Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PROMJENA KREĆE IZ SPLITA Tko stoji iza građanske inicijative koja želi deapartmanizirati stambene zgrade?
Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

PROMJENA KREĆE IZ SPLITA Tko stoji iza građanske inicijative koja želi deapartmanizirati stambene zgrade?

Novinarka Žaklina Jurić predvodi tim od desetak stručnjaka iz raznih branši

Građanska inicijativa 'Stanari zajedno' osnovana je 23. srpnja 2024. u Splitu, predstavnica je novinarka Žaklina Jurić, a sastavljena je od desetak stručnih osoba iz građevinarstva, arhitekture, ekonomije, prava, turizma i urbanizma. Imaju cilj deapartmanizirati stambene zgrade u Hrvatskoj, pa su svim relevantnim institucijama Hrvatske, posebno Vladi RH i Saboru, poslali zahtjev za izmjenu i dopunu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, te predložili održavanje tematske sjednice u Saboru zbog zatraženih izmjena Zakona o vlasništvu vezano za negativne utjecaje masovnog turizma na kvalitetu života u lokalnoj zajednici.

Inicijativa, dakle, želi spriječiti daljnje masovno iznajmljivanje stanova turistima na kratkoročni najam i upozorava na ozbiljne posljedice koje takva praksa ima na kvalitetu života lokalnog stanovništva, posebno u gradovima na obali poput Splita i Dubrovnika. Žele kompletnu deapartmanizaciju apartmana u stambenim zgradama jer su one namijenjene prvenstveno stanovanju.

- Stanovnici obalnih gradova više ne mogu priuštiti život u svojim domovima zbog rasta cijena nekretnina i nedostatka dugoročnih najma. Mlade obitelji prisiljene su iseljavati iz centra grada, a mnogi više ne mogu ni iznajmiti ni kupiti stan - navodi Žaklina Jurić.

Hrvatska je, naglašava Jurić, jedina zemlja u kojoj je dozvoljeno da se svi stanovi u zgradi registriraju kao apartmani za kratkoročni najam. Točnije, to se još jedino može u Albaniji koja nije članica Europske unije.

Inicijativa, koja je prikupila više od 2000 potpisa za podršku, naglašava da Zakon o vlasništvu nije jasno definirao razliku između stana i apartmana, niti je regulirao primarnu svrhu stambenih zgrada. 

- Naš je prijedlog da se zakonom jasno odredi da stambene zgrade služe isključivo za stanovanje, dok bi apartmani trebali biti u posebnim zgradama namijenjenima turizmu - ističe glasnogovornica inicijative.


Osim ekonomskih i socijalnih problema, građanska inicijativa 'Stanari zajedno' upozorava i na narušavanje svakodnevnog života lokalnih stanara. Turisti često ne poštuju kućni red, što rezultira svakodnevnim uznemiravanjem susjeda. Kao jedan od konkretnih primjera, navode situacije u kojima stanari moraju čistiti stubišta zbog neprimjerenog ponašanja gostiju.

Inicijativa također postavlja pitanje pravednosti u oporezivanju kratkoročnog i dugoročnog najma. 

- Izmjenama zakona iznajmljivači apartmana ne bi ostali bez prihoda, već bi izgubili samo onaj dio ekstra profita na koji ne plaćaju porez - navodi Jurić, te zaključuje:

- Lokalno stanovništvo zaslužuje zaštitu svojih ustavnih prava, posebno prava na nepovrediv dom i dostojanstven život.

Žaklina Jurić nam je rekla da inicijativa nije registrirana kao udruga, ali ne isključuje tu mogućnost ako priroda posla bude zahtijevala djelovanje u tom pravnom okviru.

Vaša reakcija na temu