Foto: Pixabay.com Programa obveznog cijepljenja djece neće se mijenjati ni u vrijeme pandemije koronavirusa

Programa obveznog cijepljenja djece neće se mijenjati ni u vrijeme pandemije koronavirusa

'Prilikom provođenja cijepljenja potrebno je osigurati da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici'

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju vezano uz epidemiju koronavirusa, portal Koronavirus.hr donosi preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o provođenju programa obveznog cijepljenja.

Nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije koronavirusa, no u svrhu smanjenja izlaganja djece u čekaonicama, Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje:

Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju. To se odnosi ma BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti, te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.

Nije poznato koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, pri tome posebno misleći na hripavac i ospice.

Revakcinaciju se može odgoditi na period od mjesec – dva, iako niti revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duži period. U ovom trenutku, Hrvatski zavod za javno zdravstvo predlaže odgodu docjepljivanja do kraja svibnja.

Prilikom provođenja cijepljenja potrebno je osigurati da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici, tj trebalo bi omogućiti posebne termine za cijepljenje djece koje roditelji trebaju poštivati, prenosi Koronavirus.hr.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(61893, "");
Pregledaj komentare
29