Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PULJAK I KAROGLAN O ŠTRAJKU U ČISTOĆI: 'Radnici su već izgubili četiri tisuće kuna jer sindikat ne želi dogovor'
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

PULJAK I KAROGLAN O ŠTRAJKU U ČISTOĆI: 'Radnici su već izgubili četiri tisuće kuna jer sindikat ne želi dogovor'

'Imaju najbolje plaće u Hrvatskoj koje smo htjeli još povećati'

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak i direktor Čistoće Ivica Karoglan obratili su se javnosti nakon što je sindikalni povjerenik Marin Jadrić najavio da od sutra kreće štrajk.

'Mislimo da nema potrebe za štrajkom, s radnicima smo se susreli u više navrata. Razumijemo i poštujemo njihov rad, nudimo kontinuirana poboljšanja. Sindikati su imali deset zahtjeva, Uprava je praktično prihvatila devet, jedino nismo prihvatili da se plaća usklađuje s inflacijom, to nema nigdje. Uprava je spremna ugraditi u kolektivni ugovor i klauzulu da se plaće neće smanjivati. 

Nudimo da se sva prava zadrže i unaprijede, radnici Čistoće imaju najbolje plaće od svih komunalnih tvrtki u Hrvatskoj, uvjete koji su među najboljima. Predlaže se povećanje plaća za šest posto i da se neoporezivi dijelovi dohotka stave na maksimum što bi bilo dodatno povećanje od 150 eura za svakog radnika. Mislim da je to ponuda koja je u ovom trenutku jedina moguća bez povećanja cijene za naše građane. U razgovorima se postigla velika razina suglasnosti, naročito na zadnjem razgovoru, praktično su se suglasili, a onda se promijenilo mišljenje. 

Mislimo da nema razloga za štrajk. Uprava će napraviti sve da se osigura čišćenje grada i odvoženje otpada tako da građani ne trpe posljedice štrajka. Pozivam čelnike sindikata da prihvate ponudu Uprave jer će njihove plaće, koje su najveće u Hrvatskoj, i dalje porasti, a uvjeti će se zadržati i poboljšati', kazao je Puljak. 

Još jednom je ponovio podatke o prosječnim plaćama radnika Čistoće. 

'Neto plaća za ožujak zajedno s neoporezivim primanjima je 1540 eura za vozače i 1400 eura za iznosače. To je bez prekovremenih. Čistoća ima budžet za plaće od 5.200.000 kuna mjesečno. Kada podijelite s brojem zaposlenih dobijete 16.666 kuna bruto plaće. To je neto plaća oko 10 tisuća kuna. Prosječna plaća. 

Plaće su svima u Hrvatskoj male. Znate razlog, da ga ne ponavljam. Plaće svima u Hrvatskoj bi trebale porasti, a ja se nadam da i hoće. Radimo što možemo da se poboljša standard svih građana i radnika. Meni je osobno drago da radnici Čistoće imaju najveće plaće u Hrvatskoj. To je dobro. Oni čiste grad, održavaju ga urednim. Jako cijenimo njihov rad. Nudimo povećanje plaće od šest posto, a povrh toga još više, da se plaća poveća za 333 kune neoporezivih dodataka. Mislimo da je to pristojno i korektno. Rade teške poslove, ne smijemo to zaboraviti. 

Svaki pregovori su pregovori u kojima se neki zahtjevi prihvate, a neki ne. Ako zahtijevate da se sve prihvati, onda to nisu pregovori, nego ucjena. A to nije korektno. Cijenimo sve radnike Čistoće, ali mislim da je u redu da shvatimo što je realno moguće. Svi zaposlenici Čistoće su izgubili četiri tisuće kuna od početka godine zato što sindikati ne žele dogovor', kazao je Puljak. 

Pitali su ga za premještaj sindikalista Jadrića na novo radno mjesto. 

'Pravo je direktora da organizira poslovanje. Nije mu smanjio plaću. Nije sindikalist zaštićen da on može ne raditi', kazao je Puljak. 

A evo što je na tu temu kazao Karoglan. 

'Operativac sam već 20 godina. Ovo mi je četvrta sistematizacija u životu. Mislim da to nešto znači. Procijenio sam da kolega Jadrić ne može odgovoriti mojim zahtjevima. Podijelio sam Split u šest cjelina, jednostavno kolega Jadrić se nije uklapao. Bilo je velikih problema u njegovom dijelu grada. Razgovarali smo u par navrata. Nije ispunjavao moje uvjete iza toga. 

Još u šestom mjesecu prošle godine pozvao sam ga u ured i dao mu mogućnost komercijale ili javne nabave. Mi bi trebali raspisati natječaj za referenta javne nabave, a imamo čovjeka kojem je firma platila certifikat za javnu nabavu, a još je i ekonomist. 

Ja toliko vjerujem tom čovjeku da bih ga stavio u ured direktora da prati javnu nabavu, što je vrlo važno jer imamo 31 milijun kuna u javnoj nabavi. To je povjereno kolegi Jadriću, ali treba biti odgovoran. Možda se čovjek bojao. Rekao sam mu da ću biti uz njega. Nadam se da će na ovom poslu, kojeg smo mu ponudili, biti odličan', kazao je Karoglan.


Vaša reakcija na temu