Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
REAKCIJA NA REAKCIJU Grubšić odgovorio Društvu Marjan: 'Zaboravljaju što su pisali i govorili na početku'

REAKCIJA NA REAKCIJU Grubšić odgovorio Društvu Marjan: 'Zaboravljaju što su pisali i govorili na početku'

Dolazak Matime su dočekali s uzvikom 'konačno', iako se već tada vidjelo da nema nadzora

Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park šumom Damir Grubšić odgovorio je Društvu Marjan nakon što su reagirali na dio razgovora objavljenog na Dalmatinskom portalu.

- Ni Društvo Marjan ne može pobjeći od svoje podrške Kriznom stožeru, od onih dana kad su objavljivali kako će oni nadgledati radove, pa iskazivanja razumijevanja za sve što je već u prvim danima jasno išlo ukrivo, šutnje dok se Povjerenstvo za Marjan osipalo i raspadalo. Tek nakon što je Ustanova po tko zna koji put predočila podatke o šteti, Društvo Marjan je počelo mijenjati diskurs, ali sve je već bilo kasno - rekao je Grubšić među ostalim, na što je reagiralo Društvo Marjan navodeći da to nije istina.

- Pa krenimo po njihovoj Facebook stranici od samih početaka, kada su zajedno s predstavnicima Našeg Marjana izvršili pritisak da se zaustavi stručno napravljen elaborat, a odobri aktualna sanacija bez plana - počeo je Grubšić uz linkove na objave poput 'Pritisak se isplatio'.

Zatim su se, nastavlja, uključili u 'Povjerenstvo za Marjan' te građane uvjeravali da će aktivno sudjelovati u radu tog tijela i izvještavati javnost no, kaže, vrijedilo bi prebrojati koliko su izvješća sa sastanka tog tijela objavili na svojim stranicama. 

Rijetko su koji sastanak najavili poput prvog, iznosi Grubšić, a u idućim mjesecima još rjeđe opisivali sva zbivanja na ostalim sastancima doprinijevši, smatra, potpunoj netransparentnosti rada. 

- Tek na kraju svibnja 2019., nakon petog sastanka, objavili su zapisnike dotadašnjih sastanaka. Građane su uvjeravali da će se sve provesti bez teške mehanizacije, ali je izostalo nezadovoljstvo kad se ista pojavila na Marjanu, a uvjeravanja da će sve biti s konjima su pak nestala u magli - navodi.

Zatim je kronološki nastavio redati linkove i naslove, poput 'Bilo je naporno, ali možemo biti zadovoljni. Sad je na redu realizacija. ...  Naravno, bez korištenja teške mehanizacije', 'Obranit ćemo Split i Marjan', 'Za sada ide u dobrom smjeru, a ako bude opstrukcija s bilo koje strane promptno ćemo obavijestiti javnost'.

- Obećanja da će obraniti Split i Marjan očito nisu uspjela, ali to da su na samom početku podržali sanaciju uopće nije upitno. Dolazak Matime su dočekali s uzvikom 'konačno', iako se već tada vidjelo da nema nadzora i da je Matima parkirala mehanizaciju na Benama što bi bilo u redu da ovi ipak nisu došli s mehanizacijom protiv koje se Društvo borilo - zaključuje Grubšić. 

Iznosi i da je Ivan Ljubić već 28. veljače napustio sastanak Povjerenstva uz prosvjed zbog 'izostanka reakcije na aktualne događaje gdje se na Marjanu stvaraju koridori bez elaborata, planova trasa i nadzora'.

'Bez drugih kolega, pogotovo stručnjaka šumarstva, razmatram i svrsishodnost vlastitog daljnjeg sudjelovanja jer je ovo Povjerenstvo najavljeno kao stručno povjerenstvo', citirao je Grubšić Ljubića. 

- No, reakcije Društva Marjan nije bilo čak ni kada su predstavnici 'Našeg Marjana' Ljubića vrijeđali pri izlasku - tvrdi Grubšić.

- Kad je Dalmatinskom portalu potvrđeno: 'Da, istina je, na Marjanu se obaraju i zdrava stabla i radi se bez ikakvog elaborata!' na stranicama Društva je objavljeno kao 'zanimljivost'. Građanima su se obratili tek 12 dana nakon takvih dokaza - govori Grubšić.

U međuvremenu su, nastavlja istim tonom reakciju, za koridore tvrdili da se radi o početnim greškama.

- Kad je trebalo zaustavljati stručni elaborat Javne ustanove nisu 'spavali otvorenih očiju', već radili presing, zvali na prosvjede i sudjelovali u njima. U doba tzv. 'sanacije' nikad nisu učinili niti jedan jedini prosvjed, pa čak ni ustajanjem od stola s krnjeg Povjerenstva poput Ljubića, a iako su 17.3.2019. već znali da se radi bez elaborata i da se sijeku zdrava stabla, davali su podršku radnim akcijama u organizaciji 'Našeg Marjana' i Stožera, radeći Matimin posao te sudjelovali u njima - drži Grubšić.

Još je dodao da mu je žao što se vodstvo Društva Marjan svako jutro budi 'resetirano', te čudom iščuđava što se to dogodilo jučer.

- Zaboravljaju što su pisali i što govorili na početku, pa i da je mag. Ljubić već na prvom sastanku Povjerenstva, prije svih, unatoč svima, ili što je njima strašno bitno, 'prvi' upozorio i izrazio izdvojeno mišljenje o predloženoj metodologiji. Kod mene nema laganja, a ja ne mogu utjecati na tuđe interpretacije, no vjerujem da gore navedene objave dovoljno govore - zaključio je. 

Što se tiče Društva Marjan istaknuo je i da je potrebno Marjanu.

- Svoju svrsishodnost je dokazalo kroz proteklih 100 godina, ne snosi direktnu krivicu za pustošenje, ali moraju preuzeti dio odgovornosti s početka. Kroz cijelo razdoblje sanacije nikad nisu pozvali građane na prosvjed kao kad je trebalo zaustaviti Javnu ustanovu. Dolazi proljeće, a čini mi se da smo ponovo u siječnju 2019., s potkornjakom, nepoznatim nastavkom sanacije, ovaj put i kaznenim prijavama za pustošenje i bez pola šume, a Društvo Marjan i dalje smatra Javnu ustanovu svojim glavnim 'neprijateljem' - ustvrdio je.

Dodao je da i dalje poziva sve čimbenike da se uhvate za isti štap.

- U korist Marjana prebrodimo samoljublje. Uostalom, na pozive i reagiranja Društva Marjan sam se pozitivno odazivao i ranije, a povukao i prijave koje je podnijela bivša Uprava. Svatko može imati svoj ego, no nekad treba znati reći 'oprostite, nismo znali da će ići ovako'. Ajmo naprijed, Marjan nas treba - poručio je u reakciji Grubšić.

Vaša reakcija na temu