Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ravnatelj Park šume traži od Županije oduzimanje koncesije Dolisu za Kašjune

Ravnatelj Park šume traži od Županije oduzimanje koncesije Dolisu za Kašjune

'Učestalo krši zakone...'

Već dva dana traje prilična drama na Kašjunima. Koncesionar Dolis dohranjuje plažu, no u Javnoj ustanovi za upravljanje park šumom Marjan kažu da im nedostaje odobrenje županijskog upravnog odjela za zaštitu  prirode. 

Čuvar prirode izašao je na teren, imao je problema s identifikacijom izvođača radova pa je pozvana policija. Na Kašjune su dolazili u tri navrata, a danas se na poziv koncesionara pojavio i inspektor Lučke kapetanije Ivica Čikotić koji nam je kazao da koncesionar radi po zakonu i da javna ustanova nema ingerencije na pomorskom dobru.

Ravnatelj javne ustanove Marko Pejnović tvrdi, pak, da su upravo oni nadležni za situaciju na Kašjunima. Od upravnog odjela za turizam Splitsko-dalmatinske županije zatražio je da se Dolisu oduzme koncesija, i to zbog učestalog kršenja Zakona o pomorskom dobru i Zakona o zaštiti prirode.

U dopisu Županiji Pejnović navodi da koncesionar izvodi zahvat nasipavanja mora u zaštićenom dijelu prirode bez propisanog dopuštenja Županije. Upozorio je i kako su druga javnopravna tijela utvrdila druge nezakonitosti.

Navodi kako je Građevinska inspekcija još 2016. donijela rješenja za uklanjanje dijelova oba ugostiteljska objekta, dok je Carinska uprava utvrdila da ležaljke i baldahini priječe nesmetani pristup i boravak uz more.

Javna ustanova je utvrdila kako je ograđivanje i postavljanje opreme na pomorskom dobru protivno Odluci o koncesiji i koncesijskom ugovoru, a Pejnović podsjeća i da je koncesija dodijeljena bez propisanog mišljenja ministarstva nadležnog za zaštitu prirode.

Pejnović je pisao i Upravi pomorstva u Ministarstvu mora kako bi se potužio na rad inspektora Čikotića.

'Pomorski inspektor nije postupao sukladno svojim ovlastima, štoviše, policiji je dao netočne informacije te je onemogućio postupanje čuvarima prirode.

Postavlja se pitanje uloge inspektora Čikotića koji, umjesto da naredi obustavu izvođenja radova bez propisanih akata za koje je propisana kazna od 6 do 130 tisuća eura, odgovara na pozive počinitelja nezakonitih radova te svojim pristranim istupom dovodi u zabludu policiju i onemogućava rad čuvarima prirode. Napominjemo da ovo nije prvi slučaj da pomorski inspektor Čikotić umjesto postupanja sukladno svojim ovlastima, zastupa interese koncesionara. Molimo da se očitujete po pitanju zakonitosti postupanja pomorskog inspektora, kao i koncesionara Dolis', zatražio je Pejnović.


Vaša reakcija na temu