Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Projekt HeritageREVIVED: Solinski sedmaši na Rižinicama, uz Ilijin potok učili o kulturi i povijesti

Projekt HeritageREVIVED: Solinski sedmaši na Rižinicama, uz Ilijin potok učili o kulturi i povijesti

Na radionici u prirodi učenici su saznali zašto su Rižinice važne, kako se u živjelo u davnim vremenima, što je sarkofag i zašto je važan Ilijin potok. Obogatili su znanje stečeno u učionicama i na licu mjesta vidjeli gdje je pronađen jedan od najstarijih nalaza hrvatske državnosti - dio zabata oltarne pregrade s natpisom 'pro duce Trepim(ero)'

Na arheološkom lokalitetu Rižinice u sklopu projekta HeritageREVIVED održane su radionice za učenike sedmog razreda Osnovne škole don Lovre Katića. Učenike u pratnji profesora povijesti Filipa Modrića dočekali su Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu i voditeljica odsjeka za gospodarstvo i zaštitu okoliša Grada Solina Ivana Tokić. Cilj edukativnih radionica je upoznavanje djece s lokalitetom Rižinice, bogatom kulturnom baštinom Solina i senzibilizacijom za očuvanje baštine. 

- Djeca u sklopu redovne nastave uče o ovom lokalitetu, knezu Trpimiru i njegovom natpisu. To je u svim udžbenicima povijesti u Hrvatskoj. Međutim, sasvim je drugačije kad dođu na teren, vide kako je to izgledalo i na licu mjesta slušaju priče arheologa koji je sudjelovao u istraživanjima - kazao nam je njihov učitelj povijesti Filip Modrić, i dodao:

- Lako i djeca i roditelji znaju za ovaj lokalitet, on je dosad bio slabije posjećen. Problem je predstavljala nepristupačnost što će se ovim projektom riješiti. Svakako bi bilo dobro da ovaj vrijedni lokalitet posjeti što više učenika iz Solina, ali i cijele Hrvatske.



Učenike je lokalitetom proveo Miroslav Katić, koji je strpljivo odgovarao na brojna pitanja o životu u rimsko doba Ville rustice, doba kneza Trpimira i formiranja benediktinski samostana, o sarkofazima i srednjovjekovnim ukopnim mjestima koje su vidjeli na lokalitetu. Uređenjem pristupa dobit će se punkt unutar kojeg će se obići kulturna baština, a zatim će se spustiti do Ilijinog potoka i ući u prirodni kontekst.

- Važno je da djeca posjete lokalitet, na licu mjesta upiju informacije, zabave se, slušaju, gledaju i igraju. To je odličan početak da ih se zainteresira. Nakon posjeta lokalitetu, svakako treba posjetiti i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i pogledati različite nalaze s ovog i drugih vrijednih lokaliteta. Tako će djeca početi spajati naučeno gradivo, priče i sličice. Iznenadilo me danas kad smo se s djecom spustili do potoka. Djeca su bila ushićena i pokazali su reakciju koju do sada nisam vidio, što kazuje da imaju izražajan odnos i prema prirodi - rekao je Katić

Radovi na lokalitetu su još uvijek u tijeku. Na strmoj padini formiran je plato za prihvat osobnih vozila i turističkih autobusa, a na sjevernom kraju platoa, iznad klisure, izgrađen je vidikovac prema arheološkom lokalitetu. Uređeno je stepenište kojim je omogućen pješački pristup lokalitetu i potoku sv. Ilije. Uskoro se očekuje završetak kamenoklesarskih radova i opremanje lokaliteta komunalnom opremom. 

U ime Grada Solina, učenicima se obratila Ivana Tokić. Upoznala je polaznike s provedbom i ciljevima projekta HeritageREVIVED te tijekom radova na uređenju lokaliteta Rižinice: 

- Suradnja Grada Solina sa svim školama na području grada je odlična. Izgradnjom odmorišta ovaj lokalitet će postati dostupan pa se nadamo da će ga češće posjećivati djeca iz osnovnih škola s područja grada Solina i šire. U izradi je i projekt virtualne stvarnosti kojim ćemo predstaviti kako je ovaj lokalitet nekada izgledao, što će djeci biti posebno atraktivno.

Projekt HeritageREVIVED financiran je sredstvima Europske unije u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020. Vrijednost projekta je 1.965.441,19 EUR, od čega 85% iznosi sufinanciranje EU. Vodeći partner je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG, dok su projektni partneri: Grad Ljubuški (Bosna i Hercegovina), Grad Solin (Republika Hrvatska), Županijska uprava za ceste Split (Republika Hrvatska) te Općina Ulcinj (Crna Gora). Projekt će trajati do listopada 2022.

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.


Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost Grada Solina i ni u kojem slučaju ne predstavlja stavove Europske unije.

Vaša reakcija na temu