Projekt SIROCCO - nova dimenzija razvoja kruzing turizma

Projekt SIROCCO - nova dimenzija razvoja kruzing turizma

Marjan Dumanić, Ana Jerkunica i Vjekoslav Grgić su izvijestili javnost o zaključcima s okruglog stola

Konferencija za medije projekta SIROCCO (Sustainable interregional coastal & cruise maritime tourism through cooperation and joint planning), financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa Interreg Mediterranean 2014-2020, održana je danas u splitskom hotelu Cornaro.

O validaciji akcijskog plana i integraciji strategija, kao i zaključcima s prethodno završenog okruglog stola medija su upoznali Marjan Dumanić, koordinator projekta u ime JU RERA S.D., Ana Jerkunica, ovlaštena pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Grada Splita i kapetan Vjekoslav Grgić iz Lučke Uprave Split.

Marjan Dumanić se posebno osvrnuo na razvojne aspekte jačanja kruzing turizma i potrebu čvršće i šire suradnje svih dionika na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini. Naglasak njegovog dijela izlaganja bio je na važnosti ekonomskih, okolišnih i društvenih pokazatelja utjecaja kruzing turizma na lokalno i regionalno gospodarstvo. 

- Uočeni problemi i nedostaci trebaju se rješavati i otklanjati sustavno, na temelju provedenih istraživanja i analiza te sudjelovanjem svih uključenih aktera, s naglaskom na ulogu stručnjaka i akademske zajednice - rekao je Dumanić.


Ana Jerkunica je naglasila važnost zajedničkog djelovanja lokalne vlasti i svih ključnih dionika u daljnjem razvoju kruzing turizma kao važnog segmenta turističke potražnje, prvenstveno zbog dodatnog razvoja pratećih usluga i ponude malih poduzetnika i obrta s područja grada i dodatne promocije Splita.

- Sukladno Strateškom marketing planu destinacije Split 2017-2022 ključne razvojne smjernice kruzing turizma su dovršenje odgovarajuće infrastrukture za prihvat međunarodnih kruzera te optimizacija kalendara i sustava najava dolazaka međunarodnog i domaćeg kruzinga s ciljem usklađenosti sa stacionarnim turizmom radi rasterećenja glavne sezone. Optimizacija kalendara dovela bi i do osmišljavanja javnih događanja povezanih s dolascima kruzera u Split izvan glavne turističke sezone, koja bi svim putnicima boravak u gradu učinila još zanimljivijim i privlačnijim, te tako pridonijela daljnjem rastu ovog oblika turizma u našem gradu - rekla je Jerkunica.

Vjekoslav Grgić je izrazio svjesnost operativne odgovornosti Lučke uprave u prihvatu brodova u luci Split, ali i velikih potencijala za promociju i daljnji razvoj turizma grada i županije, te potvrdio kako će Lučka uprava, kao i do sada, učiniti sve što je potrebno po pitanju brige i odgovornosti za sigurnost putnika, posade i brodova za vrijeme uplovljavanja, stajanja i isplovljavanja brodova iz luke.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14