Provjerite koji fakultet u Hrvatskoj obrazuje stručnjake kojih kronično nedostaje na tržištu rada

Provjerite koji fakultet u Hrvatskoj obrazuje stručnjake kojih kronično nedostaje na tržištu rada

Hrvatska se suočava s nedostatkom radne snage u mnogim djelatnostima, a posebno je izražena potreba za stručnim kadrom u IT sektoru. Bez IT-jevaca danas je teško uopće zamisliti budućnost, a kamoli napredak u bilo kojem gospodarskom segmentu

Informatička tehnologija je danas interdisciplinarno povezana sa svim područjima znanosti, posebice s ekonomijom. Ona predstavlja jedno od najvažnijih i najperspektivnijih gospodarskih područja današnjice, a upravo u tom području nedostaje vrhunsko obrazovanih stručnjaka, koji vladaju znanjem i vještinama za savladavanje najsloženijih računalnih i informatičkih tehnologija. 

U čak četiri grada Sjeverne i Središnje Hrvatske - Varaždinu, Sisku, Zaboku i Križevcima, u okviru svoja tri interdisciplinarna studija na preddiplomskoj razini, dva na diplomskoj i postdiplomskoj razini, Fakultet organizacije i informatike obrazuje IT-jevce i ekonomiste s posebnim naglaskom na kombinaciju predmeta iz više polja informacijsko-komunikacijske tehnologije te ekonomike poduzetništva. 


Na preddiplomskom sveučilišnom studiju Informacijski i poslovni sustavi u Varaždinu se obrazuju visoko zapošljivi IT stručnjaci, koji na prvoj razini usvajaju znanja o tehnologiji i infrastrukturi koja omogućava izradu programske potpore i rad suvremenih informacijskih sustava te programiranje u jednom od programskih jezika (među ostalim i danas nezaobilaznih mrežnih aplikacija). 

Tu je i sveučilišni studij Ekonomika poduzetništva koja ekonomiju kombinira s temeljnim znanjem iz domene IT-a što čini ovaj smjer interdisciplinarnim i stavlja studenta u prednost prilikom zapošljavanja. Uspješni studenti imat će temeljna znanja iz ekonomskih disciplina, prava i informatike kojima će unaprijediti poslovne procese u organizacijama iz privatnog i javnog sektora, a bit će osposobljeni i za djelovanje u međunarodnom okruženju.


Postoji i FOI-jev stručni studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju (PITUP), koji je pretežito namijenjen osobama u radnom odnosu, a koji žele usavršiti svoje znanje i vještine, kombinirajući i ekonomske i informatičke predmete. 

Fakultet organizacije i informatike (FOI) je također pionir uvođenja obavezne stručne prakse na visokoobrazovnim institucijama u Hrvatskoj, nudeći studentima mogućnost kreiranja prvih poslovnih koraka i razvoja karijere već za vrijeme njihova studiranja. Ostvareni rezultati pokazuju da više od 55 posto studenata nakon završetka studija i stručne prakse, ostaje raditi u jednom od 400 poduzeća s kojima FOI ima potpisan sporazum o suradnji. 

Više informacija o svim mogućnostima studiranja na Fakultetu organizacije i informatike pronađite na službenoj web stranici www.foi.unizg.hr


Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(46842, "");
Pregledaj komentare