Foto: Veljko Martinović REAKCIJA Nakon što je HDZ podignuo stopu PDV-a u ugostiteljstvu, pred izbore je smanjuje i predstavlja kao poreznu reformu

REAKCIJA Nakon što je HDZ podignuo stopu PDV-a u ugostiteljstvu, pred izbore je smanjuje i predstavlja kao poreznu reformu

Nitko ne želi raditi u državi u kojoj ne zna koja je iduća genijalna 'reforma', poručuju iz stranke Pametno

Umjesto provođenja protržišnih reformi, novcem poreznih obveznika HDZ 'spašava' tvrtke koje ne mogu opstati, poručuju iz stranke Pametno. Smatraju da su se potrošene milijarde kuna poreznih obveznika mogle, umjesto za privremeno kupovanje socijalnog mira, iskoristiti za ozbiljno rasterećenje gospodarstva i građana. U slučajevima Agrokora, Petrokemije, Uljanika i Đure Đakovića, koje Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije predstavlja kao veliki uspjeh i suočavanje s problemima hrvatske gospodarske tranzicije premijera Andrea Plenkovića, novac iz državnog proračuna poslužio je za stvaranje prividnog dojma da Vlada nešto radi, smatraju u Pametnom.

Dodaju kako je u slučaju Agrokora 'uspješno' rješavanje problema dovelo do ostavki ministrice gospodarstva i izvanrednog povjerenika. Jedini razlog zbog kojeg ova cijela afera neće dobiti kazneno sudski epilog, drže, je ovisnost pravosudnog aparata o politici. Koliko će ukupno cijeli ovaj proces koštati porezne obveznike, nitko ne zna.

- Zajednica poduzetnika i obrtnika u priopćenju navodi famozno porezno 'rasterećenje'. Zašto famozno? Zato što ne postoji! Kao što je detaljno objasnio Hrvoje Zgombić ovlašteni porezni savjetnik, gospodarstvo u razdoblju 2017.-2019. nije bilo rasterećeno, već dodatno opterećeno za 630 milijuna kuna godišnje. Svako navodno rasterećenje popraćeno je ukidanjem olakšica ili uvođenjem nekog novog nameta. Nedavno je najavljeno jedno od bizarnijih davanja kojim će poduzetnik prilikom likvidacije firme plaćati čuvanje dokumentacije Hrvatskoj gospodarskoj komori, male tvrtke će trošak takve usluge plaćati oko 28.000 kuna. Bilo bi bolje, i u duhu prave reforme, da su umjesto novog nameta odlučili kako će članstvo u HGK umjesto obaveznog biti dobrovoljno - izjavio je županijski vijećnik stranke Pametno, Igor Skoko.

Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije navodi kako će poduzetnicima uvelike pomoći i smanjivanje stope PDV-a s 25 na 13 posto na usluživanje jela u ugostiteljstvu. Podsjećamo da je stopu PDV-a podignula ista Vlada koja je sada smanjuje.

- Umjesto stalnog lutanja, mijenjanja stopa, pravila i propisa, što onemogućuje bilo kakvo ozbiljno poduzetničko planiranje i stvara lošu poslovnu klimu, predlažemo da jedine reforme budu stalno smanjivanje državnih nameta i rasterećenje gospodarstva od suludih birokratskih propisa. Tako će svi koji ulažu u Hrvatskoj biti sigurni u stabilan porezni sustav koji jedino može smanjivati opterećenja. Možda bi tada doživjeli slučaj u kojem uhljeb neće poduzetniku napisati kaznu u iznosu 25.000 kuna zbog 23 kune manče, ali će uhljeb koji uplati 50.000 kuna Johnu Smithu dobiti izvanredni otkaz i biti dužan nadoknaditi štetu poreznim obveznicima - izjavio je Skoko.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(58862, "");
Pregledaj komentare