Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Rekordna inflacija povećala potražnju za zlatom: Istražili smo kakva je situacija u Hrvatskoj
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Rekordna inflacija povećala potražnju za zlatom: Istražili smo kakva je situacija u Hrvatskoj

Investicijsko zlato u proteklih je 20 godina zabilježilo prosječni godišnji rast od čak 8,3%

Visoka inflacija nastavlja probijati rekorde i ne pokazuje znakove usporavanja. Najnoviji podaci pokazuju da je inflacija u Hrvatskoj prošli mjesec dosegla 7,3%, što je najveća razina još od krize 2008. godine. Ništa bolje nije ni u ostatku svijeta - inflacija u eurozoni, kojoj se Hrvatska uskoro pridružuje, iznosi 7,5%, a SAD bilježi najveću stopu u više od 40 godina, čak 8,5%! 

Osim što smanjuje realne plaće i kupovnu moć građana, inflacija umanjuje i vrijednost ušteđenog novca kojeg većina građana drži na svojim bankovnim računima ili u gotovini. Pritom nije bitno ni radi li se o kunama, eurima ili francima jer inflacija pogađa apsolutno svaku valutu koja iz dana u dan vrijedi sve manje. Iz tog se razloga sve više štediša okreće drugim oblicima štednje koji su otporni na inflaciju te istovremeno donose pozamašan prinos, a najpopularniji takav oblik štednje je ulaganje u zlato.

Investicijsko zlato - štednja koja raste 8,3% godišnje

Zlato je već stoljećima poznato kao dobra zaštita vrijednosti imovine, a to najviše dolazi do izražaja u periodima visoke inflacije i općenitih ekonomskih nestabilnosti. U takvim periodima, inflacija izjeda vrijednost novčane štednje u bankama koje trenutno nude mizerne kamatne stope na štednju. S druge strane, investicijsko zlato u proteklih je 20 godina zabilježilo prosječni godišnji rast od čak 8,3%, što je znatno iznad stope inflacije, ali i većine drugih oblika ulaganja. 

Bečki filharmoničari - najpopularniji investicijski zlatnici u Europi

Osim toga, investicijsko zlato, koje dolazi isključivo u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika, oslobođeno je apsolutno svih poreza, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje investitoru, bez obveza prema državi. Uz to, zlato je lako prenosivo, neovisno od financijskog i bankarskog sustava te je vrlo likvidno jer ga je jednostavno pretvoriti nazad u gotovinu bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz uslugu otkupa zlata.

Hrvati sve više ulažu u zlato

S obzirom na trenutno stanje u gospodarstvu i rekordnu inflaciju, mnogi očekuju nastavak rasta cijene zlata i u budućnosti, zbog čega je potražnja za žutim plemenitim metalom u velikom porastu u svijetu. Kakva je situacija na tržištu zlata u Hrvatskoj, pojašnjava Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata, vodećeg hrvatskog distributera investicijskog zlata:

- Ljudi ne žele izgubiti vrijednost svoje ušteđevine koju su zarađivali godinama, a upravo je visoka inflacija najveća opasnost za njihov novac. Kako bi zaštitili svoju imovinu, sve se više štediša okreće investicijskom zlatu koje je kroz povijest uvijek pružalo financijsku sigurnost u ovakvim vremenima. To se očituje i na potražnji za investicijskim zlatom u Hrvatskoj koja je u prva tri mjeseca ove godine, po procjenama Centra Zlata, bila veća nego u cijeloj 2021. godini.

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata

Ipak, Hrvati su još uvijek daleko od ulagača u razvijenijim europskim zemljama koji češće ulažu u zlato, pojašnjava Kokanović:

- Službeni podaci Svjetskog vijeća za zlato pokazuju da je svaki treći njemački ulagač barem jednom uložio u investicijsko zlato, a najnovije istraživanje u Italiji pokazalo je kako je upravo zlato najčešći oblik ulaganja među Talijanima. Hrvati tu još zaostaju za zapadnim zemljama, ali ova je godina napokon osvijestila velik broj građana o neisplativosti bankovne štednje i isplativosti štednje u zlatu.

Kako i gdje ulagati u zlato u Hrvatskoj?

Najisplativiji i najsigurniji oblik ulaganja u zlato je kupnja investicijskog zlata u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika jer je to jedini neoporezivi način ulaganja u zlato koji investitoru donosi veliku razinu sigurnosti i neovisnosti. Kupnja investicijskog zlata može se obaviti u Centru Zlata, glavnom hrvatskom distributeru investicijskih plemenitih metala koji je ujedno i ovlašteni distributer poznatih kovnica kao što je austrijska državna kovnica Münze Österreich, poznata po kovanju zlatnih dukata i bečkih filharmoničara, najtraženijih zlatnika u Europi.


Centar Zlata nudi široki asortiman investicijskog zlata veličine od jednog grama pa do jednog kilograma, tako da je ulaganje u zlato dostupno apsolutno svima, bez obzira na kupovnu moć pojedinca. Kupnja je moguća u nekoj od poslovnica ili preko webshopa, a zlato se može osobno preuzeti ili se može odabrati 100% osigurana dostava na kućnu adresu koja stiže u brzom roku od samo tri radna dana. Centar Zlata svojim klijentima nudi i opciju besplatne pohrane zlata prvih godinu dana.

Ako i vi želite sačuvati svoju ušteđevinu od visoke inflacije ulaganjem u investicijsko zlato koje se pokazalo kao najbolji način čuvanja vrijednosti u nesigurnim vremenima, najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete pogledati klikom OVDJE.

Djelatnici Centra Zlata stoje vam na raspolaganju i za potpuno besplatne konzultacije te ih možete kontaktirati sa svim upitima vezanima za zlato na mail info@centarzlata.com ili pozivom na broj 01 3000 783.

Vaša reakcija na temu