Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Rišpet o legaliziranju gay brakova u SAD-u: 'Radi se o povijesnoj odluci, nadamo se da će globalni trendovi doći i do nas'

Rišpet o legaliziranju gay brakova u SAD-u: 'Radi se o povijesnoj odluci, nadamo se da će globalni trendovi doći i do nas'

Christy Koor je kao pozitivni primjer navela i Irsku koja je ozakonila istospolne brakove

Legaliziranje istospolnih brakova u svim državama SAD-a u prvoj splitskoj LGBT udruzi Rišpet nazivaju povijesnim, baš kao što je većina medija i okarakterizirala odluku američkog Vrhovnog suda da se Ustavom od svake savezne države zahtijeva mogućnost sklapanja braka između dvije osobe istog spola.

- Zaista je riječ o povijesnoj odluci da se u cijeloj Americi zabranjuje diskriminacija. Nadamo se da će to biti primjer i ostalim zemljama u svijetu - iznijela nam je Christy Koor, glasnogovornica udruge Rišpet.

Kao pozitivni primjer navela je i Irsku koja ozakonila gay brakove, o čemu su odlučili na referendumu. Također, rezultati najnovije ankete u Češkoj pokazuju da većina čeških državljana podržava istospolne brakove.

- Vide se novi globalni trendovi, a kada će stići do nas, ne znam. Mi se svake godine nadamo da će biti bolje - ustvrdila je Koor.

Ako je suditi prema Paradi ponosa, dodala je, barem javno su se stvari promijenile nabolje. Nada se da će biti i promjena nabolje i u mentalnom sklopu. Činjenica jest da su LGBT osobe još uvijek izložene diskriminaciji, ali i nasilju...

Vaša reakcija na temu