Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PROMET VIŠE NE VOZI ZA OPĆINU DUGI RAT 'Tražili su 1,25 milijuna kuna godišnje, to nam je previše'

PROMET VIŠE NE VOZI ZA OPĆINU DUGI RAT 'Tražili su 1,25 milijuna kuna godišnje, to nam je previše'

Dugi Rat dosad je plaćao Prometu 350.000 kuna. Prijevoz preuzima Dalmatinac

Više od sedam tisuća stanovnika općine Dugi Rat više ne može računati na autobuse Prometa. Općinsko vijeće izglasalo je prošli tjedan da neće ovlastiti načelnika Jerka Roglića na potpisivanje novog desetogodišnjeg ugovora o financiranju Prometa s 1,25 milijuna kuna godišnje. Razlog je isključivo financijske naravi. Roglić kaže da su dosad Prometu godišnje plaćali 350 tisuća kuna, a da im je ovaj novi zahtjev jednostavno preskup. 

'U petak su vijećnici glasali o potpisivanju ugovora s Prometom vezano za komunalnu uslugu prijevoza putnika. Po tom ugovoru mi bi za ovu godinu trebali platiti 1,247.000 kuna, to je podmirenje razlike između ekonomske i stvarne cijene karte. Tumačenje Prometa je bilo da su godinama bili u gubitku jer su naplaćivali karte jeftinije nego što je stvarni trošak i da više ne mogu raditi s gubitkom. Ugovor se trebao potpisati na deset godina, a godišnje bi ti iznosi varirali, no kretali bi se uglavnom oko te cifre. Vijećnicima sam iznio financijsku situaciju. Mi smo od ove godine ostali bez pet milijuna kuna zbog toga što Studenac više nema sjedište i vlasnika kod nas. Ne možemo više računati na porez na dobit od kapitala koji je bio 4,5 do pet milijuna kuna godišnje, a naš je proračun inače 15, 16 milijuna kuna. Vijećnicima sam predložio da glasaju po vlastitoj savjesti jer nije baš lako raskinuti ni suradnju s Prometom koja je trajala desetljećima. Glasanje je bilo tajno i od devet prisutnih vijećnika, sedam ih je bilo protiv ugovora. Dosad smo inače Prometu plaćali 350 tisuća kuna', kazao nam je načelnik Dugog Rata. 

Dalmatinac umjesto Prometa 

Iznio je i neke dvojbe oko zakonitosti potpisivanja ugovora. 

'Mi nismo suvlasnici Prometa. Svih ovih 17 gradova i općina koje su potpisale ugovor, oni su u vlasničkoj strukturi i dijele i dobit i gubitak. Ne znam uopće koliko je zakonski ispravno da mi potpisujemo takav ugovor, a nismo suvlasnici. Postoje i drugi prijevoznici koji su se nama isto javili, a prevoze naše putnike i učenike. Rekli su: 'Financirajte i nas.' Vjerujemo da ćemo riješiti problem prijevoza putnika i da ljudi neće biti zakinuti. Žao mi je što je tako moralo biti i što Promet više neće voziti za Dugi Rat', kaže Roglić.   

Umjesto Prometa, prijevoz bi trebao preuzeti Dalmatinac. 

'Ponudili su da će u potpunosti preuzeti linije Prometa pa se nadam da će to biti tako. Već voze dio djece i putnika. Rečeno je da za to neće tražiti posebnu naknadu. Ako budu mijenjali uvjete, potražit ćemo nekog drugog', kazao je Roglić. 

Vaša reakcija na temu