Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PROSVJED RADNIKA HRVATSKOG TELEKOMA '800 radnika radi za plaću oko 4.000 kuna, a 70 posto ih ima manju od prosjeka'

PROSVJED RADNIKA HRVATSKOG TELEKOMA '800 radnika radi za plaću oko 4.000 kuna, a 70 posto ih ima manju od prosjeka'

Neće stati dok im se zahtjevi ne ispune

Uz transparente i snažne poruke da od borbe neće odustati, radnici Hrvatskog telekoma prosvjedovali su u Splitu. Traže povećanje minimalnih plaća za radna mjesta čije se donje granice nisu mijenjale od 2011. godine, kao i usklađenje plaća s rastom troškova života svakih šest mjeseci za vrijeme trajanja Kolektivnog ugovora te ne pristajanje na uvođenje šestodnevnog radnog tjedna. 

- Zahtjev je Uprave da se 40 sati rada tjedno umjesto na pet dana rasporedi na šest dana i tako odrađuje svaki radni vikend i radi 52 dana više nego do sada - jasna je Vesna Mamić, predsjednica Hrvatskog sindikata telekomunikacija. 

O uvjetima rada svjedočili su i radnici Gverino s Lastova i Egon iz Splita.

- Onaj slogan 'živjeti zajedno', e pa probajte vi živit s 5400 kuna nakon 24 godine rada - poručio je tehničar Egon.

Sindikalci traže i povećanje obračuna osnovice plaće, da bude 5.000 kuna neto za srednju stručnu spremu, a 7.000 za visoku spremu.

U Hrvatskom telekomu, uključujući i agencijske radnike, iznijeli su, oko 70 posto radnika Hrvatskog Telekoma ima plaću nižu od hrvatskog prosjeka.  Uključujući i agencijske radnike procjenjuju da oko 800 radnika radi za osnovnu plaću od 4 tisuće do 4.300 kuna neto.

 To su radna mjesta agenta u službi za korisnike, tehničar na terenu i prodavač u dućanu. 

Uz Mamić, govorili su njen zamjenik Viktor Vanek, te Ivan Majdak, predsjednik Republičkog sindikata.

- Ne potpišemo li kolektivni ugovor, prosvjedovat ćemo učestalo - najavili su.

U govorima su iznosili podatke o uvjetima rada i prijetnje otkazima.

- Ako su takve plaće i uvjeti u najboljoj hrvatskoj firmi, onda nema napretka za tu tvrtku, a ni za državu! - jasni su.

Nakon Splita, prosvjed će se održati u Rijeci te u Zagrebu.

Vaša reakcija na temu