Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Razbijena grupa za šverc marihuane, organizirali je policajac s granice i crnogorski kriminalac

Razbijena grupa za šverc marihuane, organizirali je policajac s granice i crnogorski kriminalac

Ekipa je imala ambiciozne planove za transport 'trave' u kontejnerima

Zamjenici ravnatelja USKOK-a u Split danas su privedena četiri osumnjičenika koje terete za šverc marihuane u velikim količinama u sklopu zločinačke organizacije koju su organizirali policajac s granice, pripadnik PGP Imotski i crnogorski kriminalac Dragan Gajić, koji se od kraja prošle godine nalazi u BiH na izdržavanju trogodišnje zatvorske kazne zbog organiziranog kriminala i dilanja. U zatvoru se od ranije, uz Gajića, nalazi i osumnjičenik koji je 24. listopada prošle godine uhićen na odmorištu Draganić kraj Karlovca sa 184 kilograma marihuane. 

Prva zapljena droge u ovom slučaju zabilježena je 5. kolovoza prošle godine kada je u vozilu na parkingu ispred trgovačkog centra u Kaštelima pronađeno 45 kilograma marihuane. Tada nije nitko uhićen, no USKOK i policija već su se uključili na otkrivanju skupine. Primijenjene su tajne mjere nadzora koje su rezultirale uhićenjem cijele grupe. 

Gajić je uhićen u prosincu prošle godine nakon što se zajedno s uhićenim graničnim policajcem lažno predstavio poduzetniku u Rajlovcu kao pripadnik MUP-a RH. Poslan je na služenje kazne, dok se policajac vratio u Hrvatsku, samo da bi dva mjeseca kasnije bio uhićen zbog sumnje da je upravo s Gajićem organizirao šverc marihuane. 

Sumnja se da je policajac Gajića i dva puta pustio preko granice s krivotvorenom iskaznicom koju nije skenirao pa ga terete i za zlouporabu položaja. 

Grupa je imala vrlo ambiciozne planove za buduće poslovanje. Sumnja se da su Gajić i policajac razradili cijelu operaciju šverca marihuane u kontejnerima. Trebalo se raditi o velikim količinama droge za europsko tržište. 

Danas će se odlučiti o prijedlogu USKOK-a za određivanje istražnog zatvora.

O uhićenjima je izvijestila i splitska PU:

'Policijska uprava splitsko-dalmatinska u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršila je kriminalističko istraživanje nad šest osoba: 29-godišnjakom, 25-godišnjakom, 24-godišnjakom, 23-godišnjakom i 30-godišnjakom, sve hrvatski državljani te 34-godišnjim državljaninom Crne Gore.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su navedeni 29-godišnjak, 25-godišnjak, 24-godišnjak, 23-godišnjak i 34-godišnjak ostvarili obilježja kaznenog djela 'Neovlaštena proizvodnja i promet drogama' iz čl. 190. st. 2.

Kaznenog zakona u svezi s kaznenim djelom 'Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja' iz čl. 329. st. 1. toč. 4. Kaznenog zakona na način da su u vremenskom periodu od 20. svibnja 2020. do 9. veljače 2021. po prethodnom stvorenom planu,  radi kontinuirane nabave većih količina droge marihuane i njene prodaje u Hrvatskoj, iz Albanije, preko Crne Gore i Republike BIH u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 229 kg droge marihuane, dok su 24-godišnjak i 23-godišnjak uz navedeno prodavali i drogu kokain na području Imotskog. 

Nadalje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su 29-godišnjak, 34-godišnjak i 30-godišnjak počinili i kazneno djelo 'Zločinačko udruženje' iz čl. 328. st. 2. Kaznenog zakona s ciljem prodaje droge marihuane na području Republike Hrvatske i  drugih zemalja EU. 

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 29-godišnjak tijekom 2020. godine, za vrijeme dok je obavljao službu policijskog službenika, ostvario obilježja i kaznenog djela 'Zlouporaba položaja i ovlasti' iz čl. 291. st.1. Kaznenog zakona u svezi čl. 52. Kaznenog zakona, na način da je tijekom obavljanja poslova policijskog službenika u dva navrata prijavljenom 34-godišnjem državljaninu Crne Gore, za kojeg je znao da je raspisano više međunarodnih tjeralica, omogućio da nesmetano, radi realizacije njihovih dogovora za krijumčarenje droge iz Bosne i Hercegovine, prelazi državnu granicu Republike Hrvatske koristeći se lažnom putnom ispravom. 29-godišnji policijski službenik je u prosincu 2020. udaljen iz službe i protiv njega je u tijeku disciplinski postupak. 

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja protiv navedenih je podnesena kaznena prijava USKOK-u te su predani pritvorskom nadzorniku.'

Vaša reakcija na temu