Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović RADNIČKO VIJEĆE: Zašto DES već 11 mjeseci čeka novog ravnatelja?
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

RADNIČKO VIJEĆE: Zašto DES već 11 mjeseci čeka novog ravnatelja?

'Trebamo li i mi, nas 213 radnika, izaći pred zgradu Županije i Banovine'

Radničko vijeće ustanove DES ogorčeno je što već 11 mjeseci čekaju novog ravnatelja. Već razmišljaju i o prosvjedu pred zgradama svojih osnivača - Grada i Županije.

Naglašavaju kako je DES-ovu sagu oko izbora novog ravnatelja započelo je Upravno vijeće Ustanove DES koje je, kršeći zakonske propise, natječaj raspisalo tek u rujnu, umjesto u svibnju 2022. godine. 

'Unatoč nizu upozorenja, na taj 'propust' oglušili su se i predsjednica Upravnog vijeća i gradonačelnik grada Splita, a kako zakon ne definira njihovu osobnu odgovornost, u spomenutom slučaju radilo se po principu - 'možemo što hoćemo i do kad hoćemo' (i tako godinu dana)', kaže Josipa Granić, predsjednica DES-ovog Radničkog vijeća.

Prvi natječaj za ravnatelja, raspisan u siječnju 2022. godine, poništen je bez navođenja obrazloženja. Drugi, raspisan u rujnu, isto tako je poništen jer se članovi Upravnog vijeća nisu uspjeli usuglasiti oko izbora, iako su svi prijavljeni kandidati zadovoljavali tražene uvjete. Na trećem natječaju Upravno vijeće je konačno, u prosincu 2022. godine, izabralo kandidata za ravnatelja, za što je Grad Split dao suglasnost na sjednici Gradskog vijeća održanoj u siječnju 2023. godine, dok se na suglasnost Županije čeka već 4 mjeseca.

'Zašto DES nije stavljen na dnevni red prethodne sjednice Županijske skupštine (13.2.2023.g.)? Iz kojeg razloga i u čijoj ladici je 'ležala' dokumentacija dostavljena na protokol u prosincu prošle godine?

Dok zadnjih godinu dana gubimo kupce i poslove, dok poslujemo bez plana poslovanja za tekuću godinu, dok se krši Zakon o minimalnoj plaći i Pravilnik o radu pri obračunu i isplati plaća radnicima, dok poslodavac ignorira svaku komunikaciju s radnicima i krši Zakon o radu ne izvještavajući Radničko vijeće na propisani način, dok nam se zbog nebrige i nemara proširio računalni virus na mrežni sustav i na neka lokalna računala pri čemu smo trajno izgubili dio važnih podataka - dotad nas Županija još malo razvlači da bi dokazali 'čija je politička moć veća', a sve preko leđa osoba s invaliditetom.

Dokle više? Trebamo li i mi, nas 213 radnika, izaći pred zgradu Županije i Banovine da vam osvijestimo u kakve probleme nas nepotrebno dovodite svojim političkim spletkama i pogodovanjima? Svi ste vi, od Upravnog vijeća, preko gradonačelnika do Županije, odgovorni što ste od DES-a napravili slučaj', poručuju DES-ovi radnici.

Vaša reakcija na temu