Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Proveden nadzor u dalmatinskoj školi zbog kupovina majica HOS-a, oštro reagirao Domovinski pokret

Proveden nadzor u dalmatinskoj školi zbog kupovina majica HOS-a, oštro reagirao Domovinski pokret

'Kada Agencija za odgoj i obrazovanje izda ovakav nalaz, postavlja se pitanje - čemu uopće terenske nastave u Vukovaru'

Ivica Kukavica uime Domovinskog pokreta traži hitno očitovanje Agencije za odgoj i obrazovanje nakon provedenog stručno pedagoškog nadzora u jednoj dalmatinskoj školi. Predmet nalaza kojem je u posjedu bio je rad nastavnika povijesti koji nije spriječio učenike pri kupnji majica s natpisom 'HOS - za dom spremni'.

Pita se protiv kojeg su se nacizma borili u Vukovaru. Priopćenju u kojem sve i obrazlaže prenosimo u cijelosti:

'Naime, jedan od roditelja žalio se na postupanje nastavnika koji prilikom terenske nastave u Vukovaru nije spriječio učenike koji su kupovali majice s natpisom 'HOS - za dom spremni.' Roditelj se u svojoj pritužbi žali kako nastavnik 'nije objasnio, niti želio objasniti što znači navedeni natpis, koje je njegovo povijesno značenje i da se s njim podupire i glorificira ustaški režim, nacizam, nacionalna i rasna netrpeljivost, niti je vidio išta sporno u tome da djeca kupe i nose takve majice na školskom izletu odnosno terenskoj nastavi….'

Roditeljima je dozvoljeno pisati pritužbe svakakvog sadržaja i to najčešće i rade. Često to rade nezadovoljni načinom na koji nastavnik vrednuje rad njihova djeteta, odnosno ocjenama koje dijete dobiva iz nekog predmeta. Roditelji imaju pravo i na svoja politička uvjerenja, sve je to sastavni dio demokracije.

Međutim ovdje nije problem pritužba jednog roditelja, već nalaz hrvatskog državnog tijela koje se naziva Agencija za odgoj i obrazovanje.

Tako u nalazu koji su supotpisali viša savjetnica Loranda Miletić i ravnateljica Daria Kurtić stoji: 'Viša savjetnica upozorila je učitelja R... i ravnateljicu škole da su učitelji trebali reagirati na ovaj incident jer se ustavotvorac odredio prema karakteru, politici i zakonodavstvu NDH, negirajući njezine postulate u Izvorišnim osnovama RH. Fašistički i protumanjinski pozdrav 'Za dom spremni!', koji je ukorijenjen kao simbol rasističke ideologije, u suprotnosti je i s postulatima konvencije Ujedinjenih naroda o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije….'

U iscrpnom nalazu koji je pisan na čak šest stranica i koji za predmet obrade ima postupanje jednog učitelja na terenskoj nastavi u Vukovaru niti jednom riječju ne spominje se Domovinski rat i uloga HOS-a u obrani ovog grada. Upravo su zbog priče o Domovinskom ratu i herojskoj obrani Vukovara djeca iz Dalmacije i došla u Vukovar. Grad je od srbijanskih ratnih hordi branila i Samostalna satnija HOS-a Vukovar. Od 58 pripadnika ove postrojbe 28 ih je poginulo u obrani, a čak 80 posto ih je ranjeno. Djeca su u Vukovaru kupovala majice s oznakama postrojbe koja je branila grad od srbijanskog i jugoslavenskog fašizma koji Hrvate poistovjećuje s nacizmom.

Kada jedno tijelo koje nosi naziv Agencija za odgoj i obrazovanje, dakle jedna od najviših državnih ustanova nadležnih za obrazovanje, izda ovakav nalaz, postavlja se pitanje - čemu uopće terenske nastave djece u Vukovar? Obustavite sve jer nema smisla. Najviša hrvatska državna tijela ponavljaju priču jugoslavenskih i srbijanskih propagandista kako se u Vukovaru 'Armija borila protiv fašista i nacista'. Može li biti slučajno da u Agenciji nitko ne zna kako je HOS do zadnje kap krvi branio grad na Dunavu? Može li biti slučajno da se u čitavom nalazu protiv jednog učitelja niti jednom riječju ne spominje Domovinski rat?

Ovom prilikom tražimo žurno očitovanje ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje o ovom nalazu. Također, bilo bi dobro da objasne čitavoj hrvatskoj javnosti protiv kojeg smo se to fašizma borili u Vukovaru - onog iz NDH ili onog iz Srbije.'

Vaša reakcija na temu