Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PROJEKT DORA Četrnaest žena godinu dana pomagalo je u kućama starijim i nemoćnim osobama na imotskom području

PROJEKT DORA Četrnaest žena godinu dana pomagalo je u kućama starijim i nemoćnim osobama na imotskom području

Uključeno je čak 107 korisnika

Projekt Udruge Ritino srce i Centra za održivi razvoj 'DORA - Donesi radost' provodio se od siječnja 2021. godine na području grada Imotskog, općina Proložac, Podbablje i Zagvozd. Ovakav oblik brige o starijim i onemoćalim ljudima s ruralnih područja pokazao se neprocjenjiv: s jedne strane osigurava kvalitetniji život starijima, a s druge strane zaposlenje ženama koje bi inače teško našle posao.

Ruralna područja Imotske krajine, posebno na krševitom području Zabiokovlja, prilično su zapostavljena, mladi su otišli i u velikom broju odlaze još uvijek tražeći bolje prilike. Puno je zaselaka u kojima žive uglavnom stariji i nemoćni, ponekad i samo jedna osoba koja se tako ne može ni na koga osloniti.

U projekt je bilo uključeno 107 starijih i nemoćnih osoba kojima je tijekom godine dana 14 zaposlenica pružalo uslugu pomoći u kući, iako je bilo planirano pružanje pomoći za njih 84.

Korisnicima projekta podijeljeno je preko tisuću paketa higijenskih i osnovnih kućanskih potrepština. I zaposlenice i korisnici nadaju se da će se projekt što prije nastaviti.

Potrebe su velike, interes sve veći. Same potrebe starijih i nemoćnih su različite, od klasičnog pospremanja, pomoći u pripremi obroka i druženja, razgovora, što je starijim ljudima izuzetno značajno do odlaska po lijekove, naručivanja i prijevoza do liječnika, do groblja, obavljanja kupovine, plaćanja računa.

Projekt je tako značajno utjecao na obje skupine korisnika kojima je bio usmjeren: povratak u svijet rada nezaposlenih žena iz ranjivih skupina, a stariji i nemoćni dobili su potrebnu pomoć, nisu prisiljeni otići u domove za starije. Svi skupa su povećali kvalitetu života i socijalnu uključenost. Treba istaknuti da su prednost pri zapošljavanju imale žene 50+ godina, koje su teško nalazile posao, čak i sezonski, jer poslodavci preferiraju mlađe, te pripadnice drugih ranjivih skupina kao što su žene s invaliditetom, samohrane majke s više malodobne djece, žene u obiteljima bez primanja i sl. Zaposlene žene dobile su priliku kroz projekt steći novo zanimanje kako bi povećale svoje šanse na tržištu rada, došle do stabilnijih poslova, te da ponovno ne završe na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Neke od njih iskoristile su tu priliku: tri su tako stekle diplome gerontodomaćica, a tri pomoćnih slastičarki.

S obzirom na sve veće potrebe, gerontodomaćice bi mogle nastaviti raditi i nakon završetka projekta. Dio korisnika mogao bi i platiti usluge kako bi ostali u svojim domovima.

Završetak projekta znači i prestanak besplatne pomoći starijima i nemoćnima. Novootvoreni poziv 'Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III', donio je i novu nadu i radost - kao i svi drugi provoditelji projekata iz 'Programa zapošljavanja žena – Zaželi', Udruga Ritino srce i Centar za održivi razvoj, gerontodomaćice, stariji i nemoćni korisnici, svi skupa se nadaju što skorijem nastavku ovakvih projekata u novoj fazi Programa Zaželi, odnosno da stanka neće biti odveć velika.

Udruga Ritino srce i Centar za održivi razvoj nastavljaju s djelovanjem u području pružanja socijalnih usluga, borbe protiv siromaštva i socijalnog uključivanja. Centar će nastaviti aktivno sudjelovanje i u radu Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Splitsko-dalmatinske županije.

Projekt 'DORA – donesi radost' Udruga Ritino srce provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Regionalnim uredom Split, Centrom za socijalnu skrb Imotski i Centrom za održivi razvoj. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020., u 100%-tnom intenzitetu potpore. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.255.267,50 kuna. 


Bilo je ko' da si me diga na nebesa, a sad tuga velika, hoće li se nastaviti?

Korisnica Tereza Skako:

- Kakva Vam je Zrinka, Vaša gerontodomaćica?

– Bolja nego da sam je rodila. Sad mi je tuga, 'oće li se to produžit', ja ne znan… Najvažnije mi je bilo da porazgovaramo, da mi počisti, bila sam ko' da si me diga na nebesa… Sad neman nikoga, devedeset mi je godina… Ne bi vako da san je rodila, moja Zrinka. I dalje mi dođe, pomogne…

- Kako ćete se snaći do nastavka projekta?

- U suzan… teško je biti sam, samoća… ne znan van šta reći… Bog mu da zdravlje i sve najbolje ko' je ovo odredio… eto ti, neka ga Bog čuva, drugo ništa…

Postanemo s korisnicima obitelj

Gerontodomaćica Zrinka Đuka:

- Koliko ste bili zadovoljni poslom?

- Poslom sa bila iznimno zadovoljna, radila sam u općini Podbablje. Postanemo s korisnicima kao druga obitelj, ja prema njima i oni prema meni. Većini njih već je i razgovor važan, oni su samci, k tome, pomognem im nešto napraviti, tako da im je život puno kvalitetniji.

- Leži Vam taj posao?

- Jako, volila bih da opet zaživi projekt. Ovo je odličan projekt, jedva čekam da se nastavi, barem se nadam da hoće.

- Kako će korisnici bez Vas sad kad je projekt završio, dok se eventualno ne nastavi?

- I dalje dolazim i donosim im lijekove i nešto što im triba, ostali smo svi u kontaktu, rekla sam im da se jave kad nešto tribaju, ja ću doći…

Dušom i srcem podržavam ovaj projekt, ovo svakako treba nastaviti

Korisnica Senka Livajić:

- Koliko ste bili zadovoljni uslugom?

- Jako zadovoljna, velika je stvar sigurnost da će vam netko pomoći i da se možete u nekoga pouzdati u nekoga u svako doba dana, a vrlo teško je biti star i nemoćan i

bolestan… tako da je ova pomoć izuzetno korisna. Najvažnije da su me vozili kod liječnika, donosili lijekove, neki stini kućanski poslovi su isto velika pomoć. Osobno

sam vrlo žalosna jer je projekt završio i nadam se da će se nastaviti. Dušom i srcem podržavam ovaj projekt, ovo svakako treba nastaviti.

- Što je ovaj projekt Vama značio?

- Prijateljstvo i povjerenje…


Vaša reakcija na temu