Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Prve 33 obitelji dobile sredstva Županije za gradnju, dogradnju ili adaptaciju kuće u Dalmatinskoj zagori

Prve 33 obitelji dobile sredstva Županije za gradnju, dogradnju ili adaptaciju kuće u Dalmatinskoj zagori

Cilj je kroz tri godine u ruralna područja vratiti 200 obitelji

Prve 33 obitelji s područja Splitsko-dalmatinske županije potpisale su ugovore sa županom Blaženkom Bobanom o dodjeli bespovratnih sredstava za gradnju, dogradnju ili adaptaciju obiteljske kuće u ruralnim područjima. Kroz projekt 'To je tvoja zemlja' kojim Županija potiče povratak mladih u Zagoru dodijelit će se ukupno 4 milijuna kuna, a cilj je kroz tri godine tako vratiti 200 obitelji na sela i otoke. Potpore iznose od 40 do 120 tisuća kuna, a natječaj je otvoren dok se ne potroše planirana sredstva.

- Vidjeli smo da se ruralna područja financiraju, da nam to paše i rekli - zašto ne? Jedino je bilo malo više papirologije, ali mladi smo, pametni, možemo uzeti tri papira i potpisati. Ovo mi je bio jedan od najjednostavnijih i najbržih natječaja, najviše sam čekala u pošti dok sam poslala papirologiju. Za Naklice smo se odlučili jer sam ja iz Naklica. Dobili smo jednu parcelu u dotu, kupili još jednu i sada smo dobili 85.000 kuna. Neće nam to biti dosta, ali je lijepa injekcija za početak. Napravit ćemo ploču, a poslije ćemo polako - kazala je Marina Plešnar, jedna od onih koji su danas potpisali ugovore sa županom.

Već na prvi poziv na natječaj je pristiglo 200 zahtjeva, ali nisu bili potpuni, pa su dobili priliku da dopune dokumentaciju i ponovno podnesu zahtjev. Među odabranima nema niti jedne obitelji s otoka. Župan kaže da se javila jedna, ali da nisu imali potpunu dokumentaciju i da se mogu ponovno javiti kada je dopune.

- Toliko sam sretan da cijelu noć nisam spavao jer je došlo do ovog trenutka. Kada sam postajao župan rekao sam sebi: 'Blaženko, ako ne napraviš nešto po pitanju demografske obnove Zagore, nisi ništa napravio!' I zato sam sretan. Sretan sam i što je u ove 33 obitelji čak 80 djece. Osmislili smo niz mjera kojima nastojimo vratiti mlade obitelji u Zagoru, a ovo je jedna od kapitalnih mjera - rekao je Boban.

Pojasnio je da je među onima koji su se javili na natječaj možda bilo i onih koji su imali nešto bolje uvjete od obitelji kojima su sredstva dodijeljena, ali da im je cilj bio novac rasporediti ravnomjerno po cijeloj županiji, od Vrlike do Vrgorca. Čak 22 potpore su dodijeljene za izgradnju kuće, pet za dogradnju i šest za rekonstrukciju. Kroz mjesec ili dva, najavio je Boban, organizirat će sastanak sa svim načelnicima i gradonačelnicima kako bi apelirao na njih da i oni dodatno pomognu obiteljima koje su dobile sredstva zahvaljujući ovom projektu.

- Budimo realni, 110.000 kuna i nije neki novac onima koji tek kreću u izgradnju kuće, ali im svakako može pomoći da naprave jedan dobar dio radova. Zato ću tražiti da projekt dodatno podrže načelnici i gradonačelnici kako bi kroz godinu ili dvije mogli popiti kavu u domu prve obitelji koja je sebi stvorila krov nad glavom kroz ovaj projekt. Cista je već krenula i na iznos s našeg rješenja daju još 25 posto - dodao je Boban.

Podsjetio je i da je Vrlika pokrenula gradnju POS-ovih stanova za sedam obitelji i da je Županija odlučila pomoći tim obiteljima tako što će sufinancirati gotovo 60 posto učešća koje moraju dati, a najavio je i da će Županija istu podršku dati i ostalim svojim gradovima i općinama u ruralnim područjima koje se odluče za POS. Rekao je i da će se za deset dana potpisati i ugovori za potpore s 90 poduzetnika koji posluju u ruralnim područjima i naglasio kako oni koji su ostvarili potpore za gradnju, dogradnju ili adaptaciju kuće, mogu sudjelovati i na natječaju za dobivanje potpore za poduzetnike.

Dožupan Ante Šošić čestitao je mladim obiteljima jer su se odlučile živjeti u ruralnim područjima, apelirao je na njih da sve bude transparentno kako bi projekt ostvario svoj krajnji cilj koji je revitalizacija Dalmatinske zagore.

Vaša reakcija na temu