Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PROJEKTI KBC-a: Do kraja studenog trebala bi početi gradnja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema

PROJEKTI KBC-a: Do kraja studenog trebala bi početi gradnja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema

U planu je i gradnja Centra za akutnu medicinu i nove zgrade poliklinike uz rješavanje prometa unutar bolnice

Konferencijom u Domu HV-a u Lori označen je početak dvaju strateških projekata KBC-a Split, Centra za akutnu medicinu i nove zgrade poliklinike uz rješavanje prometa unutar bolnice garažom. U ovoj fazi su dobili tehničku pomoć u iznosu preko 17 milijuna kuna. Osim toga, potpisan je ugovor o dodjeli 32 milijuna kuna iz EU fondova za gradnju Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Ukupna vrijednost projekta je 71 milijun kuna i zaokružen je uz financijsku potporu Vlade. Do kraja studenoga, trebao bi se početi graditi OHBP.

Ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović nazvao je prilikom prezentacije današnji dan povijesnim trenutkom, a ulaganja i gradnju projektom generacije. Uz strateške projekte koji su počeli današnjom konferencijom, a za dvije godine bi mogla početi njihova gradnja, Meštrović je izdvojio i one praktički pred realizacijom.

- Regionalni transfuzijski centar na Križinama će se početi graditi do kraja godine. Dovršava se  Zavod za traumu i ortopediju, nakon 45 godina imamo novi kirurški blok tu, očekujem da će naši kirurzi tu moći operirati do kraja studenoga - izložio je.

Kao ključan je dodao i Istraživački medicinski centar na Križinama koji bi povezivao Medicinski fakultet i bolnicu.

- Ovo je više od ostvarenja jednog sna - ustvrdio je ravnatelj.

Uzvanicima se obratio gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji se pohvalio i kako je na njegov prijedlog Regionalni transfuzijski centar uvršten u ITU mehanizme.

- Sve ovo jamči Splitu više dizalica, više razvoja, dobrobiti i napretka našoj zajednici - rekao je među ostalim Krstulović Opara naglašavajući potporu Grada u projektima.

Župan Blaženko Boban je podsjetio kako splitskom KBC-u gravitira preko milijun hrvatskih građana te se zahvalio svima koji su radili na projektima. Sjetio se i pokojnog ravnatelja dr. Ive Jurića, u čijem su se mandatu 'zakuhale' ideje.

Tomislav Petric, ravnatelj središnje agencije je nabrojio niz ostvarenih projekata te potvrdio gradnju Regionalnog transfuzijskog centra do konca godine.

Na samom kraju obratila se ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak. Naglasila je važnost ulaganja u jačanje kapaciteta zdravstvenog sustava, na čemu Vlada predano radi. Pandemija koronavirusa, rekla je, naučila je koliko je važno jačanje zdravstvenog sustava.

Dodajmo da je ministar zdravstva Vili Beroš trebao doći na svečanost, ali je prema riječima Meštrovića, zbog epidemiološke situacije ostao u Zagrebu na prvoj crti. 

Vaša reakcija na temu