Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Radnici Čistoće od sutra u štrajku: 'Zaslužili smo veće plaće i bolje uvjete, to ne mogu poreći ni direktor, ni gradonačelnik, ni Papa'
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

Radnici Čistoće od sutra u štrajku: 'Zaslužili smo veće plaće i bolje uvjete, to ne mogu poreći ni direktor, ni gradonačelnik, ni Papa'

Sindikalist Marin Jadrić tvrdi da se iznose neistine oko njihovih plaća

Od sutra u pet i pol sati radnici Čistoće stupaju u štrajk. O razlozima je rekao sindikalni povjerenik Marin Jadrić

'Pregovori oko novog kolektivnog ugovora trajali su više od godinu dana, mirenje je bilo neuspješno, pokazalo se da nas poslodavac ignorira. Sindikat je u tih godinu dana uvijek imao inicijativu za sastanke, pokazivali smo dobru volju da se sklopi ugovor, ali nije bilo interesa s druge strane. Ušli smo u postupak mirenja. Bilo je neuspješno, jedan od razloga je bilo i nepojavljivanje poslodavca. Mi smatramo da je to nepoštivanje radnika Čistoće, kao i samog miritelja', kazao je Jadrić. 

Tvrdi da se iznose neistine oko njihovih plaća. 

'Zadnjih mjesec dana slušali smo izjave poslodavca i gradonačelnika o našim plaćama koje nisu ni 1500 eura, ni 1800 eura. To je laž. Ako pogledamo većinu naših radnika, to je 1300 euro bruto za vozača, 1200 za iznosača i 1020 eura za pometača. To bi u Splitu, gdje živi većina naših radnika, iznosilo 750 eura za pometača, 860 za iznosača i 920 za vozača. Naravno, ljudi imaju olakšice i različite prireze, ovisno gdje žive. 

Tražimo povećanje plaća i bolje uvjete. Smatramo da smo zaslužili. To nam ne može poreći ni direktor, ni gradonačelnik, ni Papa. Naši radnici su vrijedni, rade šest dana u tjednu, u tri smjene, imaju dežurstva nedjeljom i blagdanima. Radnici rade po svim vremenskim uvjetima i rade u nečistoći, neugodnim mirisima i zarazi. 

Zahvalio bih se javnosti koja nam je pružala podršku cijelo ovo vrijeme, a zamolio bih i za razumijevanje. Nadam se da će se situacija riješiti u što kraćem roku i pokazati dobra volja koja je za sada izostala', kazao je Jadrić. 

Požalio se na pritiske. On je dobio premještaj na drugo radno mjesto. 

'Zadnjih dana imamo pritiske na radnike. Meni je otkazan ugovor o radu s ponudom za drugo radno mjesto u uredu direktora. Sindikat je uskratio suglasnost, smatramo da se vrši nadzor nad sindikalnim povjerenikom. To je poruka radnicima. Ako se može tako s povjerenikom, onda može i s njima. 

Radnike se pritišće da ne idu u štrajk, da moraju raditi. Udara se na sve načine. Naglasio bih da ovo nije politički montiran proces, radi se o temeljnom dokumentu za radnike, o kolektivnom ugovoru. Iza ovoga ne stoji ni HDZ, ni SDP, niti bilo koja stranka. Meni je teško, pokušao sam objasniti gradonačelniku, ali s čovjekom ne mogu razgovarati ako on misli da HDZ poliva kada pada kiša', rekao je Jadrić. 

Upravi nije predao spisak zaposlenika koji će u štrajk. 

'Koliko će djelatnika u štrajk, to će se vidjeti sutra. Ne možemo sada znati hoće li se netko prepasti. Imamo 248 članova sindikata i 312 zaposlenika. Na Skupštini sindikata svi su bili jednoglasno za štrajk', kazao je Jadrić. 

Kako će štrajk u praksi izgledati? 

'Sutra ujutro u pet i pol je obustava svih poslova. Od sutra sve službe staju. Vidjet ćemo hoće li nam se obratiti poslodavac i gradonačelnik. Nadamo se da će pokazati dobru volju kao zagrebački gradonačelnik. On se i skinuo u trliš i došao vidjeti u kakvim uvjetima radi', kazao je sindikalni povjerenik Čistoće. 

Tvrdi da nije istina da je Uprava bila spremna ispuniti devet od deset zahtjeva. 

'Šest je ispunjeno, četiri nisu. Po nama se radi o ozbiljnim zahtjevima. Nije točno da je ispunjeno devet zahtjeva. Tražili smo stalni dodatak od 132,72 eura mjesečno bruto jer smatramo da je to socijalno pravedan model, a ne šest posto po radniku jer to neće dati jednako povećanje svima. A stopa inflacije je visoka pa smo tražili jednako povećanje za sve radnike. 

Tražili smo da se sistematizaciju i tarifni model uglavi u kolektivni ugovor. To je odbijeno. Gradonačelnik je rekao da to ne postoji u kolektivnim ugovorima od komunizma i socijalizma. Odgovorio sam mu da se po Zakonu o radu sve da urediti kolektivnim ugovorom. Poručio sam mu da pogleda u našoj branši jer neki to imaju u kolektivnom ugovoru. 

Jako dobro znaju što tražimo. Dali su zaštitu koeficijenata. Međutim, mi nismo budale. Nisu nam dali ništa novo. To već imamo od ranije u kolektivnom ugovoru', kazao je Jadrić. 

Novinari su ga pitali da pojasni razliku u plaćama. Što je istina? One koje spominje gradonačelnik ili on. 

'Čistoća Split je imala ogroman broj prekovremenih sati koji dižu prosjek plaće. Državni inspektorat je bio i utvrdio nepravilnosti. Neka gradonačelnik da 1500 ili 1800 eura, kako kaže, to ćemo odmah sutra potpisati i sve zaustaviti ako je to tako. Osobno sam dobio 1300 eura plaće. Nemam prekovremenih, ali imam troje djece i nezaposlenu suprugu. To je radno mjesto koordinatora za nadzor i kontrolu kvalitete usluga', kazao je Jadrić.


Vaša reakcija na temu