Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Društvo Neretvana Provjerite što sve Društvo Neretvana organizira u Splitu, u planu i Dani Neretve
Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

Provjerite što sve Društvo Neretvana organizira u Splitu, u planu i Dani Neretve

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu jedna je od brojnih udruga na splitskom području koje obavljaju najrazličitije društveno važne djelatnosti te koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru drugog izdanja projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Osnivačka skupština Društva Neretvana održana je 4. prosinca 2014. Danas je predstavljaju predsjednik primarius doc. dr. sc. Mihajlo Lojpur, potpredsjednici  prof. emerit. prim dr. sc. Nikica Družijanić, komodor mr. sc. Milan Blažević i Zvonimir Ajduk, dipl. ing. građ., te tajnik Marijo Popović, mag.iur.

Sukladno statutu, udruga djeluje u područjima kulture i umjetnosti. Njen je osnovni cilj poticanje okupljanja građana Splita podrijetlom iz doline Neretve te onih koji su kao prijatelji Neretve vezani uz taj kraj, njegovu tradiciju i suvremeni život. Poseban je cilj udruge pružanje svekolike pomoći razvitku i boljitku neretvanskog kraja, posebno na gospodarsko-socijalnom, kulturnom, umjetničkom, humanitarnom, znanstvenom i turističkom planu.

'Članovi naše udruge redom su osobe koje su se istaknule u svojim strukama. Među njima je cijeli niz uglednih liječnika, profesora, arhitekata, pravnika, svećenika, ugostitelja, obrtnika, ekonomista, sportaša kao i onih na koje smo posebno ponosni - naših dragih mladih koji su na počecima svojih profesionalnih usmjerenja te umirovljenika koji su svoje karijere najvećim dijelom ostvarili u Splitu', naveli su predstavnici.

Na upit o najvažnijim realiziranim projektima, uzvratili su kako su iza njih sedam uspješnih Noći Neretvana te brojne humanitarne akcije. U potonje spadaju, kako su izdvojili, podjela mandarina, donacija zakladi Neretvansko srce, pomoć 12-godišnjem dječaku iz Metkovića, donacija KBC-u Split, pomoć potrebitim obiteljima u Metkoviću, pomoć potrebitima u Petrinji, pomoć djeci iz Ukrajine. Nadalje, organizirali su i predavanja 'Otac Gabrić još govori', 'Hrvatski jezik od borbe za samosvojnost do rastakanja' i promocije knjiga 'Nošnja u delti Neretve' autorice Radojke Bagur, 'O rodu jezikom i pokoja fraška' autora Domagoja Vidovića, 'Neretvanski zbornik', 'Neretvanske župe' autora fra Vjeke Vrčića.

Baš je nedavno održana sedma Noć Neretvana. U ovoj godini društvo planira još pregršt aktivnosti.

'Želje su nam nastavak održavanja naše tradicionalne neretvanske večeri, povećanje broja humanitarnih akcija kao i aktivnosti po pitanju promidžbe neretvanskog kraja i tradicije. Pokušat ćemo uključiti što veći broj mladih, ponajprije studenata iz doline Neretve, te na taj način osvježiti i osnažiti rad društva.

Također ćemo u dogledno vrijeme pokušati realizirati ideju o Danima Neretve u Splitu što je uistinu važan projekt. Njime bismo kroz više različitih segmenata našim sugrađanima i svim zainteresiranima prezentirali sve one vrijednosti koje ima neretvanski kraj - kulturne, turističke, sportske, gastronomske i mnoge druge. Na određeni način željeli bismo i Maraton lađa kao najpoznatiju neretvansku manifestaciju približiti našim sugrađanima jer se uistinu radi o nečemu izuzetno značajnom', naglasili su.

Referirajući se na nužne promjene, iznijeli su stav kako je potrebno više povjerenja u udruge i pojedince koji istinski žele realizirati određene projekte.

'Kvalitetnim aktivnostima udruga i same jedinice lokalne odnosno regionalne samouprave - u ovom slučaju Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija - mogu imati značajne koristi. Stoga vjerujemo da će naša ideja Dana Neretve u Splitu naići na plodno tlo kod nadležnih institucija i tijela', konstatirali su.

Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu financira se članarinama te donacijama fizičkih i pravnih osoba kojima se predstavnici i ovim putem zahvaljuju. U tom su kontekstu naznačili kako od samih inicijativnih sastanaka do danas, u gotovo desetogodišnjem razdoblju, članovi djeluju isključivo volonterski.

'Posebno ističemo da smo od same ideje sve do danas veliku podršku imali u našem dragom članu uvaženom nadbiskupu u miru mons. Marinu Barišiću koji je uvijek bio uz naše društvo. Ne smijemo zaboraviti niti one koji su bili s nama od samog osnivanja, a koji su nas nažalost prerano napustili. To su Antonija Erceg, Zoran Jeramaz, don Marijo Volarević i Ante Šešelj. Hvala im za sve što su učinili kroz naše društvo, nikada ih nećemo zaboraviti', poručili su.

Dodajmo i kako je udruga smještena na adresi Borisa Papandopula 5 u Splitu. Dodatne informacije nalaze se na njenoj službenoj web-stranici. S predstavnicima se može stupiti u kontakt preko e-mail adrese drustvoneretvanast@gmail.com.

Vaša reakcija na temu