Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
RAVNATELJ PARK-ŠUME MARJAN 'Nikada se nisam susreo s ovolikom količinom nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju'

RAVNATELJ PARK-ŠUME MARJAN 'Nikada se nisam susreo s ovolikom količinom nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju'

Građane Splita moli za razumijevanje i strpljenje

Marko Pejnović, ravnatelj Park-šume Marjan, obratio se javnosti objavom na Facebooku vezano za rad JU-a.

Objavu prenosimo u cijelosti:

'Posljednja četiri mjeseca kao novoizabrani ravnatelj JU Park-šuma Marjan nisam imao javne istupe jer sam htio osobno i sa stručnim službama provjeriti sve medijske natpise koji godinama opterećuju rad javne ustanove na čijem sam čelu, od medijskih navoda oko nezakonitog rada pojedinih službi, nezakonitog i stranačkog zapošljavanja, sve do vrlo loših međuljudskih odnosa. Nakon 4 mjeseca rada na čelu javne ustanove mogu konstatirati da je zatečeno stanje vrlo zabrinjavajuće na više razina, ali i da smo pokrenuli procese da se rad vrati u zakonske okvire te da se ustanova vrati struci, a ne politici. Takve promjene će zasigurno izazvati velike otpore pojedinaca ili grupacija koje su profitirale na neredu te zloupotrebljavale financijska sredstva koje Grad Split iz svog proračuna ulaže u rad javne ustanove.

U svom dosadašnjem radu nikada se nisam susreo s ovolikom količinom nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju, a one se u JU Park-šuma Marjan odnose na:

1. Služba nadzora (čuvari prirode) nikad od osnivanja 2005. godine nije naplatila niti jednu jedinu novčanu kaznu ! To je vjerojatno jedinstveni primjer u EU da služba nadzora jedne ustanove odbija izvršiti svoju zakonsku obvezu (Zakon o zaštiti prirode) te sankcionirati prekršitelje. Pored više od stotinu nezakonito izgrađenih (ili nadograđenih) građevina na području Park- šume Marjan, Služba nadzora godinama nije našla shodnim ispisati niti jednu jedinu kaznu prekršiteljima. Ovakvim načinom rada samo su dodatno motivirali pojedince da nastave s nezakonitom gradnjom, a javna ustanova nije ispunjavala svoju svrhu. Umjesto zakonitog i savjesnog rada pojedinci su se odlučili medijski istupati te takvim pritiscima skrenuti pozornost sa svog nesavjesnog i neefikasnog rada. . Kao ravnatelj i odgovorna osoba na takve pritiske neću pristati. Napominjem kako su svi čuvari prirode već duži period na bolovanju.

2. Nedavno sam upozoren od tvrtke ovlaštene za izradu procjene opasnosti od požara da protupožarna zaštita JU Marjan nije u skladu sa zakonskom regulativom. Da stvar bude gora, čak 18 djelatnika javne ustanove obavljalo je poslove protupožarne zaštite, ali očito ne u skladu sa zakonom. Dakle, Park- šuma Marjan, pluća grada Splita, su godinama bila nepropisno i nestručno zaštićena od požara.

3. Dolaskom na čelno mjesto javne ustanove zatekao sam čak 13 djelatnika na obavljanju šumarske djelatnosti. Da apsurd bude veći, javna ustanova nikad nije bila niti ovlaštena obavljati šumarsku djelatnost, a o čemu postoji i presuda Visokog upravnog suda iz siječnja 2022. Navedenu nezakonitost uspjeli smo riješiti na način da stručna služba nadzire i koordinira šumarske radove, koje izvode vanjske tvrtke putem javnog natječaja, što je bila jedina zakonska mogućnost.

4. Zatekao sam niz pravomoćnih sudskih presuda i kazni zbog nezakonitog zapošljavanja u javnoj ustanovi te nezakonitih sklapanja ugovora o radu koja su se očito godinama provodila. Nadalje, mediji su već ranije izvještavali o prisvajanju službenih mobitela javne ustanove od strane pojedinih zaposlenika te o situacijama poput odbijanja davanja lozinki za pristup službenom računalu.

5. Pored svega gore navedenog, postoji opravdana sumnja da pojedini zaposlenici pod radnim vremenom i pod lažnim imenima koriste pojedine internetske portale te službenu facebook stranicu javne ustanove, kako bi iznosili neistine o radu ustanove, vrijeđali i omalovažavali druge savjesne zaposlenike te unosili nemir u kolektiv. Naravno, sve sa ciljem da se zadrži nezakoniti status quo u kojem takvi djelatnici profitiraju. Upravo iz tih razloga je privremeno ukinuta mogućnost komentiranja na našoj službenoj facebook stranici.

Kao ravnatelj i odgovorna osoba ustanove odlučan sam staviti rad u zakonske okvire i neću dozvoliti da javna ustanova nastavi biti u rubrikama crne kronike lokalnih medija. Dio djelatnika obavlja svoj posao stručno, zakonito i odgovorno. Neke od navedenih problema sam u ova četiri mjeseca već stavio u zakonske okvire, a drugi dio će biti obavljen novom sistematizacijom radnih mjesta koja je već izrađena i uskoro će biti u primjeni. Za očekivati je da će to izazvati kod pojedinih zaposlenika ustanove veliko nezadovoljstvo te naglu potrebu za medijskim istupanjem jer će se taknuti u njihov dugogodišnji privilegirani položaj koji ni sa čim nisu zaslužili. JU Park- šuma Marjan više neće biti zatočenik takvih djelatnika. Kao ravnatelj zalagat ću se da se stručnim i savjesnim zaposlenicima povećaju mjesečna primanja.

Građane Splita molim za razumijevanje i strpljenje jer će trebati vremena da se sve dugogodišnje nezakonitosti uklone te da se ustanova isključivo počne baviti strukom i stručnom zaštitom bisera kojeg Split ima. Javnost će biti redovito izvještavana o procesima koji se odvijaju u javnoj ustanovi, a koji imaju cilj da ustanova djeluje zakonito i stručno te ispunjava svoju svrhu na korist svih građana. Za sve prijedloge ili kritike vrata naše javne ustanove su uvijek otvorena svim građanima i medijima.'


Vaša reakcija na temu