Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Razjasnili se motivi brutalnog napada bajunetom u Zmijavcima, okrivljeni dobio četiri godine zatvora

Razjasnili se motivi brutalnog napada bajunetom u Zmijavcima, okrivljeni dobio četiri godine zatvora

Zadržan je u pritvoru jer je sklon nasilnim ispadima pod djelovanjem alkohola

Ante Milas iz Zmijavaca osuđen je nepravomoćno na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine za pokušaj ubojstva susjeda Hrvoja G. kojeg je tri puta ubo bajunetom te tešku ozljedu njegovog sina Dalibora G., kojem je slomio čeljust. Za pokušaj ubojstva dobio je tri i pol godine, a za drugo kazneno djelo godinu dana zatvora. 

Na suđenju su se konačno razjasnili motivi napada. Milas i Dalibor G. stari su prijatelji i tog su se dana družili i pili. Završili su kod Milasa u kući. 

Okrivljeni kaže da se Dalibor G. durio jer nije tetovirao njegovo ime, a jest imena dvojice prijatelja. 

'Nakon što smo popili, ponižavao me pred djevojkom i prijateljem', požalio se. Okrivljeni ima brojne tetovaže, a na glavi mu piše 'sinner' – grješnik. 

Planuo je nakon što mu je Dalibor G. rekao da mu je fratar kazao da njih dvojica ne mogu biti prijatelji. 

'Što u njega nisi išao kada te je otac izbacio iz kuće? Gubi se, ajde ća', rekao sam mu. Ustao je i krenuo prema meni. Mislio sam da će me uhvatiti u kravatu pa sam ga udario. Nisam mislio da ću ga ozlijediti, a kamoli razbiti vilicu. Otac je govorio da je najbolje da se raziđemo, ako ne možemo normalno pričati', ispričao je Milas u svojoj obrani. 

Društvo je napustilo kuću, on tvrdi da nisu pobjegli glavom bez obzira, već da su se normalno išetali. Onda je čuo Dalibora G. kako mu lupa po Mercedesu parkiranom ispred kuće. 

Pogledao je što se događa i vidio oca s krvavom majicom. Dalibor i njegov otac gurali su vrata, htjeli su ući unutra, ustvrdio je Milas. 

Tvrdi da mu je Daliborov otac prijetio. Ušao je u kuću pa je dohvatio prvo što je našao, a bio je to bajunet. Rekao je kako je Hrvoja G. okrenuo i izgurao ga vani. Moguće je da se tom prilikom nabo na oštricu, zaključio je. 

'Kada smo izašli, Dalibor me udario nogom u stomak, a Hrvoje se okrenuo i počeo me šaketati. Bojao sam za svoj i život svog oca. Došli su se obračunati, provalili su mi u kuću. Odmah sam zvao policiju. 

Pokušava me se prikazati kao sotonistu, a ja sam odgojen u katoličkoj obitelji. Idem u crkvu više od ovih što me prozivaju. 

Nikoga nisam htio ozlijediti, žao mi je što je došlo do ovoga. Nisam ni osjetio da sam ubo Hrvoja G. 

Dalibor me cijelu večer vrijeđao jer nemam tetovirano njegovo ime. Durio se kao malo dijete. Neposredno prije udarca raspravljali smo o fratru koji mu je rekao da ne možemo biti prijatelji', naveo je Milas u svojoj obrani. 

Predsjednica sudskog vijeća Tea Budimlić nije prihvatila njegove tvrdnje da se radilo o nužnoj obrani. 

'Krivo ste procijenili situaciju. Vaš otac je kazao da je odgurnut, a ne udaren. Zadali ste najmanje tri uboda srednjeg intenziteta, ne možete se pozivati na nužnu obranu', kazala je sutkinja u obrazloženju presude. 

Otegotna okolnost je bila ranija osuđivanost, jedna presuda se odnosi na zadavanje teške tjelesne ozljede, i to isto s nožem. 

Milas ostaje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela. Sklon je impulzivnom ponašanju, reagira u afektu, što u kombinaciji s alkoholom dovodi do neracionalnog ponašanja u situacijama koje nisu tako opasne kako se njemu čine, pojasnila je sutkinja. 

Vaša reakcija na temu