Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot RADOVI ZAUSTAVLJENI Hoće li Vila Dalmacija biti spremna za ugovorene događaje?

RADOVI ZAUSTAVLJENI Hoće li Vila Dalmacija biti spremna za ugovorene događaje?

Investicija od dva milijuna kuna čeka suglasnosti

Intervencija Javne ustanove za upravljanje u Park šumi Marjan u Vili Dalmacija dovela je u pitanje održavanje već ugovorenih događaja u tom atraktivnom prostoru. Prvi je zakazan već 22. travnja. Radi se uglavnom o proslavama i svadbama za šira društva do 140 osoba po cijeni od 30 tisuća kuna za dnevni najam prostora. Grad Split sklapa ugovore s korisnicima prostora i, kako doznajemo, već ih je potpisan priličan broj. Uglavnom se radi o strancima, najviše ih je iz Ujedinjenog Kraljevstva, potom Nijemaca, Amerikanaca. Interes je ogroman, vila je postala pravi brand. Za ovu godinu očekivao se prihod na razini rekordnog iz 2019. ili možda čak i veći, a to je preko četiri milijuna kuna. 

Radovi na polaganju nove kanalizacije i hidrantske mreže u sklopu kompleksa započeli su koncem prošle godine, no zaustavljeni su prije dvadesetak dana nakon što je čuvar prirode Park šume Marjan izdao zabranu radova, a protiv gradonačelnika Ivice Puljka, kao odgovorne osobe investitora, tj. Grada Splita, podigao optužni prijedlog zbog radova bez suglasnosti konzervatora i Županije splitsko-dalmatinske. Pozvana je i građevinska inspekcija koja treba utvrditi mogu li se radovi izvoditi bez građevinske dozvole. 

Projekt vrijedan dva milijuna kuna stavljen je tako na čekanje dok se ne pribave suglasnosti ili građevinska inspekcija obavi inspekcijski nadzor. Investicija je uvrštena u posljednji proračun gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, a s realizacijom se krenulo nakon smjene vlasti. 

Nakon dolaska Ivice Puljka u Banovinu, zaoštrio se i tretman zaštićene zone na Marjanu. Novo Upravno vijeće koje vodi Tomislav Tukić i koordinator, predsjednik Društva Marjan i vijećnik Srđan Marinić inzistiraju na dosljednoj primjeni propisa i zakona te sankcioniranju nepravilnosti. Park šuma Marjan nedavno je izdala zabranu i za radove na polaganju strujnog kabela na Sustipanu. I tu je Grad Split bio investitor. 

Za kabel na Sustipanu više-manje, no kanalizacija u Vili Dalmaciji ispala je puno veći i ozbiljniji problem. Instalacija stara 70 godina svakako se morala mijenjati, no ovako šlampava realizacija projekta koji je čak prošao i Gradsko vijeće svakako ne služi na čast. Uz malo bolju komunikaciju između ustanove i gradskih službi vjerojatno bi se ovakvi i slični problemi dali izbjeći. 

Preostalo je još mjesec dana radova na kanalizaciji, ali neko vrijeme će još trebati da djelatnici Parkova i nasada urede hortikulturu. Točka s koje nema povratka sve je bliže, a krajnji ishod upitan. Kada će se radovi nastaviti i hoće li sve biti gotovo na vrijeme? U najgorem slučaju, otkazivanje ugovorenih manifestacija zbog nemogućnosti održavanja, moglo bi izložiti grad masnim tužbama u kojima bi zakup od 30 tisuća kuna još bio najmanja stavka.

Vaša reakcija na temu