Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PUCA SUSTAV Na testiranje na koronavirus čeka se i do tjedan dana

PUCA SUSTAV Na testiranje na koronavirus čeka se i do tjedan dana

Termin zakazuje obiteljski liječnik, u izolaciju se mora odmah, neovisno o datumu uzimanja brisa

Zbog sve veće brojke testiranih na koronavirus, duže se čeka  red dobiti termin za uzimanje briseva. Više je slučajeva u posljednjih dva tjedna gdje se prvi slobodni termin čeka i šest dana. Sustav puca.

- Dok dođem na red da potvrdim ili odagnam sumnju na koronavirus, mogu ga i preboljeti i zaraziti sve oko sebe - kaže nam gospođa koja je čekala termin pet dana.

Epidemiolozi kažu da čim postoji sumnja i obiteljski liječnik je zakazao termin, mora se u izolaciju. Time se sprječava daljnje širenje.

Inače, na početku epidemije 'hitalo' se testirati odmah čim bi se pojavio prvi simptom, ali je s vremenom uočeno da je najbolje pričekati barem 48 sati. Raniji test može biti 'lažno negativan'. Iako nije javno rečeno, praksa je čekati minimalno toliko.

Inače, termin uz uputnicu zakazuje obiteljski liječnik.

Što se tiče samostalnog naručivanja, moguć je uz plaćanje. Razlozi su navedeni u 'kućicama', poput 'povratak na posao, putovanje i ostalo'. Termini su raspoloživi gotovo odmah.

Nastavni zavod za javno zdravstvo, dodajmo, dobio je i peti aparat za testiranje, dnevno su do sada uzimali u prosjeku i 1000 briseva. Kako je i sezona gripe pred vratima, opremit će se i brzim testovima ako je sumnja i na koronavirus. Radit će, pojednostavimo, paralelne testove.

Vaša reakcija na temu