Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Rezime Balova o zaduženju grada: 'Barbira zapamtite kao žetona politike koji nikad neće oprati svoje ime'

Rezime Balova o zaduženju grada: 'Barbira zapamtite kao žetona politike koji nikad neće oprati svoje ime'

'Šest sljedećih mandata gradonačelnika imat će Puljkov kamen oko vrata...'

Nakon jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Jakša Balov, vijećnik iz redova HDZ-a, napravio je svojevrstan rezime o zaduženju Grada Splita na iznos od 150 milijuna eura za koji je podignuto dovoljno ruku. Uputio je priopćenje s naslovom 'Damir Barbir, Ivica Puljak - dva imena koja su zadužila dicu Splita!'

'Šest sljedećih mandata gradonačelnika i tko zna koliko gradonačelnika imat će vezane ruke te EIB-ov i Puljkov kamen oko vrata, prokletstvo Barbira!'

Potrebno je odmah jasno poručiti kako kredit kakav je ponudila Europska investicijska banka (EiB) Gradu Splitu nije potreban, eventualno samo kreditiranje izgradnje žnjanskog platoa, što je moguće i u komercijalnim uvjetima povoljnije aranžirati. Nažalost povoljnije i bolje nećemo imati zahvaljujući SDP-ovom Barbiru, žetonu sramote, te Centru, glasačkoj mašineriji koja stoji iza gradonačelnika Ivice Puljka. Morat će oni hodati Splitom, a kako od sramote', zapitao se Balov. 

Naveo je kako se vrlo lako dođe do informacija pretragom uvjeta kreditiranja koje drugi gradovi dogovaraju, pri potvrdi zaduženja na sjednicama Vlade Republike Hrvatske. Kamatne stope su, ustvrdio je, nizom manje od onih koje trebaju plaćati građani Splita.

'Projekt Žnjan je u dimenziji 22 milijuna eura i za to ima smisla ići po kreditnu liniju i pokrenuti ovaj dragocjeni projekt. To bi podržao i HDZ Split, to bi vjerojatno svi u Gradskom vijeću podržali.

Potrebno je malo truda i rada - Grad Split nije morao ulaziti u tako veliko zaduženje kojim se financijski veže na vremenski rok tijekom kojeg će sutra rođena djeca ne samo odrasti nego završiti i fakultete, primjerice studij ekonomije, na kojem će se ovako nelogična priča proučavati', istaknuo je. 

Kazao je kako velika većina projekata nije spremna, kao ni da ne postoje kao projekti, već puke želje. Split će, naglasio je,plaćati kamate za financije koje nema u što utrošiti!

'EIB stavlja veto Gradu na upravljanje projektnom imovinom bez njihovog odobrenja, što praktički znači da je jamstvo nekoliko puta veće od zajma te da su Gradu financijski i investicijski vezane ruke do roka isplate.

Puljak kao gradonačelnik i političar nakon izglasavanja kredita prestaje biti ovisan o većini u Gradskom vijeću. Tehnički, ako nastavi s lošim i pogrešnim potezima vođenja Grada kao i do sada i ako mu ne prođe proračun za sljedeću godinu, on ima sredstva s kojima realizira svoje želje ne oviseći o Gradskom vijeću. Damir Barbir je zato bio tu, zapamtite ga kao žetona politike koji nikad neće oprati svoje ime i prezime', podcrtao je.

Balov je nadalje poručio kako HDZ Splita i svi odgovorni političari mogu biti samo protiv, kako ga je opisao, monstruoznog i nepotrebnog zaduženja Grada Splita. 

'Ovo mora biti zaustavljeno! Mi nećemo stati jer ovo je naš Grad, naš jedini dom', zaključio je. 

Vaša reakcija na temu