Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Projekt 'PRAG - PRvi korAk u karijeri - poslovi budućnosti u Graditeljstvu' razvio nove modele stručnih praksi u kojima je sudjelovalo 400 studenata

Projekt 'PRAG - PRvi korAk u karijeri - poslovi budućnosti u Graditeljstvu' razvio nove modele stručnih praksi u kojima je sudjelovalo 400 studenata

'Gotovo polovica izdanih radnih dozvola za radnike iz trećih zemalja prošle godine bila je iz sektora graditeljstva. Tim više je ovaj projekt itekako značajan'

U hotelu Mondo održana je završna konferencija projekta 'PRAG - PRvi korAk u karijeri - poslovi budućnosti u Graditeljstvu' koji je usmjeren na unaprjeđenje postojećih, razvoj novih te provedbu stručnih praksi na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, koji je glavni partner u projektu. Projekt je realiziran u suradnji s HGK i predstavnicima poslodavaca što posljedično vodi ka većem stupnju zapošljivosti studenata.

- Projekt je traje tri godine i završava u ožujku, a vezan ne za razvoj novih modela stručne prakse, nešto što je na našem fakultetu nedostajalo u kurikulumu studija. Izrazito je pomoglo u približavanju studenata današnjem tržištu rada - kazao je Neno Torić, v.d. dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, ističući koji su poslovi u graditeljstvu budućnost.

- Oni koji su i do sada bili - izgradnja, rekonstrukcija, zelena i održiva gradnja. Tražili smo koji poslovi imaju inerciju na hrvatskom tržištu rada i u tom smjeru smo razvijali modele stručne prakse. Izrazito velika financijska sredstva su bila uložena u stručnu praksu koju su odrađivali naši studenti. Surađivali smo s konkretnim tvrtkama i njihov rad se financirao iz predviđenog budžeta. Mislim da naše studente nakon završetka studija očekuje posao, posebice zbog okolnosti koje se događaju u Hrvatskoj. Primjerice zbog potresa gdje imamo velik broj oštećenih objekata koji čekaju na obnovu i rekonstrukciju- otkrio je Torić.

Dr. sc. Ivo Andrić, izvanredni profesor na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije i voditelj projekta 'PRAG', sudjelujući na završnoj konferenciji iskazao je zadovoljstvo što su uspješno priveli kraju i realizirali projekt koji je za cilj imao unaprjeđenje ljudskih potencijala. Andrić je rekao kako su na prvo mjesto mislili na studente koje su na ovaj način dodatno motivirali za stjecanjem novih znanja i vještina jer je učenje kroz stručnu praksu usmjereno na ishode učenja s ciljem veće zapošljivosti i povećanja brzine prilagodbe poslovima na radnom mjestu. 

- Izdvojeno je 521 tisuća eura, sudjelovalo je 400 studenata i 33 naša djelatnika, kao i velik broj tvrtki. U zajedničkoj sinergiji osmislili smo različite modele prakse koje smo usvojili u naše nastavne planove. Imamo pet modela koji su namijenjeni preddiplomskom i diplomskom studiju. Oni će moći raditi i svoje završne i diplomske radove u suradnji s industrijom. Neki od njih su dogovorili i buduće poslove, neki su odmah ostali i raditi. Ovo je jedna win-win situacija, studenti su kroz ovaj projekt poslodavcima postali prilika jer mogu najbolje zadržati za sebe. Vjerujem kako će i po završetku projekta stručna praksa ostati održiva jer je interes poslodavaca velik. U zapadnim zemljama Europe i SAD sasvim je normalna ovakva praksa, studenti za vrijeme studija odrađuju prakse i poslodavci ih za to plate - zaključuje Andrić. 

Nove i poboljšane postojeće stručne prakse kao i pripadajući ishodi učenja, izrađeni u suradnji s HGK i predstavnicima poslodavaca, omogućit će njihovu prilagodbu zahtjevima tržišta rada, što posljedično vodi k većem stupnju zapošljivosti studenata.

- Anketirali smo 421 tvrtku o njihovim potrebama za studente i sve što im je potrebno. Oko 15 posto njih je sudjelovalo u projektu i napravili smo odličnu poveznicu na relaciji gospodarstvo-kvalitetna i visoko obrazovna radna snaga. Studenti na ovaj način po izlasku sa studija pokazuju visoke kompetencije i spremnost za tržište rada. Gotovo polovica izdanih radnih dozvola za radnike iz trećih zemalja prošle godine je bila iz sektora graditeljstva. Tim više je ovaj projekt itekako značajan. Očekujem da će i budući projekti ići u ovom smjeru - kazao je predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš.

Vaša reakcija na temu