Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović REVOLT ZBOG GRADSKIH STIPENDIJA Andro Krstulović Opara prozvan da je pogodovao određenim kategorijama studenata!

REVOLT ZBOG GRADSKIH STIPENDIJA Andro Krstulović Opara prozvan da je pogodovao određenim kategorijama studenata!

Ogorčena studentica obratila se i vijećnicima navodeći sve stavke natječaja

U posljednjem tromjesječju vlasti gradonačelnik Andro Krstulović Opara revoltirao je studente zbog načina dodjele stipendija. Više njih se pobunilo i iznijelo javno svoje zamjerke, a osim toga prigovor jedne ogorčene studentice će dočekati i gradske vijećnike na posljednjoj sjednici. Također, kako kažu, žele znati komu su dodijeljene  stipendije 'viška'. Od 135 dobitnika imena 15 studenata se ne zna. 

U prigovoru poslanom i na adrese vijećnika, među ostalim studentica piše da u tekstu natječaja objavljenog 13.11.2020. stoji kako će rezultati biti objavljeni 40 dana nakon objave natječaja. Rezultati natječaja su, dakle, trebali biti objavljeni 21.12.2020. a ne 26.01.2021.

Rezultati natječaja, piše u prigovoru, svjedoče kako je došlo do odstupanja od previđenog broja.

Moli se i pravno obrazloženje temeljem kojeg je nekim područjima, primjerice području Medicina, stomatologija i farmacija (kojima su još nadodani i Ostali zdravstveni studiji), dodijeljeno čak 27 stipendija, dakle 12 više no što je bilo predviđeno.

Ističe se i da kategorija Društveno-humanistički studij ne postoji u Pravilniku o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama.

- Postoje društveni studiji kao zasebna kategorija i humanistički studiji kao zasebna kategorija. Spajanje ove dvije kategorije u jednu protivno je Pravilniku - navodi se.

Piše i da Poljoprivreda pripada u Područje biotehničkih znanosti.

- Molim pravno objašnjenje grupiranja iste zajedno  s veterinom koja spada u područje biomedicine i zdravstva - traži se u prigovoru.

Upozorava i da Astrofizika spada pod područje prirodnih znanosti te bi po svim pravilima Pravilnika o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama trebala biti u kategoriji PMF na kojem i postoji kao smjer, a ne, kako vi pogrešno navodite, u području Ostalih društveno-humanističkih znanosti, te tu dodjeljujete dvije stipendije.

- Zahtijevam pravno objašnjenje! - jasno stoji u prigovoru.

Pravna objašnjenja se traže i za činjenicu da je studentica logopedije svrstana u kategoriju ostalih društveno-humanističkih znanosti, dok su ostali studenti logopedije svrstani u potkategoriju Psihologija i edukacijsko- rehabilitacijski studiji. 

Također i za to da je studentica ekonomskog smjera svrstana u kategoriju ostalih-društveno humanističkih znanosti, dok su ostali studenti ekonomskih smjerova svrstani u kategoriju Ekonomija.

Piše u prigovoru i da je studentici iz kategorije Građevinarstvo dodijeljena stipendija s prosjekom 4.07 i ECTS bodovima koji nisu navedeni! 

- Građevinarstvo ne spada pod zanimanja od interesa za Grad Split za tekuću godinu te ne vidim pravnu osnovu po kojoj bi spomenuta studentica dobila stipendiju, dok, primjerice studenti psihologije (deficitarna!), s višim prosjekom istu nisu dobili. Molim pravno objašnjenje i objašnjenje izostavljanja ECTS bodova iz tablice.

Navodi i da svim studentima 1. godine diplomskog studija Računarstva/Elektrotehnike, kao i studenticama 1. godine diplomskog studija Arhitekture i urbanizma te studentu 1. godine Geodezije i geoinformatike, pri navođenju nedostaju ECTS bodovi. To isto je slučaj i sa studentom 1. godine diplomskog studija Nautike te s dvjema studenticama 1. godine diplomskog studija Molekularne biologije. Nadalje, to je također slučaj s dvama studentima 1. godine diplomskog studija Matematike. Isti slučaj je vidljiv i kod studentice 1. godine diplomskog studija Slikarstva te  studentice 1. godine diplomskog studija Astrofizike i fizike elementarnih čestica. 

- Unatoč tome dodijeljena im je stipendija. Natječaj, odnosno uvjeti po kojima su stipendije dodjeljivane, treba biti transparentan - poručuje.

Izdvojeno je u prigovoru i da je na studiju Arhitekture, koja ne spada u zanimanja od interesa Grada Splita, dodijeljena stipendija studentici s prosjekom 4.09  dok na deficitarnoj Psihologiji ni prosjek 4.47 nije bio dovoljan. 

U Pravilniku o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama Ekonomija i Pravo čine polja unutar Područja društvenih znanosti. 

Moli se, stoga, pravno objašnjenje zbog čega su ove dvije znanosti odijeljene u zasebne kategorije.

Izdvojeno je još niz primjera kako su studenti koji su dobili stipendije 'svrstani' u različite studijske kategorije, kako kažu, pogrešne.

Na koncu je napisala i da zadovoljava sve uvjete natječaja, međutim u tablici pod stavkom 'Obrazloženje' stoji prazno polje. 

- Ukoliko nam nije dodijeljena stipendija zakonski ste nam dužni ponuditi pravno obrazloženje o tome zašto se ona odbija, što je Grad ovaj puta propustio učiniti! Radi li se o pravnom propustu ili nečem drugom? - pita (retorički) i zahtijeva pravno obrazloženje!

Podvučeno je u prigovoru da je prema svemu navedenom, vidljivo kako je natječaj sastavljen tako da pogoduje određenim kategorijama studenata. 

- Zahtijevam da Natječaj proglasite ništavnim i ponovno revidirate natječajnu dokumentaciju i objavite pravovaljane rezultate, ovaj put u zakonski propisanom roku. 

U protivnom ću svoju pravdu potražiti pred nadležnim sudom, a od natječajne komisije zahtijevati snošenje odgovornosti za prouzročenu štetu - poručuje.

Predlaže da se ponovno pregleda njena prijava na Natječaj za stipendiranje studenata u akademskoj 2020./2021. godini  objavljenih 26. siječnja  2021. godine na Internet stranicama Grada Splita i ponovno provjeri broj bodova koji su joj u natječaju dodijeljeni. 

Vaša reakcija na temu