Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PULJAK POZVAO INSPEKCIJU DA KAZNU STAVI VAN SNAGE: 'Ovo je tipičan primjer zastrašivanja, žele nas eliminirati iz politike'

PULJAK POZVAO INSPEKCIJU DA KAZNU STAVI VAN SNAGE: 'Ovo je tipičan primjer zastrašivanja, žele nas eliminirati iz politike'

Splitski gradonačelnik tvrdi da se radi o političkom pritisku HDZ-a

Ivica Puljak obratio se danas javnosti povodom rješenja Državnog inspektorata i kazne za nastavak radova na iskopu kanalizacijsko-vodovodne mreže u Vili Dalmacija. Inspektorat je prošlog mjeseca konstatirao da su se radovi nastavili unatoč zabrani i nalogu za povratak u prvobitno stanje. Evo što kaže splitski gradonačelnik. 

'Ovo što se nama događa ovih dana događa se mnogim građanima koji nisu umreženi u HDZ-ovu hobotnicu. Ovo rješenje Državnog inspektorata je pokušaj da se na nas izvrši pritisak i da nas se eliminira iz hrvatske politike, ali u tome neće uspjeti jer mi se nikoga ne bojimo pa ni njih i njihovih kazni. 

Na čelu Državnog inspektorata se nalazi HDZ-ovac, tipični HDZ-ov uhljeb. Da mu nema HDZ-a bio bi kruha gladan, a on se sada ovako ponaša prema građanima Hrvatske', kazao je Puljak. 

Iznio je kronologiju događaja. 

'Još u studenom 2018. izrađen je glavni projekt za rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmacija, krajem 2020. usvojen je proračun sa stavkom za navedene radove. U svibnju 2021., još za vrijeme bivšeg gradonačelnika, potpisan je ugovor s izvođačem radova. 

Kada smo došli na vlast, na kraju ljetne sezone u listopadu 2021. prijavljen je početak radova i uskoro je utvrđeno da nedostaje dokumentacija i čuvar prirode Park šume Marjan zaustavio je radove. Mi smo odmah zaustavili radove i naložili povratak u prvobitno stanje. Narudžbenicom je angažirana tvrtka za te radove. Zapisnikom je još jedan put evidentirano da se radi o povratku prvobitno stanje. 

Početkom travnja 2022. dajemo ostavke, sedam dana kasnije imenuje se povjerenica Vlade, a rješenje Građevinske inspekcije, izdano dva dana prije našeg odlaska s funkcije, došlo je u Banovinu dan nakon imenovanja povjerenice. I u tom rješenju inspekcije nalaže se da se zaustave radovi i daje rok od 120 dana za vraćanje u prvobitno stanje. 

U isto vrijeme plaća se račun za izvedene radove za povratak u prvobitno stanje. Taj račun plaćen je 27. svibnja, za vrijeme povjerenice. Najzanimljiviji trenutak se događa prilikom primopredaje vlasti 15. srpnja. Na stranici 67 zapisnika primopredaje piše da je završena sanacije terase i kanalizacije glavnog objekta te vraćanje u prvobitno stanje zbog zaustavljanja radova od Građevinske inspekcije. 

Dakle, povjerenica je konstatirala da je sve vraćeno u prvobitno stanje i nije bilo nikakvog razloga da se sumnja u to. U protivnom, da se sumnja u primopredajni zapisnik, nijedan gradonačelnik, načelnik ili župan u Hrvatskoj ne bi primio dužnost jer bi morao analizirati što se sve dogodilo za vrijeme bivših vlasti', konstatirao je Puljak. 

Ustvrdio je kako je rješenje Inspektorata suprotno onome što je utvrđeno na samoj lokaciji radova. 

'Ništa se nije događalo do prije mjesec dana kada je Građevinska inspekcija izašla na teren, u zapisniku je zapisano da se ne izvode radovi. Sutra su naši službenici bili kod njih i vrlo jasno je konstatirano da su radovi povratka u prvobitno stanje završeni u ožujku, godinu dana prije. A Državni inspektorat je razrezao kaznu ne Gradu Splitu, nego meni osobno, i to u iznosu od 100 tisuća kuna. U rješenju piše da se kazna izriče da se spriječi nastavak radova, a sama inspektorica je rekla da nema radova i da ima informaciju da su završeni prije godinu dana. 

Ovo je tipičan primjer zastrašivanja i pritiska da nas se eliminira iz političkog života Republike Hrvatske. Pozivam Građevinsku inspekciju i Državni inspektorat da hitno ukinu ovo rješenje jer ako se to ne dogodi, niti jedan gradonačelnik neće više moći preuzeti vlast jer svi mogu biti kažnjeni za ono što su napravili njihovi prethodnici. 

