Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Proslava 244. rođendana SAD-a

Proslava 244. rođendana SAD-a

Trump kritizirao rušenje spomenika

Proslava 244. rođendana Sjedinjenih Država počela je sinoć, u Južnoj Dakoti, prenosi HRT. U podnožju planine Rushmore, u koju su uklesana lica četvorice američkih predsjednika- Washingtona, Jeffersona, Lincolna i Roosevelta, Donald Trump naciji je poručio kako će taj spomenik ostati zauvijek kao počast precima i slobodi. Kritizirao je 'kulturu brisanja povijesti'- rušenje spomenika u američkim gradovima u valu prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti.

U Južnoj Dakoti Donalda Trumpa dočekalo je oko sedam tisuća razdraganih pristaša, a uoči njegova govora planinu Rushmore nadlijetala je eskadrila Plavih anđela.

Američki je predsjednik u svojem govoru kritizirao rušenje konfederalnih i drugih spomenika velikanima američke povijesti, a danas osobama s mrljama u životopisima.

Takvo je ponašanje pripisao 'lijevom fašizmu i totalitarizmu'. Prosvjednike koji ruše sada 'nepoćudne' spomenike optužio je za kampanju brisanja američke povijesti, kazavši kako Amerika o svojem nasljeđu treba govoriti s ponosom.

Usprkos još jednom danu s više od 57 tisuća zaraženih koronavirusom u SAD-u, rijetki su na skupu u Južnoj Dakoti nosili maske i držali potreban razmak.

Zabrinutost zbog organiziranja skupa u doba pandemije izrazili su predstavnici nekoliko indijanskih plemena. Oko stotinu prosvjednika, uglavnom pripadnika plemena Lakota, nosilo je natpise 'Vi ste na ukradenoj zemlji'.

Iako su zbog pandemije otkazane tradicionalne parade, vatrometi i piknici diljem zemlje, u glavnom američkom gradu Dan neovisnosti  bit će obilježen svečanošću 'Pozdrav Americi', čiji je domaćin predsjednik Trump, donosi HRT.

Vaša reakcija na temu