Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PULJAK O KAOSU U SPLITU: Ne znam kako će to Mihanović objasniti Plenkoviću…

PULJAK O KAOSU U SPLITU: Ne znam kako će to Mihanović objasniti Plenkoviću…

'To je prvi slučaj u Hrvatskoj da oporba nije htjela izbore'

Splitski gradski vijećnici ipak ne idu na prijevremene izbore. Barem još neko vrijeme, ali programska većina koja je dosad postojala više ne postoji jer je gradonačelnik Ivica Puljak iz programske suradnje 'potjerao' nelojalni SDP pa sada ima manjinsku vlast u drugom najvećem gradu u državi.

Vijećnik Puljkovog Centra htio je na sjednicu Gradskog vijeća na dnevni red staviti točku o samoraspuštanju gradskog parlamenta, ali to nije prošlo jer zapravo nije predviđeno Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, koji jasno definira kako se može raspustiti Gradsko vijeće. A to je da vijećnici daju sami ostavke, da se ne usvoji proračun niti odluka o privremenom financiranju, ako se razriješi predsjednik, a ne izabere drugi ili ako se ne sazove sjednica tri mjeseca.

U Zakonu ne postoji odredba o samoraspuštanju o kojoj se glasa na Vijeću, pa je jasno da je gradonačelnik ovim potezom htio samo pokazati da se izbora ne boji, da je nemoguće raditi u tim uvjetima, a da su oporba i dojučerašnji partner SDP ti koji se, po njemu, izbora boje.

- Zakon nije predvidio da se Gradsko vijeće može samoraspustiti, ali to ne znači da je to nemoguće. Ali oporba i SDP to nisu htjeli i to je prvi slučaj u Hrvatskoj da oporba nije htjela izbore. Ne znam kako će to Vice Mihanović objasniti Andreju Plenkoviću - govori za Jutarnji Ivica Puljak.

Od 31 vijećnika u Splitu, situacija je sada takva da Puljak bez SDP-a ima 15 vijećnika, odnosno jednog manje za većinu, a Možemo, Pametno, Most i Branka Ramljak, koji također nisu u formalnoj koaliciji, ipak su se pokazali kao lojalniji partneri.

Puljak tako optužuje SDP da se udružio s HDZ-om i Kerumom i da su zajednički htjeli gurati odluku o smanjenju prireza, kao i za to da su htjeli postavljati svoje kadrove po gradskim firmama, bivši SDP-ovac Ante Franić pak podiže kaznene prijave protiv gradonačelnika i njegovih suradnika, a HDZ poziva Puljka da sam da ostavku pa da se ide na izbore i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće.

Vaša reakcija na temu