Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRVA FAZA DVIJE GODINE: Ovako je planirana obnova Poljuda

PRVA FAZA DVIJE GODINE: Ovako je planirana obnova Poljuda

Kompletno uređenje se planira uskladiti s Brodaricom i Hajdukovim kampom

Prvih gotovo 600.000 eura dodijelila je Vlada Splitu za nulti korak uređenja stadiona Poljud, za studijsku i projektno-tehničku dokumentaciju. Još je 25 milijuna eura na raspolaganju, na Banovini je pripremiti dokumentaciju za daljnje povlačenje novca. 

Nakon potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava, gradskoj upravi smo postavili pitanja o očekivanom početku radova, kako su zamišljene faze. Osim toga, i u kojoj je fazi dokumentacija i za ostatak sredstava koja 'čuče' u državnom proračunu, zbog čega je ministar Tonči Glavina pecnuo splitsku vlast jer se, kazao je, moglo i više dobiti sada.

Realizacija je planirana u nekoliko faza, odgovorili su iz gradske uprave. 

Prva je sanacija konstrukcije, armiranobetonske, čelične, instalacije odvodnje oborinskih voda krova, obnova električnih instalacija krovišta stadiona, uključivši rasvjetu te audio-video sustave. Zatim, osiguranje pristupačnosti za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti te na koncu protupožarne mjere. 

Druga faza obuhvaća rekonstrukciju zapadne i južne tribine, zatim rješenje evakuacije tribina i partera. Potom rekonstrukciju prometnica na stadionu uz rješavanje prometa u mirovanju i, naravno, pratećih instalacija.

U trećoj fazi na redu je rekonstrukcija podtribinskih prostora Istoka i Sjevera te pratećih instalacija. U posljednjoj fazi bavit će se sanacijom travnjaka, atletske staze, prilagodbom stadiona i za druge namjene te rekonstrukcijom  pratećih instalacija.

- Sadržaj i redoslijed faza 2, 3 i 4 može biti promijenjen sukladno okolnostima u momentu kretanja u realizaciju - napominje Teo Vojković, v.d. pročelnika za urbanizam.

Što se tiče prve faze radove, bit će javna nabava za izvođača po sistemu 'projektiraj i gradi'. Nabava će se raspisati kroz studeni.

- Planirano je da realizacija 1. faze projekta traje dvije godine od odabira izvođača, i to bi četiri mjeseca 'otpalo' na glavni i Izvedbeni projekt, a samo građenje 20 mjeseci - dodao je.

Uz to, građenje bi se podijelilo na četiri dionice po pet mjeseci.

- Građenje mora biti planirano u dionicama radi osiguranja korištenja stadiona za odigravanje utakmica tijekom izvođenja radova. Očekuje se da dinamika i organizacija realizacije od strane odabranog izvođača može doživjeti i povoljnije scenarije, što će biti predmet vrednovanja tijekom postupka nabave izvođača za prvu fazu - obrazložio je Vojković.

Procijenjena vrijednost radova prve faze je 24,5 milijuna eura. Uz sredstva iz državnog proračuna, predvidjet će se i u gradskom da se zahvat realizira u cijelosti. 

- Priprema realizacije faza 2, 3 i 4 temeljit će se na već izrađenom idejnom rješenju profesora Nenada Fabjanića i može se reći da je dio pripremnih radova već započet. Detaljna dinamika i realizacija će se odrediti nakon provedene javne nabave za prvu fazu, te će se uskladiti i s drugim velikim projektima, gradnjom novog stadiona kroz Gradski projekt Brodarica i gradnje Hajdukovog kampa kroz Gradski projekt Poljud - iznio je plan Vojković.

Vaša reakcija na temu