Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Projektom vrijednim milijune modernizirat će se državna mreža za trajno praćenje kvalitete zraka

Projektom vrijednim milijune modernizirat će se državna mreža za trajno praćenje kvalitete zraka

Provodi se do 30. travnja 2021. godine

Na Okruglom stolu o kvaliteti zraka u sklopu 11. nacionalnog znanstveno-stručnog s međunarodnim sudjelovanjem 'Zaštita zraka 2019.' u Bolu na Braču je predstavljen projekt 'AIRQ – Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka' koji provodi Državni hidrometeorološki zavod u suradnji s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada. 

Projektom AIRQ, koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a čija ukupna vrijednost iznosi 125.123.500 kuna (od toga 106.354.975 kuna iz EU fonodva i 18.768.525,00 kn iz Fonda za zaštitu okoliša), napravit će se značajan pomak i osigurati unaprjeđenje u kvaliteti zraka za sve građane  Hrvatske, pružiti potpora implementaciji zakonodavnog okvira u području kvalitete zraka i okoliša te osigurati izgradnja 5 novih i modernizacija 19 postojećih mjernih postaja.


Predstavljanje projekta otvorila je voditeljica projekta AIRQ, dr.sc. Cleo Kosanović.

- Projekt AIRQ od strateškog je značaja za Republiku Hrvatsku i njene građane. Upravo zahvaljujući njegovoj implementaciji Republika Hrvatska imat će uspostavljen cjelovit sustav mjerenja i kontrole zraka u skladu s europskim i nacionalnim kriterijima o očuvanju okoliša i zdravlja ljudi. Pored navedenog, projektom će se osigurati stopostotna informiranost naših građana o kvaliteti zraka u urbanim područjima - kazala je Kosanović.

Igor Čižmek, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, istaknuo je kako je gotovo 450 milijuna kuna osigurano za dva strateška projekta Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Republike Hrvatske. 

- Riječ je o projektima METMONIC i AIRQ koji su primjer primjene naprednih tehnologija u rješavanju okolišnih izazova, kako meteoroloških, tako i klimatskih. Očekujemo da će Republika Hrvatska nakon provedbe projekta imati ojačane kapacitete koji će donijeti očekivano unapređenje u zaštiti okoliša kao i ekonomsku dobit za gospodarstvo na nacionalnoj i europskoj razini -  naglasio je Čižmek, dok je Tihomir Marinković, načelnik Općine Bol, poručio kako je kvaliteta zraka jedna je od ključnih odrednica razvoja turizma te važan razlog zbog kojeg se turisti iznova vraćaju u Hrvatsku. 

- Da je tome tako svjedoče i turistički pokazatelji za općinu Bol, koja iz godine u godinu iskazuje sve bolje rezultate. U ovoj godini imamo porast dolazaka turista od 8 %, dok će broj noćenja biti veći od prethodne godine - istaknuo je Marinković.


Na Okruglom stolu o kvaliteti zraka uz Cleo Kosanović i Igora Čižmeka, sudjelovali su predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Nirvana Franković Mihelj, koordinatorica projekta za Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Gordana Pehnec te direktor Odjela za zaštitu okoliša i održivi razvoj Ekonerga dr.sc. Vladimir Jelavić.

Po završetku provedbe četverogodišnjeg projekta AIRQ, čije je trajanje predviđeno do 30. travnja 2021. bit će ispunjeni sljedeći ciljevi: povećanje udjela stanovništva u Hrvatskoj obuhvaćenog podacima o kvaliteti zraka u urbanim područjima s 50 na 100 posto, 5 novoizgrađenih i 19 moderniziranih postaja za mjerenje kvalitete zraka u državnoj mreži za trajno praćenje kvalitete zraka, razvijen i funkcionalan model kvalitete zraka za procjenu prizemnih koncentracija onečišćujućih tvari za područja na kojima ne postoje mjerenja u Hrvatskoj, uspostavljen i funkcionalan kemijski laboratorij DHMZ-a za analizu kemijskog sastava oborine i zraka, uspostavljen i funkcionalan kemijski laboratorij IMI-ja za analizu kemijskog sastava lebdećih čestica, uspostavljen i funkcionalan umjerni laboratorij DHMZ-a za umjeravanje mjerila kvalitete zraka i vezanih mjernih veličina u svrhu osiguranja sljedivosti navedenih mjerenja do međunarodnih etalona te nadogradnja računalne infrastrukture DHMZ-a radi osiguranja brže i kvalitetnije dostupnosti informacija o kvaliteti zraka.

Vaša reakcija na temu