjesta prilagođenih za osobe s invaliditetom

Županijska komora Split u suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom organizirala je radionicu Pristupačnost trgovačkih i ugostiteljskih objekata osobama s invaliditetom.

Na radionici je predstavljena interaktivna karta liberato koju je izradio mladić Stipo Margić. Na njoj je ucrtano svega 80 ugostiteljskih objekata pristupačnih za osobe s invaliditetom. 

Predsjednik HGK Županijske komore Split Joze Tomaš je naveo kako poduzetnike treba osvijestiti o mogućnostima koje mogu primijeniti u svojim objektima. 

- Gotovo 650 milijuna ljudi putuje svijetom, naši potencijalni turisti i zašto im ne bismo pružili što kvalitetniju uslugu.

Statistika pokazuje da turisti s invaliditetom dolaze van sezone što je itekako važno i u pratnji - kazao je Tomaš.

Istaknuo je i kako je iznimno bitno da se i domaći ljudi  osvijeste važnost senzibiliziranja oko ove teme.

Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Maja Karaman Grbavac je navela da dok god su 

problemi arhitektonske pristupačnosti i nemogućnost ulaska u ugostiteljske i trgovačke objekte, ne možemo razgovarati ni o ravnopravnom ni uključivom društvu, jednakom za sve. 

- Cilj je ove organizacije u suradnji s HGK da ukažemo i osvijestimo probleme te da pokažemo jeftina i praktična rješenja kako premostiti te probleme.

Jedno od rješenja su mobilne rampe. Funkcioniraju tako da kad se uđe u objekt, one se uklone. To je preporuka da svaki trgovački i ugostiteljski objekt ima u gabaritima u kojima može - iznijela je.

Voditelj projekta Slopey Siniša Kekić je također naglasio  kako su najveći problem objekti s jednom ili dvije stepenice kojih je većina u urbanima jezgrama naših gradova.

-  Može se lako riješiti s kosinama koje se mogu prilagoditi visini skala.

Kao voditelj turističke agencije, nastojim ukazati na probleme s kojima se susreću gosti s invaliditetom - kazao je među ostalim Kekić.

Da preko petine svjetskog stanovništva ima problema u pokretljivosti, slabovidnosti ili intelektualnim poteškoćama predočila je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Split.

- Želja je olakšati pristup i u tome će nam pomoći zakonski okviri.

Puno toga je napravljeno u ugostiteljskim objektima i hotelskim smještajima, a i naši privatni iznajmljivači ulažu veće napore, osiguravaju pristupačnost, zahode za osobe s invaliditetom...- navela je Vukšić primjere dobre prakse.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš je kazala kako gradska uprava ulaže posljednjih 30 mjeseci maksimalne napore kako bi i među sugrađanima povećali svijest koliko je važno biti otvoren prema svima koji žive u našem gradu.

- U Splitu je 12 posto osoba s invaliditetom i kada se uzme u obzir razina nepristupačnosti, treba nastaviti prilagođavati infrastrukturu - ustvrdila je.

Vaša reakcija na temu