PRVA PLOVIDBA NOVOG BRODA HRM-a: 'U njemu će kucati srce vatreno, kao srce našega Luke Modrića'

PRVA PLOVIDBA NOVOG BRODA HRM-a: 'U njemu će kucati srce vatreno, kao srce našega Luke Modrića'

Ime broda je kao počasni kum otkrio Roko Vranić, otac Josipa Vranića, prvog poginulog pripadnika HRM-a i prve žrtve Domovinskog rata u Splitu

S mnoštvom uzvanika, na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem iz Lore je krenuo u prvu kratku plovidbu Kaštelanskim zaljevom novi obalni ophodni brod 'Omiš'. Svečanost primopredaje održana je u vojarni 'Admiral flote Sveto Letica - Barba', a ime broda je kao počasni kum otkrio Roko Vranić, otac Josipa Vranića, prvog poginulog pripadnika HRM-a i prve žrtve Domovinskog rata u Splitu.

- U njemu će kucati srce vatreno, kao srce našega Luke Modrića. Naši mornari čuvaju najljepše more na svitu, za svoj narod i za domovinu. Dragi mornari, ja vam, kao otac djeci, želim mirno more i snažne motore, s velikim srcem kao što su ga imali naši branitelji. Brode, dajem ti ime Omiš, plovi sritno morem u čast na ponos i diku Hrvatske i cilog hrvatskog naroda ! - kazao je suznih očiju počasni kum.


U prigodnom obraćanju, kao izaslanik predsjednice, Krstičević je istaknuo kako će 'Omiš' značajno unaprijediti sposobnosti Obalne straže, kao i činjenicu da je riječ o proizvodu hrvatskih radnika u hrvatskom brodogradilištu, čime su MORH i HV još jednom pokazali kako su generatori gospodarskog razvoja i značajan parter našim tvrtkama.

- Hrvatska industrija može uz zajedničke napore Ministarstva obrane i Hrvatske vojske još značajnije doprinijeti jačanju sposobnosti Hrvatske vojske, čak i kad se radi o relativno složenijim sustavima - većim brodovima - rekao je ministar.

Naglasio je i kako ustrojavanjem mornaričko-desantnog pješaštva i povratkom u Ploče, zatim formiranjem Studija vojnog pomorstva, nabavom motora za raketne topovnjače i isporukom obalnog ophodnog broda, Hrvatskoj ratnoj mornarici vraćaju onaj pobjednički sjaj kakav je imala tijekom Domovinskog rata.

General zbora Mirko Šundov je istaknuo kako Obalna straža svojim novim brodom ponosno stoji uz bok modernih svjetskih obalnih straža. 

- Hrvatska ratna mornarica dobila je nove sposobnosti dovršetkom prvog od pet planiranih obalno-ophodnih brodova. Zadovoljni smo što je ovo pokazatelj sposobnosti, mogućnosti i znanja hrvatske brodogradnje, ali i HRM-a. Brod je hrvatski proizvod u koji je uložen ogroman trud i znanje naših brodograditelja - poručio je Šundov.

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli istaknuo je da su primopredajna ispitivanja prototipa broda bila vrlo opsežna. 

- Današnjim danom počinje druga faza ispitivanja. Iskoristit ćemo ovih pet mjeseci koji po ugovoru trebaju proći za testirati i brod i posadu, izvršiti sva prototipna ispitivanja, ići do krajnjih granica, da bi potvrdili je li brod zadovoljio taktičko-tehničke zahtjeve - najavio je Raffanelli.

Predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak je primopredaju prvog broda koji je projektiran i izgrađen u modernoj Hrvatskoj nazvao vrlo emotivnim trenutkom. 

- Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu. Uložili smo mnogo truda i nadam se da je ovo početak zlatne budućnosti za sve nas - ustvrdio je Debeljak.

Zapovjednik broda 'Omiš' je zapovjednik poručnik bojnog broda Ante Silić, a posada će brojati 16 pripadnika. Temeljna namjena OOB-a je ophodnja radi nadzora i zaštita interesa RH na moru. Oni će se koristiti i za potporu otočnom stanovništvu kao i za sudjelovanje u akcijama trganja i spašavanja na moru. U ratu se obalni ophodni brodovi koriste za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore.

Prototip broda, podsjetimo, je duljine preko 43,25 metara, opremljen je automatskim topom 30 mm i s dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm, te četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14