Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Prošao referendum u Rusiji, Putin ostaje na vlasti do 2036. godine

Prošao referendum u Rusiji, Putin ostaje na vlasti do 2036. godine

Oporba za sada neće prosvjedovati zbog koronavirusa

Na jučerašnjem referendumu Rusi su otvorili vrata ostanku predsjednika Vladimira Putina na vlasti do 2036. godine. Usvojili su reformski paket po kojem će se moći kandidirati za još dva mandata. Kritičari upozoravaju kako je ishod referenduma lažiran. Središnje izborno povjerenstvo objavilo je da je skoro 78 posto glasača poduprlo predložene promjene Ustava, a da je 21 posto glasalo protiv. Na birališta je izišlo 65 posto biračkog tijela, objavili su izborni dužnosnici.

Ovaj referendum trebao bi u najvećem paketu izmjena ruskog ustava od njegovog donošenja 1993. godine, nakon raspada Sovjetskog saveza, dati privid demokracije, ocijenio je Reuters. Političar Aleksej Navalni je glasanje nazvao nelegitimnom i nelegalnom predstavom koja je imala za cilj legalizirati Putinov doživotni ostanak na mjestu predsjednika.

- Nikada nećemo priznati rezultat. Ono od čega gospodin Putin najviše strahuje jest ulica. On neće otići dok ne počnemo izlaziti na ulice u stotinama tisuća i milijunima - rekao je Navalni, obraćajući se putem videa svojim pristašama, piše Index.

Za sada neće prosvjedovati zbog opasnosti od pandemije koronavirusa, ali planiraju to učiniti u velikom broju na jesen. 

Osim resetiranja predsjedničkog mandata koji omogućuju Putinu da se kandidira još dva puta, referendum uključuje i oko 200 drugih amandmana, uključujući zajamčene minimalne mirovine, zabranu istospolnih brakova i potvrdu vjerovanja ruskog naroda u Boga. Uključuje promjene namijenjene jačanju Državnog vijeća zemlje i odredbu kojom se zabranjuje odricanje od bilo kojeg ruskog teritorija - potez koji za cilj ima učvršćivanje posjeda Moskve nad Krimom, koji je bio pod kontrolom Ukrajine, dok ga Rusija nije pripojila 2014. godine.

Vaša reakcija na temu