Foto: Veljko Martinović PRVA OPARINA GODINA Marijana Puljak: Gradonačelnik je zaslužio ocjenu - nedovoljan!

PRVA OPARINA GODINA Marijana Puljak: Gradonačelnik je zaslužio ocjenu - nedovoljan!

Gradom očito upravlja Kerum, povlačeći konce iz pozadine

Marijanu Puljak, predsjednicu stranke Pametno, pitali smo ocjenu prve godine Andre Krstulovića Opara na čelu Splita.

- Gradonačelniku prije svega želimo da svoju osobnu borbu za zdravlje okonča pobjedom i da se još dugo vremena natječemo tko od nas ima bolje ideje za budućnost Splita. Unatoč kozmetici koja se čini napredak u odnosu na prošla dva gradonačelnika, kad se izmaknete od plaćenih oglasa, većina vremena, sredstava i energije je prošlu godinu potrošena na političku trgovinu između HDZ-a i HGS-a, očuvanje omjera 60%-40% u podjeli plijena, i to je razlog za neprolaznu ocjenu gradonačelniku. Svjedoci smo trenutcima s možda najnižom kvalitetom života u Splitu ikada: niti smo imali čist zrak niti čistu vodu, što je valjda nezabilježen slučaj u Europi 21. stoljeća.

Što je dobro napravio, a za što zaslužuje kritiku? 

- Prvi potez koji je napravio bio je odmah loš, a to je dizanje prireza svim građanima za 50% bez ikakve namjere da smanji troškove gradske administracije kojom je mogao uštedjeti dovoljno da ne treba dizati prirez. Zadnje čemu svjedočimo je prepuštanje Željku Kerumu na besplatno korištenje 4000 m2 gradske površine za parking kraj TC Joker. Oba poteza se pokušalo prikriti spinovima PR stručnjaka, ali je činjenica da gradom očito upravlja Kerum, povlačeći konce iz pozadine. Uzalud nam kozmetičke promjene kad se stvari u pozadini odvijaju na isti način kao i prije.

Između prireza i poklonjenog parkinga, tu je neizglasavanje intendanta HNK radi Kerumovog pritiska, obrana Jure Šundova nakon što su mediji prenijeli vijest kako je protiv predsjednika Gradskog vijeća podignuta optužnica zbog lažne potvrde o invaliditetu. Nije niti riječ rekao kada je Željko Kerum fizički nasrnuo na vijećnika Tonča Blaževića. Za radove koji se trenutno izvode na Žnjanu nema građevinske dozvole, a jasno je kako nije riječ o održavanju jer se radi nova infrastruktura itd. Ovo je više nego dovoljno za ocjenu nedovoljan. 

Jeste li više očekivali od vertikale vlasti?

- 'Vertikala vlasti' upravo otvoreno pokazuje koji je njihov način vladanja svih prethodnih godina. Netransparentno, zloupotrebljavajući položaj, namještajući čak i zakone da pogoduju pojedincima i interesnim skupinama. Samo pozivanje iz grada na pomoć 'vertikale vlasti' inicijalno pokazuje pogrešno razmišljanje i kako HDZ zapravo vidi upravljanje, kao interesnu igru ekipe iz svoje stranke, svojih rođaka, prijatelja i poznanika. Time poručuju drugim gradonačelnicima kako im neće pomoći i tretirati ih jednako jer ne pripadaju njihovoj interesnoj skupini, zvanoj HDZ. Mi tako ne vidimo društvo. Za nas Vlada treba svih jednako tretirati, biti Vlada svih hrvatskih građana, a ne Vlada interesnih skupina. I zato je pozivanje na 'vertikalu vlasti' sinonim svega lošeg u Hrvatskoj, a nažalost ne čudi nas da se HDZ time hvali.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14