Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRKIĆ OPTUŽUJE PULJKA 'Nije ovo za ostavke, ovo je za policiju i državno odvjetništvo'

PRKIĆ OPTUŽUJE PULJKA 'Nije ovo za ostavke, ovo je za policiju i državno odvjetništvo'

'Sram vas bilo, perete troškove preko leđa djece...'

Županijski vijećnik stranke Direkt Jakov Prkić komentirao je dodjelu sredstava KK Splitu za organizaciju natjecanja Žuta liga te prozvao splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka.

'Ovo će bit malo duže, jer nažalost kraće ne može.

Vidio svega i svačega od kada pratim lokanu politiku, ali ovo što sam vidio danas razljutilo me kao malo puta do sada. 

Riječ je o namjenskim sredstvima dodijeljenim Zaključkom Gradonačelnika KK Splitu u iznosu 45.000 eura za organizaciju natjecanja Žuta liga. Žuta liga je interno natjecanje mlađih uzrasta KK Split. U biti to su trening utakmice, ali kako bi se djeca više motivirala i kako bi zvučalo ozbiljnije natjecanje je nazvano Žuta liga. Znači nije formalno natjecanje i igraju ga isključivo članovi KK Split. Natjecanje traje oko pet mjeseci. Krene početkom kalendarske godine, a završnica bude u lipnju. 

Kako su obilna sredstva za omladinski pogona predviđena proračunom Grada Splita začudilo me zašto bi Grad izdvojio nemalih 45 000 eura kad to natjecanje zapravo nema gotovo nikakvih troškova. Zato sam i tražio izvješće koje je klub bio dužan dostaviti gradskoj upravi. Pozvao sam se na pravo na pristup informacija točno mjesec dana nakon završetka Žute lige. Dani i mjeseci su prolazili ali odgovora nije bilo. Napisao sam Žalbu Povjerenici za informiranje i to je rezultiralo odgovorom koji sam dobio danas.

Odgovor je naravno sramotan. Više je nego jasno kako su se sredstva trošila nenamjenski. Za prihvatljive troškove mogu shvatiti nešto veću bruto plaću za trenere ako su se utakmice igrale izvan standardnih termina i trošak sudaca i mjeritelja vremena, a sve ostalo je najblaže rečeno već plaćeno namjenskim sredstvima za troškove mlađih uzrast (omladinski pogon). Tako se u navodnim troškovima za Žutu ligu mogu naći računi za najam dvorane Obrtno tehničke škole od rujna, listopada, studenoga… 2023. godine, a Žuta liga starta u veljači kako piše u svom izvješću direktor kluba. U istom periodu su navedeni i troškovi studentskog rada, odnosno trenera koji rade na studentske ugovore? Tu su i npr. troškovi lopti, dresova, majica, hrane (a djeca su jela krafne sponzora)… Svega onoga što je predviđeno sredstvima namijenjenima omladinskom pogonu.  Znači Grad iste troškove financira dva puta!? Kako je to moguće?

Na kraju ide vrhunac. Piše u izvješću kako čak 14.000 eura ide za troškove organizacije završnice finala kupa (seniori) koje je eto koštalo baš 14.000 eura više nego što je Grad dao novca za taj događaj. Pa zar je Grad u stopostotnom iznosu financirao završnicu finala kupa? Zar nije bilo sponzora, zar HKS nije dao niti jedan euro, zar nije prodana niti jedna ulaznica? 

I klub prilaže iste one račune koje je priložio u izvješću o utrošenim sredstvima za organizaciju završnice finala kupa. Grad opet financira isti troška dva puta!?

Treba li uopće spominjati kako nema pisanog odobrenja Grada o prenamjeni sredstava, a to je ključan dokument. 

Je li Klub namjerno napumpao troškovnik za Žutu ligu i tražio više sredstava znajući da će ih utrošiti na nešto drugo? Naravno da je. To napravljeno ciljano i s predumišljajem.

I na kraju smiješna rečenica u kojoj Klub kaže kako mu je preteklo oko 4700 eura i to će ponosno vratiti u gradsku blagajnu. Kako je to klub precizno budžetirao Žutu ligu kad mu je unatoč svim driblinzima preostalo više od 10% sredstava? 

Sram vas bilo, perete troškove preko leđa djece čiji roditelji svaki mjesec plaćaju članarinu. Zar ne možete bolje od ovoga? Da se ovo kojim slučajem dogodilo za mandata nekog drugog gradonačelnika prozivalo bi se od jutra do mraka. S tim da se ovo Kerumu ne bi nikad dogodilo, jer on je toliki knjigovodstveni mačak da mu ni američki IRS ne bi ušao u trag. A ovo bijednici šalju ovako besramno izvješće na koje gradske službe uopće ne reagiraju. Njima je to normalno poslovanje. 

Nije nevažna ni činjenica kako su sredstva doznačena sa stavke Potpora za velike manifestacije, što ovo natjecanje sigurno nije.

Nije ovo za ostavke, nije ovo za reviziju, ovo je za policiju i državno odvjetništvo.

Mene je sram što sam i ovu godinu kupio pretplatu i tako financiram ovakve muljaže', napisao je.


Vaša reakcija na temu