Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić PRODAJA DRVNE MASE Grad Split izdao dva računa veća od milijun kuna, Opara nije tražio suglasnost Gradskog vijeća

PRODAJA DRVNE MASE Grad Split izdao dva računa veća od milijun kuna, Opara nije tražio suglasnost Gradskog vijeća

'Gradonačelnik je za prodaju imovine preko milijun kuna morao tražiti suglasnost', kaže Nenad Uvodić iz stranke Pametno

Protiv splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare stranka Pametno podnijela je već dvije kaznene prijave, no čini se kako na tome neće stati. Grad Split izdao je u svibnju i studenom dva računa za prodaju drvne mase tvrtki Matima Project, izvođaču radova na sanaciji Marjana. Oba su veća od milijun kuna. Jedan je izdan na iznos od 1.615.537,50 kuna i odnosi se na 8.037,5 metara kubnih drvne mase, a drugi na 1.005.000 kuna za 5.000 kubika. 

Nenad Uvodić iz stranke Pametno smatra da je Opara trebao tražiti suglasnost Gradskog vijeća jer se radi o prodaji imovine vrjednije od milijun kuna. 

'Ova situacija nije po Zakonu o lokalnoj samoupravi koji navodi da gradonačelnik može odlučivati najviše o iznosu do milijun kuna, a ovdje imamo dva računa veća od milijun kuna. Razmišljamo o prijavi DORH-u, a sasvim sigurno sutra ćemo na Gradskom vijeću tražiti da gradonačelnik razjasni ovu situaciju', kazao nam je Uvodić. 

U petak je s kolegom iz MOST-a Antom Čikotićem i predsjednikom Društva Marjan Srđanom Marinićem posjetio gradonačelnika Oparu jer im Grad nije poslao dokumente oko sanacije Marjana. Uvodić je tom prilikom otkrio da je gradonačelnik kazao da im materijal nije dostavljen jer su ga pregledavali policija i DORH. 

Istražna tijela provode izvide već pola godine. Utvrđuje se kaznena odgovornost za razdoblje koje je prethodilo sanaciji, ali i samu sanaciju. Izvješće nadzora tvrtke Stenavert utvrdilo je da radovi na Marjanu nisu vršeni redovito i na vrijeme što je pogodovalo razvoju bolesti i štetnika te da su ispiljena debla ostavljena unutar park šume bila stanište potkornjaka. Marinić je, pak, upozorio na veliki broj stabala koja nisu posječena po zakonskoj proceduri. U svakom slučaju, o Marjanu će opet biti govora na Gradskom vijeću Splita. 

Pametno je kaznenom prijavom iz srpnja već problematiziralo raspolaganje s iznosima većim od milijun kuna bez suglasnosti Gradskog vijeća. Opara je prijavljen za zlouporabu položaja i ovlasti. U prijavi se navodi kako je proračunom za 2019. za sanaciju Marjana bilo predviđeno 2 milijuna kuna, a potrošeno je znatno više, premda gradonačelnik ne može samostalno odlučiti o isplati preko milijun kuna. 

Druga prijava odnosi se na kazneno djelo prenošenja zaraznih bolesti životinja i organizama štetnih za bilje. Pametno, naime, sumnjiči Oparu da se oglušio na mjere koje je donio Hrvatski šumarski institut u veljači 2018. po pitanju suzbijanja potkornjaka te time omogućio širenje štetnika u Park šumi Marjan. Mjere su se počele provoditi tek u veljači 2019. 

Vaša reakcija na temu