Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PUNI POGON Vela Luka ima zabranu radova od 15. svibnja, no na gradilištu Šegonove marine radi se i po noći

PUNI POGON Vela Luka ima zabranu radova od 15. svibnja, no na gradilištu Šegonove marine radi se i po noći

Šegonova firma Ovalis Nova zatražila je od Općine još 45 dana za završetak marine

Premda su po važećoj Odluci o privremenoj zabrani izvođenja radova na području općine Vela Luka u 2019. godini, građevinski radovi na području udaljenom ne manje od 600 metara od obalne crte zabranjeni od 15. svibnja do 30. rujna, na gradilištu marine Branka Šegona u samom središtu mjesta radi se punom parom i noću. 

Kako doznajemo, Šegonova firma Ovalis Nova uputila je Općini Vela Luka zahtjev da im se odobre radovi u trajanju od 45 dana, no prema Odluci načelnica Katarina Gugić može odobriti produženje radova za najviše 15 dana, odnosno, bez ograničenja kada se radi o radovima čije bi odgađanje prouzročilo veće štete Općini Vela Luka i djelatnostima u turizmu. 

Postoji još jedan uvjet, a to je da investitor i izvođač radova u trenutku postavljanja zahtjeva ne duguju Općini, a što ovdje nije slučaj jer se na sastanku vijećnika Općine Vela Luka spomenulo kako Šegonova tvrtka Ovalis Nova duguje 100 tisuća kuna, što bi trebalo biti podmireno prije bilo kakve odluke o produljenju radova. 


Šegonova marina kapitalna je investicija u Veloj Luci i oko nje se već podiglo dosta prašine. Dio mještana pobunio se protiv gradnje u središtu mjesta, no marina je prošla proceduru i ucrtana je prostorni plan. Šegon je protiv inicijatora potpisivanja peticije podnio kaznenu prijavu za čak šest kaznenih djela, no Državno odvjetništvo donijelo rješenje o odbačaju. To ga nije zadovoljilo pa je zatražio od suda da otvori istragu. Sada se inicijatori zovu ponovno u policiju na ispitivanje. Šegon ih između ostalog optužuje da dovode mještane Vela Luke u zabludu lažnim prikazivanjem činjenica s ciljem da se profiliraju kao centar lokalne moći i time ostvare protupravnu imovinsku korist. Požalio se i kako je zbog nesigurnog ozračja jedna banka odustala od davanja kredita, a povukao se i već ugovoreni izvođač radova. 

Velika neizvjesnost 

U Veloj Luci vlada velika neizvjesnost oko odluke o Šegonovoj marini. Njegov projekt uživa potporu i vladajućeg SDP-a i oporbenog HDZ-a, a u Općini su se potrudili te iz Makarske pribavili Odluku o izmjenama i dopunama o privremenoj zabrani građevinskih radova iz prošle godine kojom je zabrana pomaknuta s 1. svibnja na 25. svibnja, ali tek 16. svibnja, dakle, kada je zabrana već debelo stupila na snagu, što će se evidentno dogoditi i u Veloj Luci. 

Pitali smo načelnicu Gugić o zahtjevu Šegonove tvrtke. Zanimalo nas je i koliko je točno dug Ovalis Nove i na što se konkretno odnosi. S obzirom da Odluka Općine nalaže i postupanje komunalnog redara i naplaćivanje kazne u slučaju kršenja, pitali smo je li redar reagirao i zatražio prekid radova, odnosno, naplatio kaznu. S obzirom na stanje gradilišta teško je očekivati i da će ovaj dodatni rok biti dovoljan za završetak radova na marini pa je izvjesno da će nedovršeni objekt zasigurno dočekati sezonu i turiste koji sasvim sigurno neće biti oduševljeni pogledom na platforme i tešku mehanizaciju usred Vela Luke. Je li ova sezona otpisana za Velolučane? 

Načelnica Gugić tražila je pisani upit te odgovorila vrlo općenito. 

'Općinsko vijeće na svojoj 12. sjednici donijelo je Odluku o privremenoj zabrani izvođenja radova na području Općine Vela Luka u 2019. godini. Dosad su u Općinu Vela Luka pristigla tri zahtjeva za produljenjem radova. Odlukom su definirane ovlasti načelnice, kao i mogućnost produljenja radova. Prema postavljenim zahtjevima postupit ćemo sukladno članku 8. navedene Odluke, a o kojima će i Općinsko vijeće dati svoje mišljenje', stoji u odgovoru načelnice Gugić. 

Članak 8. regulira uvjete za produženje radova, no ne predviđa situaciju produžetka radova od 45 dana jer se navodi da će se u slučaju da načelnica odobri nastavak radova naplaćivati 500 kuna dnevno prvih pet dana, a tisuću kuna dnevno idućih 10 dana. Uvjet za produžetak radova od 15 dana navodi i da mora biti riječ o završetku radova planiranih prije početka razdoblja zabrane. No, Šegonovo gradilište zahuktalo se tek ove zime, dok su se radovi vidno intenzivirali tek prije koji mjesec, vjerojatno prekasno da se marina završi do propisanog roka Općine Vela Luka. 

Vaša reakcija na temu