Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ROĐENDAN 158. BRIGADE I 6. DOMOBRANSKE PUKOVNIJE 'Podupiremo sve koji rade za dobrobit domovine, nama se ne može prodavati lažni patriotizam'

ROĐENDAN 158. BRIGADE I 6. DOMOBRANSKE PUKOVNIJE 'Podupiremo sve koji rade za dobrobit domovine, nama se ne može prodavati lažni patriotizam'

Župan i predsjednik Gradskog vijeća uputili su čestitke

Dodjelom nagrada podupirateljima rada Udruzi veterana okončana je 31. obljetnica 158. brigade i 6. domobranske pukovnije održana u Domu Hrvatske vojske 'General Ivo Jelić'. 

Zaslužili su ih don Branimir Projić, vojni kapelan Hrvatske ratne mornarice, koji je godinama podrška u radu članovima ne samo Udruge veterana ove brigade već godinama predvodi blagoslov na grobljima gdje počivaju hrvatski ratnici te propovijeda riječi nade i blagoslova. Zatim, profesor doktor znanosti Darko Duplančić, liječnik splitskog KBC-a i bivši ravnatelj. Kako je rečeno, jedan od iznimnih kardiologa s 'manom' da iznimno cijeni ratnike za koje ima neizmjernu empatiju. 

Svaku godinu veterani dodjeljuje i jednu zahvalnicu najvrjednijem članu kroz tekuću godinu. Maja Harašić je, složni su, zaslužila zahvalnicu. Posebno se umirovljeni bojnik, ratni zapovjednik Ivica Bubić zahvalio na nesebičnoj pomoći braniteljima još dvoje liječnika, dr. Krešimiru Čaljkušiću iz splitske bolnice te dr. Željki Karin, ravnateljici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

U uvodnom govoru prilikom obilježavanja obljetnice Bubić je naveo kako jednom godišnje kažu bez uvijanja kakav je odnos prema braniteljima.

- Želimo jasno kazati da udruga podupire sve one koji rade za dobrobit grada, županije i države. Nama se ne može prodavati lažni patriotizam - kazao je. 

I ovom prigodom iskazao je poštovanje prema bivšem ministru branitelja Damiru Krstičeviću koji je, rekao je Bubić, vratio čast hrvatskom ratniku. 

- Sjećamo se i 10.000 srpskih suboraca koji su branili svoju domovinu, ali njih koalicijski partneri (SDSS, op.a) ne spominju i ne pale svijeće za njih. Kao da ih se srame. Vuk dlaku mijenja, ćud nikada - zaključio je.

Dodao je i kako u Hrvatskoj 'svi kukaju', te da smo u tome u svjetskom vrhu, kao što su istočni susjedi u mitomaniji i laganju.

Usputno je pohvalio premijera Andreja Plenkovića, navodeći da slušajući Sabor on je za sve kriv, ali da je najviše odgovoran jer u Hrvatskoj nikada nije bilo ovoliko EU sredstava.

Čestitku splitskoj brigadi uputio je Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća.

- Rat je najveće zlo, ali i najveći ispit naroda, kojega je Hrvatska položila zahvaljujući vama - obratio se Domazet. 

Ustvrdio je da je mir najveća vrijednost, ali i itekako traži pobjede u gospodarstvu, kulturi...

- Kao trenutni političar pitam se ostvarujemo li mi te pobjede kao vi. U miru smo razjedinjeni, nismo odlučni, puni vjere i jedinstva kao branitelji devedesetih - poručio je Domazet uz nadu da će prevladati vjera, nada i odlučnost.

Župan Blaženko Boban je čestitajući obljetnicu naveo kako je riječ najsnažniji alat koji je svima na raspolaganju.

- Riječ je i mir i rat. I ljubav i mržnja, darivanje i uzimanje,  a nama je da odabiremo koju ćemo koristiti, kako bi sami sebe oslikali, sve o sebi rekli tko smo i što smo - smatra.

Ljubav, vjera i sloga su bili alati koje su, rekao je, branitelji imali na usnama i pretakali u djelovanje.

U tome je društvo, nastavio, danas podijeljeno. U slozi i jedinstvu ratnih godina, nitko nikoga nije pitao tko je lijevo ili desno jer je velikoj većini bio isti cilj, mir i slobodna domovina.

- Apeliram na sve, pa i na sebe, 'ajmo i mi danas onako kako ste vi koristili te alate,  ljubav, mir i slogu i bit će nam bolje. Neovisno o političkoj boji i opredjeljenju. 

Na vašim temeljima i 15.830 uvelih cvjetova hajdemo svi skipa koristiti 'i'. I mir i ljubav - zaključio je Boban.

'Lijepu našu' na rođendanu 156. brigade i 6. domovinske pukovnije otpjevao je operni prvak Ratomir Kliškić čiji je sin Goran život dao za domovinu. Hrvoje Čuić, učenik Glazbene škole Josip Hatze, zapjevao je 'Zemlja dide moga', dok je Ante Nadomir Tadić Šutra recitirao svoju pjesmu posvećenu 6. domobranskoj pukovniji.

U pozadini govora vrtjele su se fotografije pripadnika brigada palih za slobodu.

Vaša reakcija na temu