Pozivam i Građevinsku inspekciju da nam kažu koliko je ovakvih kazni izrečeno i koliko su ih državni dužnosnici platili iz svog džepa', rekao je Puljak.


To, međutim, nije sve. Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan protiv Puljka i Grada Splita podnijela je i optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu, ali i kaznenu prijavu za bespravnu gradnju Državnom odvjetništvu. 

'Mi smo sve zaustavili i naložili povratak u prvobitno stanje. Inspekcija je utvrdila da ja nisam ništa napravio i da nisam odgovoran, da su sve napravili prethodnici, a meni je razrezana kazna. Svatko može podnijeti prijavu protiv bilo koga, ali kada se sagledaju činjenice, ona se mora poništiti ili odbaciti. Ovo rješenje koje su sada izdali govori o tome da su utvrdili da nije moja odgovornost, a svejedno su mi razrezali kaznu, što je tipičan primjer pritiska na pojedinca', drži Puljak. 

Pitali smo ga i kako je moguće da službe Grada Splita nisu zaključile prije početka radova da im treba građevinska dozvola. 

'Problem s građevinskom dozvolom uvjetovao je prestanak radova. Izdavanje građevinske dozvole je u tijeku. Kada se izda, radovi će se nastaviti. To je procedura koja ide svojim tijekom', odgovorio je Puljak. 

Par riječi kazao je i zamjenik Bojan Ivošević. Rekao je da želi objasniti osnove jer novinari izgleda ne razumiju kako Građevinska inspekcija radi, što se nekima nije svidjelo. 

'Građevinska inspekcija je izašla prvi put 10. veljače, a potom 12. veljače nakon godinu dana. U tom razdoblju postupano je temeljem naredbe čuvara prirode sukladno Zakonu o zaštiti prirode da se sve mora vratiti u prvobitno stanje. Gradonačelnik je potpisao narudžbenicu malo iznad 400 tisuća kuna za vraćanje u prvobitno stanje. Ključno je da je ovjeravanje računa, kontrola radova i isplata bila u mandatu povjerenice. Ako je nalog bio vraćanje u prvobitno stanje, a službe i izvođač to nisu napravili, onda se ni račun nije mogao isplatiti, a pogotovo ne napisati u zapisnik o primopredaji da je nešto riješeno s Građevinskom inspekcijom bez rješenja o obustavi postupka. Svi ti radovi su bili na razini pročelnika i dok ih čuvar prirode nije problematizirao, gradonačelnik nije znao za to jer se radi o tekućim poslovima koje je potpisao bivši gradonačelnik. 

Čuvar prirode je došao prije Građevinske inspekcije i on je informirao inspekciju i naložio povratak u prvobitno stanje i temeljem toga je Grad Split naručio radove za povratak u prvobitno stanje. A tko nije prekontrolirao je li se to izvelo nakon što smo odstupili, isplatio račun i bez rješenja o obustavi postupka u zapisnik o primopredaji utvrdio da je sve riješeno, to nije naša odgovornost', zaključio je Ivošević. 

Puljak je, pak, konstatirao da odgovornosti za propuste u vezi s pripremom dokumentacije leži u administraciji bivšeg gradonačelnika. Zašto nije provjerio ono što je potpisao bivši gradonačelnik, pitali su ga novinari. 

'To znači da bih ja morao provjeravati ono što je Gajo Bulat potpisao. To znači da bi svaki gradonačelnik kada stupi na snagu morao provjeriti sve što su radili svi gradonačelnici prije njega. Prije mene je bio Željko Kerum. Zar vi mislite da bih ja zaista trebao provjeravati sve što je on radio da bih bio siguran da me neće nitko kazniti? Gledajte kako je to apsurdno. To znači da nijedan gradonačelnik više neće potpisati primopredajni zapisnik', zaključio je Puljak. 

Valjda bi trebalo provjeriti, pitali su novinari. 

'Došao sam na vlast nakon Antonija Bajamontija, Gaje Bulata, Jakše Miličića, Željka Keruma, Ive Baldasara, i Andre Krstulovića Opare. To što vi zagovarate je poraz demokracije, tako demokracija ne može funkcionirati. To je nemoguća misija. Valjda ste toga svjesni', nabrusio se Puljak. 

Na rješenje Državnog inspektorata se ne može žaliti, ali može pokrenuti upravni spor. 

'Mislim da bi gospodin Mikulić trebao ovo odmah zaustaviti. Jer ako ovo dođe do suda, bit će porazno. To znači da više nijedan gradonačelnik neće moći preuzeti dužnost. Ovo je zaista pogubno za demokraciju. Mislim da se činjenično stanje ovdje zlonamjerno interpretira. Razrezali su kaznu za nešto što se nije dogodilo. A i da se dogodilo, to je bila odgovornost prethodne administracije, a ne moja', zaključio je Puljak.

Vaša reakcija na temu